coraz częściej klasyczne mięsne burgery zastępujemy zdrowszą, wegetariańską lub wegańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a ich smak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie. Składniki: 125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki
Smakowity Blog KulinarnyLekkie i bardzo smaczne spaghetti z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i roszponką. To propozycja na delikatne i szybkie danie, które wydaje się być idealne na czas poświąteczny, gdy mamy dosyć ciężkich, mięsnych potraw. Składniki : 300g makaronu spaghetti 150ml śmietany 30% 200g wędzonego łososia 100g pomidorów koktajlowych duża garść roszponki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku
zobacz ich smakwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kulki, klopsiki - to prosta, ale smaczna propozycja dania obiadowego. Można je robić dowolnej wielkości i podawać z ulubionymi dodatkami. Kulki mięsne: 300-400g mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła
Di gotujepodsmażyć boczek. Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj . Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego 6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki sól pieprz Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić cebulę. Zeszklić
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam na pyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała. Zapiekany bakłażan z pęczakiem Czas przygotowania: Składniki: 2 średnie bakłażany 100 g suchego pęczaku 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką świeży
Kulinarne przygody Gatitywięc z jego darów. Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów. Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i dodatek do potraw mięsnych. Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem. Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 1 nieduża cukinia 250 g świeżej dyni
potrawyregionalnebiałego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło. Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób) 200g sera gruyere 200g sera ementaler
potrawyregionalnestarty na drobnej tarce czosnek wlać wodę wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka gęsta i kleista 2. • Masę mięsną przełożyć do słoików mocno uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza • Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone 3. • Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu można to pominąć
W królestwie smaków BeatyDanie w sam raz dla miłośników kalafiora, które jest świetną alternatywą dla potraw mięsnych. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, może być ciekawym pomysłem na sycący i pożywny obiad. Dodatek pieczarek, czerwonej cebuli i natki pietruszki sprawia że kotleciki mają niepowtarzalny smak i aromat. składniki na około 15 sztuk 1 średni kalafior 3 małe czerwone cebule 5-6 małych
Smakowite Daniajest zainteresowany polecam poszperać w internecie (polecam też akcję "Zostań wege na 30 dni"). Na blogu już raczej nie będą pojawiać się mięsne przepisy, a będę starać się Was zainspirować wegetariańskimi, a często też wegańskimi daniami obiadowymi :) Zaczynamy! Na pierwszy ogień - makaron. Jest tak uniwersalny, że można dobrać do niego dodatki jakie tylko dusza zapragnie :) W tej wersji wykorzystałam
chili & sugarmetody gotowania każdej z kasz. Ci którzy nigdy nie gotowali jej inaczej niż w torebce mogą się wiele nauczyć. Kolorowe sałatki, zupy, dania główne ale i desery, przepisów jest w bród. Wegetariańskie ale i te mięsne, lżejsze i cięższe, wsystkie jednak niezbyt skomplikowane. Co istotne mamy tu również informacje o zbożach nowych i nie wszystkim znanych : amaratus, quinoa
Dzieje kuchennej Wiewiórysię, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem
Smaczna Pyzaulubionych dań każdego przedszkolaka, przynajmniej w naszych wspomnieniach. Ci z Was, którzy nie chodzili do przedszkola to zapewne pamiętają to danie z obiadków u babci :) Oczywiście wtedy wszyscy zapewne jedli je z dodatkiem mięsnym. Nasza wersja jest trochę zmodernizowana do naszych dzisiejszych preferencji kulinarnych, a więc na styl wegetariański. Nie oznacza to, że są mniej smaczne a wręcz
vegetaniePulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w towarzystwie grzybowo-dyniowego sosu, który idealnie z nimi współgra. Całość tworzy wyjątkowe i oryginalne danie. Polecam Składniki: Pulpeciki: 200 g białej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki
Oryginalny smakWarzywne przysmaki bez konserwantów i w 100% z naturalnych składników, idealne na każdą porę dnia. Wartościowa dawka dobrze przyswajalnego białka. Dania warzywne „Z gruntu dobre” są idealnym rozwiązaniem dla osób, które dbają o zdrowie i chcą urozmaicić swoją dietę, a brakuje im czasu na samodzielne przygotowanie posiłków. Jak urozmaicić jadłospis? Przyszła już wiosna i postanowiłam(...)linii firmy Sokołów S.A., które zawierają wyłącznie warzywa i naturalne przyprawy. Powiem szczerze, że firmę Sokołów S.A. raczej kojarzyłam z wyrobami mięsnymi, a tu taka miła niespodzianka i coś dla wegetarian i miłośników kuchni warzywnej. Nowe dania gotowe Marka co pewien czas wprowadza nowe produkty i oto obok znanych już pysznych past i pasztetów z warzyw, pojawiły się
Kuchcik gotuje