zanim zdecydujecie się wyrzucić ziemniaki, zastanówcie się dwa razy Dziś podrzucam Wam kolejną propozycję – pancakes z gotowanych ziemniaków. To danie, które możecie przygotować na kolację lub śniadanie. Pancakes mogą być alternatywą dla chleba, albo dodatkiem do mięsnego sosu. Pancakes z gotowanych ziemniaków Składniki na 8 pancakes: 200 g ugotowanych ziemniaków 70 g mąki orkiszowej płaska łyżeczka proszku
365 dni dookoła kuchniZupa jarzynowa powstaje u nas kilkanaście razy w miesiącu, bo jest zdrowa, świetnie sprawdza się na pierwsze danie, dziecku smakuje. Zupa to także dobre rozwiązanie na szybki i rozgrzewający lunch. Tradycyjna jarzynowa, na wywarze mięsnym z dużą ilością warzyw poleca się na obiad. SKŁADNIKI: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 nieduże ziemniaki kawałek pora
Zasmakuj Kuchnilecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę. Jest to pyszne danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie z pieczywem. Można je przygotować w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy (u mnie kiełbasa z piersi kurczaka) lub wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad
Kuchnia MagdaLenylecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę. Jest to pyszne danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie z pieczywem. Można je przygotować w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy (u mnie kiełbasa z piersi kurczaka) lub wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad
Kuchnia MagdaLenyKrokiety z mięsem i warzywami, to danie które najczęściej pojawia się u mnie w kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia. Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze
cool and mintyDanie na szybko czyli pulpety w sosie. A jakich jeszcze nie robiłam? Padło na szpinak i mamy mięsne kuleczki w sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody
Monia miesza i gotujemoże nie takie tradycyjne, bo bez mięsa. Zbierałam się do tego dość długo, bo nie jestem fanką przygotowywania tego dania. W końcu udało mi się je przyrządzić w wersji wegańskiej. Chciałam, żeby jak najbardziej przypominały te mięsne, dlatego farsz w moich gołąbkach to połączenie zielonej soczewicy i tofu wędzonego z dodatkiem ryżu. Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą
wegujemyCzas na sycące, gęste zupy uważam za otwarty! To właśnie jesienią i zimą najchętniej sięgam po tzw. „pierwsze danie”. Krem marchewkowy z groszkiem i kurczakiem to pyszna propozycja na obiad. Delikatna i kremowa, za sprawą mięsnej wkładki staje się idealnie skomponowanym posiłkiem. Składniki /4-6 porcji/: 500 g marchwi 1 pojedyncza pierś kurczaka 1,5 wody
Pasja Smakuprzekąski, podobnie na wszelkiego rodzaju domówkach i posiadówkach- na stole muszą stać drobiazgi do przekąszania i podjadania;) Opisany poniżej rodzaj mięsnych kąsków jest również szczególnie lubiany przez dzieci- tak więc również na dziecięce party, a nawet jako danie obiadowe, nadaje się znakomicie. NUGGETSY Z KURCZAKA- SKŁADNIKI: - 250 g fileta z kurczaka - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, lub jeden ząbek świeżego
Aromatyczne PodróżeDanie idealne dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie czasochłonnych posiłków. Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami to pomysł na szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad. Całość wystarczy zapiec w naczyniu żaroodpornym i podać z ulubionym sosem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 mała cebula
Ugotowaćtutaj lokal "Kroszka Kartoszka". I tak Kroszka Kartoszka jest jedną z pierwszych rosyjskich sieci barów szybkiej obsługi. Skupia się na daniach wśród których główną rolę odgrywa ziemniak. Oczywiście w lokalu możemy zakupić również inne potrawy, jak zupy, mięsne zapiekanki, kanapki, desery itp. jednak absolutnie najczęściej kupowany jest właśnie pieczony ziemniak z dodatkami, przygotowywany na oczach klienta (jest wcześniej upieczony
psgotujemyPotrawa z kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej. Klasyczny farsz mięsny zastąpiłam nadzieniem szpinakowo-twarogowym, które dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej nabiera wyrazistego smaku. Wbrew pozorom przygotowanie dania jest dosyć proste i nie zabiera dużo czasu
Milion Smakówprzygotowywano…i chyba najbardziej zaskoczyły mnie tzw. potajes y platos de cuchara , czyli coś w rodzaju gęstych zup czy gulaszy mięsnych lub rybnych, z warzywami i często z roślinami strączkowymi. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego typu dań w hiszpańskiej kuchni i to właśnie one bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Gulasz z makrelą, przepis na blogu Asi-klik
Chilli Czosnek i Oliwaroślinny do smażenia Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2-3 łyżki tartego chrzanu (w zależności od ostrości) 100 ml śmietanki 18% UHT sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie dania zaczynam od sosu. W rondelku rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp mąkę pszenną
kuron.com.plzdecydowanie nie, u mnie w domu od razu po przyjściu do domu z kościoła właśnie od tradycyjnego żurku wielkanocnego zaczynamy świąteczne śniadanie. Tradycyjny żurek na zakwasie to również pyszne danie, które robię w ciągu roku, dodaję ziemniaki bądź białą kiełbasę w całości, by posiłek był bardziej sycący. Żurek Wielkanocny na zakwasie – Składniki 500 ml zakwasu żytniego na żurek(...)naturalnych składników tj. mąka żytnia, woda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Kolejnym krokiem jest przygotowanie bulionu warzywnego bądź mięsnego. Polecam robić większą ilość bulionu i mrozić, wtedy zawsze jak mam ochotę na zupę bądź na bazę do jakiegoś innego dania wyciągam tylko porcję zupy, rozmrażam w garnku i już mogę dodawać kolejne składniki. Jeśli nie masz wcześniej
To Musisz Wiedzieć