Mięsa nie musimy niczym doprawiać, bo już jest doprawione. Zaglądamy do naszego szpinaku i łyżką drewnianą go lekko rozgniatamy, powinien spokojnie dać się rozgnieść, a to pomoże go szybciej przyrządzić. Gdy do wody wrzucimy makaron, wtedy nasze mięsne kuleczki przekładamy na patelnię i dusimy je podlewając drugą połową wody ze szklanki. Po dwóch minutach mieszamy całość i znowu przykrywamy
Kuchnia na wzgórzuKulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie. Dawno mnie tu nie było .. tak to fakt, praca mnie wciągnęła w
Kuchnia na wzgórzuOstatnio pokazałam wam gnocchi w sosie z gorgonzolą. To danie tak nam posmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie ale z własnymi kluskami i z dodatkiem mięsnym, czyli z włoską szynką. Gnocchi zrobiłam z dodatkiem szpinaku, który mi zalegał w lodówce. Wyszły prawie idealne. Sos wzbogacony a smak włoskiej szynki stał się jeszcze smaczniejszy i świetnie połączył z kluskami. Obiad
Bernika - moj kulinarny pamietnikŻeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa Żeberka to jedna z moich ulubionych części świni . No oczywiście, można by powiedzieć że ładniejszy jest sympatyczny, różowy
Ogrodnik w podróżyNa święta czy też różne uroczystości rodzinne lubię upiec kawałek dobrego mięsa. Ta rolada została upieczona kilka lat temu na jedne ze Świąt Wielkanocnych. ok 1
Kolorowa kuchnia Elkipietruszki. Na drugi dzień zupa może wymagać lekkiego rozcieńczenia – ma dużo kaszy, sporo mięsa i warzyw – z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe. SKŁADNIKI 6-8 dużych porcji 500g wołowiny (szponder, waga po oczyszczeniu) 500g żeberek wieprzowych mięsnych 2 marchewki 250g 2 pietruszki 200g 2-3 łodygi selera naciowego 150g 2 duże ziemniaki 200g 1 cebula
Karo in the Kitchenjest tylko na wywarze warzywnym. Jest smaczna, szybka i prosta. Nie robię jej często, ale kiedy mam dość syte drugie danie i jest lato to jak najbardziej mi ona odpowiada :) Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków
Gotowanie...to proste !rozchodzi , jest najlepsze i najsmaczniejsze , a do tego jeszcze pyszny sos na bazie warzyw to jest dopełnienie wspaniałego , domowego posiłku.Danie troszkę babcine , ale najpyszniejsze. 4 grube plastry łopatki 1op.mrożonki groszku z marchewką 0.5 l.bulionu mięsnego 1 łyżka masła Cebulka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała śmietana kremówka 30% Sól i pieprz Gałka muszkatołowa *****************************" ,Mięso opłukać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i dania włoskiej. Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam makaron cannelloni, czyli nadziewane grube rurki. Ostatnio była wersja mięsna z porem (przepis) Dzisiaj wersja bez mięsa i z sosem pomidorowym dla odmiany. Równie pyszna, choć ta z porem trochę lepsza ;) Składniki 150 g świeżego szpinaku 300 ml passaty pomidorowej 250 g ricotty 1/4 szklanki
Delusional Trinepełnoziarnistą bagietką. Moje spostrzeżenie podczas jedzenia: do gulaszu można dodać 2 pokrojone w kostkę ziemniaki, dzięki czemu danie byłoby jeszcze bardziej sycące ( choć i bez nich daje radę nie martwcie się). W wersji mięsnej można podać z pulpecikami. Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką
W kuchennej krainiesię swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki. Cebula z chęcią by się rozebrała i pokroić w kostkę by się dała. Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem
Moniki Smakołykisosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko do lecza
Z Majeczką w kuchniTym razem mamy dla Was propozycję z kuchni francuskiej, a jest nią wołowina bourguignon (wołowina po burgundzku). Oczywiście przy tak dobrej kuchni nie
Kuchenne Wariacjeprzygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętarty dodałam również liście z łodygami. Spód do tarty zrobiłam z dodatkiem mąki grahamki i nasion sezamu. Wytrawna tarta to idealne danie na obiad czy kolację. U mnie tarta gości bardzo często w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Spód do tarty można przygotować wcześniej z podwójnej porcji i część zamrozić. Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą Składniki
codojedzenia