dania mięsne - 13801 przepisów (strona:563/921)

Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku 219

Danie z jednego naczynia to zawsze dobry pomysł na pyszny i szybki obiad, a my dziś proponujemy ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku. W tygodniu

Kuchnia Na Wypasie
Zakwasy - jak sobie z nimi radzić 98

robimy, jak już odczuwamy DOMS? Regeneracja mięśni i odpoczynek. Po każdym treningu należy zrobić chociaż jeden dzień przerwy na regenerację mięśni. Tego procesu nie jesteśmy w żaden sposób przyspieszyć, a jedynie złagodzić, dlatego trzeba dać im czas i po prostu odpocząć.  Ciepłe kąpiele i sauna.  Świetnie na bolące mięśnie działa ciepło. Do tego wystarczy gorący prysznic lub kąpiel

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zakwasy - jak sobie z nimi radzić 104

robimy, jak już odczuwamy DOMS? Regeneracja mięśni i odpoczynek. Po każdym treningu należy zrobić chociaż jeden dzień przerwy na regenerację mięśni. Tego procesu nie jesteśmy w żaden sposób przyspieszyć, a jedynie złagodzić, dlatego trzeba dać im czas i po prostu odpocząć.  Ciepłe kąpiele i sauna.  Świetnie na bolące mięśnie działa ciepło. Do tego wystarczy gorący prysznic lub kąpiel

zdrowo i aktywnie
Szybkie mięsne przekąski 195

udane przyjęcie Dla większości gości, suto zastawione stoły są wyznacznikiem udanego przyjęcia. I choć nie każdy jest fanem sałatek, to dania z mięsem w różnej postaci, zazwyczaj najszybciej znikają ze stołów. Najczęściej serwowane przekąski mięsne to wędliny, salcesony czy boczek. Na stołach pojawiają się też kabanosy czy gotowana szynka. Przystrojone warzywnymi elementami nie tylko pięknie wyglądają

Słodkie okruszki
Farszynki Z Pieczarkami 833

Takie farszynki są bardzo sycące więc możemy je zaserwować już bez zupki. Możemy ich też zrobić więcej i później odgrzewać. Składniki na około 6-7 sporych

Gotowanie...to proste !
Puree ziemniaczane z mięsem -zapiekanka 112

Zapiekanki znajdziecie mnóstwo pomysłów na zapiekane dania z piekarnika. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki płaskie śmietany (dałam 18%) 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta

O kuchni z uczuciem
Grillowana pierś z bobem i kukurydzą 155

dziś dla Was mięsną propozycję, ale jeśli nie skorzystacie przy piątku, to przy sobocie koniecznie powinniście. Proste danie, które przygotowałam zupełnie spontanicznie okazało się bardzo smaczne, dlatego postanowiłam zgłosić je do konkursu organizowanego na stronie Durszlak przez Bonduelle. Czasem proste pomysły przydają się najbardziej, zwłaszcza dla tych zabieganych i zapracowanych. Mam nadzieję, że tak będzie i tym razem

Kuchnia w czekoladzie
Szparagi z zielonym sosem frankfurckim 159

słynny sos ziołowy, który jest specjalnością Hesji i który je się absolutnie ze wszystkim i podaje prawie do każdego dania. Tradycyjnie jednak je się wersję wegetariańską z ziemniaczkami i jajkiem na twardo, lub mięsną – jako sos do mięsa. Dzikie zioła, półprodukty lub gotowy sos można też kupić prawie w każdym sklepie. W okolicach Frankfurtu jest nawet Szlak

Ugotowane pozamiatane
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 140

dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej

karmelowy
Piknikowa sałatka ziemniaczana 210

Wymieszana jest z niewielką ilością lekko pikantnego sosu i mocno przyprawiona świeżo mielonym pieprzem. Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako dodatek do dań z grilla. Na imprezach z grillem w roli głównej, męczy mnie nadmiar potraw mięsnych i z przyjemnością zajadam wtedy sałatkę ziemniaczaną. Co i Wam polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 3 ogórki konserwowe 2 dymki

Codziennik Kuchenny
Spaghetti z klopsikami 204

Opis: Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti to klasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Składniki: 500 g mielonego mięsa 300 g makaronu spaghetti Bułka tarta 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory lub sok pomidorowy cebula, czosnek pieprz, oregano, bazylia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaronowe gniazda z klopsem 557

mięsa mielonego. Już nie trzeba za każdym razem smażyć klopsów a tym daniem z pewnością zaskoczycie domowników. Do tego dania wykorzystałam produkty Melissa Primo  Gusto .  Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Primo Gusto Kulki mięsne: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka pieczarkowa z kaszy perłowej z mielonym mięsem i kukurydzą 116

Zapraszamy na zapiekankę pieczarkową z kaszy perłowej z mielonym mięsem i kukurydzą, na którą przepis pochodzi z książki „Kipi kasza” Pawła Łukasika i

Kuchenne Wariacje
Gniazda makaronowe z kulkami mięsnymi 186

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga  Kuchnia Broni . Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku. Składniki: Kulki mięsne: 400g mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 cebuli, 1 łyżka musztardy, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka,  sól, pieprz, majeranek. Sos śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250ml zimnej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu

W kuchni u Moniki
Kurczak Pasanda 196

Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kremowego kurczaka w sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna

Codzienne Gotowanie
Kasza bulgur z warzywami 192

Danie proste i smaczne. Zrobienie go to tyle co ugotowanie kaszy (choć to akurat chwilkę trwa). Ni to danie główne ni sałatka. Można je modyfikować i dodawać własne ulubione warzywa (może np z fasolą plus ostrym akcentem np jalapeno?). Kaszy bulgur jak zauważyłem jest kilka odmian więc czas gotowania może nieznacznie się różnić. Wszystko najlepiej robić na wyczucie(...)zostawiamy na wyłączonej płycie na 15-20 minut.  Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy i gotowe.  Można jeść samo, można dać jako dodatek do mięsa. Ja jem samo bez sosu ale pewnie z jakimś mięsnym lub grzybowym sosem byłoby jeszcze lepsze

Snejkusiowe Przepisy
Tarta jaglana ze szpinakiem i kurczakiem 171

Przepis prosty, dość szybki, a danie sycące i pełne wartości odżywczych. Przy mojej aktualnej diecie, zbierania masy i budowania mięśni taka tarta spisała się idealnie na dwa posiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 174

taki piątek jak dziś- szary i bury. Dla wszystkich, którzy potrzebują pokrzepienia przed wyjściem w jesienność. Wzmocni i da siłę machać widłami w ogrodzie- bo ja taki plan mam na popołudnie. ZAPIEKANKA MIĘSNA Z DYNIĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM Na ziemniaczane puree ok.5 średnich ziemniaków 100ml śmietanki 36% gałka muszkatołowa 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku 2 żółtka

les mirabelles
Zapiekanka spagetti 369

składniki* 1/2 paczki makaronu spagetti* 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała

Mix smaku
Kapuśniak z kiszonej kapusty 143

Jedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.Potrzebujemy:-3-4 żeberka mięsne-0,5 kg kiszonej kapusty-liść laurowy-ziele angielskie-majeranek-warzywko lub sól i cukier do smaku   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.Zagotowujemy, zbieramy "szum

Maminek kulinarny
Boeuf Stroganow 137

całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna, wymyślona przez francuskiego kucharza na dworze cara Aleksandra I w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się od francuskiego słowa "boeuf" czyli wołowina i nazwiska rosyjskiego dyplomaty- Pawła Stroganowa. W Polsce  przyjęła się nazwa Strogonow, poniekąd błędna

Smakowity Blog Kulinarny
1563.Gołąbki ..oszukane 191

Zastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad..w lodówce leżała kapusta pekińska...więc plan już był..mięso mielone ..w zamrażarce..ale szybko się odmroziło [ w super

Moje domowe kucharzenie
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 154

zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Dodać do mięsa razem z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem. 3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. 4. Wyrobić mięsną masę, dodając tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. 5. Toczyć kulki wielkości moreli (ja robiłam zwyczajne kotlety), obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami

Pasja Smaku
Placki ziemniaczane z dynią i sosem mięsno-pomarańczowym 116

dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego. Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło. Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie

Pora coś zjeść
Przechowywanie żywności - rób to dobrze 124

Jeśli więc przygotowałaś obiad na 2-3 dni pamiętaj, aby schować go do lodówki lub zamrozić: potrawy mięsne i rybne - w lodówce możesz je trzymać do 4 dni. Mrożone w zależności od rodzaju mięsa od 4 do nawet 12 miesięcy; potrawy mączne - dania typu pierogi czy pyzy możesz trzymać w lodówce nawet tydzień lub w zamrażarce kilka miesięcy

Z notatnika dietetyka
Jak długo piec boczek w piekarniku 39

Każdy z tych rodzajów ma nieco inny smak i teksturę, co pozwala na dostosowanie go do indywidualnych preferencji smakowych. Wybierając boczek, zwróć uwagę na jego jakość i świeżość. W mięsnych sklepach lub na targu szukaj boczku o równomiernym kolorze i bez przebarwień. Unikaj również boczku, który jest zbyt twardy lub wydaje się wysuszony. Przed pieczeniem boczku, warto przygotować go odpowiednio(...)Podczas pieczenia warto kilkukrotnie obrócić boczek, aby równomiernie się upiekł i uzyskał złocisty kolor. Możesz również skorzystać z termometru mięsnego, aby sprawdzić wewnętrzną temperaturę boczku. Po osiągnięciu temperatury około 70-75 stopni Celsjusza, boczek będzie gotowy do podania. Przepisy na dania z boczkiem Boczek z jajkiem sadzonym i pieczarkami: Składniki: plastry boczku, jajko sadzone, pieczarki, cebula, sól, pieprz

Podstawy Gotowania
Gulasz z dyni 120

Gulasze należą do jednych z moich ulubionych dań. Podobnie jak placki można przygotować je praktycznie ze wszystkiego. Świetnie smakują zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej, z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy. Stanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza(...)można przeoczyć tego okresu i dlatego też mój gulasz przygotowałam z dodatkiem tego warzywa. Lubię dynię przede wszystkim za jej doskonałe możliwości dostosowania się do danej potrawy, bo nadaje się zarówno do dań na słodko jak i na słono. Dodałam do niej zatem por, fasolkę, kukurydzę, pomidorki i groszek. No i oczywiście kurczaka. W ten sposób powstał zdrowy, sycący

Życie ze smakiem
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 133

dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak ta wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca.  Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań(...)przestudziłam i wszystko dokładnie zmiksowałam.  Zupa ponownie wylądowała na gazie i gdy tylko bulgotaniem dała znać, iż znowu jest bardzo gorąca- zaczęłam dorzucać do niej pulpeciki. Pamiętajcie by nie wrzucać ich wszystkich na raz. Zupa musi wrzeć, by białko w naszych luźnych, mięsnych kulkach szybko się ścięło. Jeśli wrzucilibyśmy od razu je wszystkie temperatura płynu gwałtownie by spadła

Pichceniomania
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 146

kieliszek wytrawnego Prosecco i drobne przystawki. Uwaga, pomimo ich urody jaki i smaku, należy bardzo się pilnować aby nie zjeść ich za dużo – kiedy pojawią się kolejne dania, miejsce w żołądku bardzo nam się przyda! Bruschetta i crostini z pasztetem z wątróbek Rozpuszczamy na patelni sporą ilość masła i szklimy na nim 1 białą cebulę(...)nabrała chrupkości. Na część kromek nakładamy pasztet, na część pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja, że Włosi na pierwsze danie jedzą makaron będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti z mięsnym sosem, jednak pomna tego, że to NIE BĘDZIE główna część posiłku, zamawiam: Pappardelle alla Norma Potrawę o Sycylijskich korzeniach

Patchwork

Proponowane wyszukiwania