Lwowie na początku XIX wieku znajdziemy wiele zapalonych dań, a pośród nich słodką kapustę zapaloną. Jest to przepis na prosty dodatek do dań obiadowych. Poszatkowaną kapustę gotuje się do miękkości, a po odcedzeniu dodaje się ją do zasmażki i rozprowadza niewielką ilością bulionu. W mniej lub bardziej podobnej formie danie funkcjonuje w naszym regionie do dzisiaj. Gdyby(...)jednak ktoś jeszcze nie robił, polecam :) Źródło przepisu: „Książka kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”. Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska Składniki: 1 średnia główka słodkiej kapusty 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml bulionu sól Kapustę drobno kroimy („krajesz jak makaron”) i wrzucamy do osolonego wrzątku
Trzeci talerzniż godzina, aby rolada dała się kroić w plastry i smażyć. Składniki: 4 suche wafle tortowe 0.5 kg mielonego mięsa 2 cebule sól pieprz 2-3 ząbki czosnku papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko do mięsa 3 jajka do panierki 200g pieczarek bułka tarta do panierki olej do smażenia dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka lub koperek(...)czosnek, a następnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość chwilę, a następnie studzimy i dodajemy do masy mięsnej. Wyrabiamy dokładnie. Na każdy wafel nakładamy gotową masę, i zostawiamy wafle na około 30 minut, aby nam zmiękły pod wpływem wilgoci. Po tym czasie rolujemy i każdą mięsną roladę kroimy na około 1.5 cm plastry. Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie
Walijskie Pichcenieprostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe składniki: jeden to cynamon, a dokładniej(...)kora cynamonowca, który wspaniale zaromatyzował bulion. Drugi to pulpety z krewetek. To niewiarygodne, jak łatwo można je zrobić. Przepisy na dania będziemy wrzucać codziennie rano, nie jesteśmy w stanie wszystkich spisać i opublikować za jednym razem – wybaczcie!:-) Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw
Niedzielny kucharzOstatnio do mojej kuchni wróciło mięso. Po wielomiesięcznym braku mięsnej weny gotuje moim domownikom mięsne smakołyki. Jednym z nich była ta zupa. Pomysł podpatrzyłam w Kuchni nr.03/2018. Proporcje radykalnie zmieniłam i otrzymałam gęstą, pyszną, pachnącą zupę. Jest to danie jednogarnkowe co zawsze wpływa na mnie pozytywnie :) Zupa pulpecikowa z pęczakiem po 1 pietruszce i marchewce pół małego(...)szczypcie soli i pieprzu. Goptujemy pod przykryciem. W trym czasie mięso mielimy i łączymy z bułka tartą, jajkiem, cebulą i połowa posiekanej natki. Solimy i pieprzymy. Mieszamy. Z masy mięsnej robimy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wkładamy je bezpośrednio do zupy. Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy resztę natki i gotujemy ok 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórypozorom skomplikowane. Ja nie luzowałam całych skrzydełek – tylko ich najgrubszą część, którą wypełniłam prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane
Poezja smakusieci serwującej burgery. Rozumiem to i nie neguję! Sama uważam, że może czasami przesadzam z okazywaniem tej radości. Jednak Max Burgers nie jest dla mnie tylko miejscem serwującym smaczne dania – jest też swego rodzaju symbolem, namiastką ukochanej Szwecji, przywołuje wspomnienia . Bo to nie jest tak, że mam obsesję na punkcie burgerów. W 9 na 10 przypadków zamiast(...)tyle wyjątkowe i lubiane, że można je kupić w sklepach w Szwecji? Że oprócz tradycyjnych, mięsnych burgerów masz do wyboru również opcje wege, wegańskie, a nawet burgery bez bułki? Że wege nuggetsy są tak dobre, że nawet zatwardziały mięsożerca da się oszukać i uzna je za kawałek kurczaka? (osobiście przeprowadziłam test na domowym mięsożercy) Dla mnie, jak już wyżej pisałam
SandraFrej.commięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. 2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę
Izabelawkuchnibulgur, chociaż można użyć innej kaszy lub ryżu. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe, jeżeli użyjemy dobrej jakości mięsa mielonego. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebowali: 400 g mięsa mielonego (takie jakie lubimy) 400 g kaszy bulgur lub innej kaszy około 1 L bulionu warzywnego, mięsnego lub wody 1 papryka duża marchew (około
Uwaga Babcia GotujeSmażony bakłażan w pomidorach to bardzo szybkie danie warzywne i bardzo pyszne. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu, do ryżu, do makaronu, do kasz, do kotletów warzywnych i mięsnych. Robi się je w kilka chwil. Polecam! PRZEPIS SMAŻONY BAKŁAŻAN W POMIDORACH Składniki: 2 bakłażany małe (ok 600g) 1-2 ząbki czosnku 4 duże mięsiste pomidory (poza sezonem 2 puszki
Dorota SmakujeLubicie pasty kanapkowe? Wybieracie warzywne, mięsne a może nabiałowe? Jaka jest wasza ulubiona? Pasta z brokuła z orzechami to pomysł na niebanalne smarowidło do pieczywa. Tym
Dorota SmakujeKlopsiki w towarzystwie pomidorków koktajlowych smakują wyśmienicie, sok z pomidorków cudownie otula mięsne kulki! Artykuł Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych pochodzi z serwisu Pieprzyć z
Pieprzyć z Fantazjąmojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis naMięciutkie, delikatne, aromatyczne. Myślę, że wystarczą te trzy słowa na określenie tego pysznego dania Co potrzeba: 1 kg policzków wieprzowych, 4 łyżki oleju, 4
Bułka z ChlebemDzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami
Oryginalny smaksolą i pieprzem. Warzywa smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Lekko przestudzić. Warzywa włożyć do mięsnych kopert. Obtoczyć w jajku a następnie w płatkach. Smażymy z każdej strony przez ok 5 minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście
Słodki ZakątekKolejna wersja pysznych kotlecików z niespodzianką w środku w postaci fety. Mięsną masę wzbogaciłam szpinakiem. Kotleciki nie tylko fajnie się prezentują ale także świetnie smakują. składniki
Monia miesza i gotujeGulasz cielęcy to idealne danie na teraźniejszą pogodę, kiedy jest zimno i ciemno. Ponoć ostra zima przed nami, więc nabieram ochoty na wszelakie, duszone potrawy mięsne. Niedawno otrzymałam nieco świeżutkiej, młodej cielęcinki i pierwsze co przyszło mi na myśl to gulasz. Taki z dodatkiem marchewki, papryki i pomidorów smakuje wspaniale. Jeżeli nie macie cielęciny spokojnie możecie zastąpić ją wołowiną
Pieguskowa KuchniaSą takie dni kiedy mam ochot zjeść coś naprawdę lekkiego i bez mięsnego wtedy najczęściej wybieram sezonowe warzywa zapiekane w piekarniku. I tak było i tym
Życie zaczyna się w kuchniKapuśniak to jedna z bardziej znanych polskich zup. Jest na tyle treściwa, że śmiało może stanowić danie obiadowe - wystarczy do niej kromka dobrej jakości pieczywa. Wywar na kapuśniak najlepiej gotować na żeberkach wieprzowych. Po ugotowaniu mamy wkładkę mięsną do zupy. Kapusta może być świeża (taki kapuśniak najlepiej gotować późną wiosną) lub kiszona (idealna zimą, bogata w witaminę C). Moja
W kuchni KatieSos paprykowy idealnie pasuje do makaronu, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, bo
Życie zaczyna się w kuchniWitam, dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na pyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem. Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyjątkowo bliska. Często w niedziele chodziliśmy na spacer do przygranicznych, czeskich restauracji na pyszny obiad. Oczywiście moim ulubionym daniem był Knedlik z pysznym sosem, więc tradycyjnie zamawiałam go bardzo często. I tak też zostało. Pyszna, puszysta buła z aksamitnym, mięsnym sosem i kapusta marynowana z buraczkami to klasyczna pozycja czeskiego menu. Czasami kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero
Rozpustne gotowaniemojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis na