dania mięsne - 13801 przepisów (strona:558/921)

Pieczeń mięsna 144

Mięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam(...)mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna Przygotowanie. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, bardzo dokładnie odcisnąć z wody po czym zblendować na kremową masę. Cztery jajka ugotować na półmiękko. Gotować pięć minut. Mielone mięso mielone

mecooks
Pieczeń mięsna 122

Mięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam(...)mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna Przygotowanie. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, bardzo dokładnie odcisnąć z wody po czym zblendować na kremową masę. Cztery jajka ugotować na półmiękko. Gotować pięć minut. Mielone mięso mielone

mecooks
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 271

wiele sposobów – miękkie i dojrzewające chorizo podaje się na ciepło, po pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek.   W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo

Karo in the Kitchen
Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał 137

wpływem sosu. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese , wiem jednak że w 30-stopniowe upały częściej ma się ochotę na bezmięsne, wegetariańskie dania. Dodajmy jeszcze orzeźwiającą, świeżą bazylię, no i jesteśmy w domu. Ale wiecie co jest najlepsze? Danie jest tak szybkie

A to pestka
Polska, zimowa klasyka obiadowa II, Chilita 170

Kolejny obiad z cyklu: kotlet + ziemniaki + surówka. U mnie kotlety sojowe kebab-gyros zamiast mięsnych. Tanio i smacznie, i co ważne – szybko.  Przepis bierze udział w akcji: Chilita to bardzo przyjemne miejsce, znajdzie się tutaj kilka/kilkanaście dań wegetariańskich do wyboru. Bardzo smaczne jedzenie (kuchnia włoska: makarony, pizza, desery), ceny wprost proporcjonalne do smaku:). Na uwagę zasługuje wystrój

Qlinarnie i Qlinarnie
Muszle z mięsną niespodzianką na pesto z bazylii 141

Makarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i

Moniki Smakołyki
Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 119

gołąbki zawijane. Dlatego zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa. I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne(...)drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które na dnie wykładamy 2 odciętymi na początku liśćmi kapusty. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy wcześniej sparzone, obrane

Kolorowy Przepisownik
Pieczarki faszerowane na grilla 92

Pieczarki faszerowane na grilla z serem   Pieczarki faszerowane z grilla z fetą i żółtym serem, bez mięsa mielonego, boczku i innych mięsnych dodatków. Jak zrobić pieczarki na grillu? Przepis na faszerowane pieczarki jest bardzo prosty, nie ma w nim nic skomplikowanego z czym ktoś mógłby sobie nie poradzić. Duże pieczarki na grilla są najlepsze, te małe się nie sprawdzą(...)grillu zrobią się maleńkie. Czym nadziać pieczarki na grilla? Czym faszerować pieczarki Pieczarki z grilla to bardzo smaczne i proste danie, każdy wybierze jakiś farsz dla siebie. Mogą być z lekkim warzywnym nadzieniem lub tym ciężkim mięsnym lub serowym. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym, boczkiem, kurczakiem lub innym mięsnym dodatkiem. Można też przygotować pieczarki z grilla bez mięsa. Do takich

Dieta moja pasja
Ktoś nam podłożył świnię! …. 173

hotelu. Warsztaty Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych były organizowane przez Grażynę z blogu Grażyna gotuje i przeze mnie, gdyż odpowiadałam za przygotowanie większości przepisów, oraz dostawę produktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog , który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy(...)zostały podane z moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 88

szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn)   Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie

Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 127

szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn)   Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie

Niedzielny kucharz
Północ-Południe 105

Północ-Południe w Gdyni trafiłam przypadkiem, w ramach wiosennej edycji Restaurant Week. Próbowaliśmy obu zestawów: wegetariański (który absolutnie mnie nie porwał) i mięsny (który podbił moje kubki smakowe na wiele różnych sposobów). Po przeglądzie karty dań uznaliśmy, że to lokal wart kolejnej wizyty. Ta nadarzyła się szybciej, niż zakładaliśmy. Udało się nam wziąć udział w kolacji Surf & Turf

Kucharzyca
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 167

oczywiście towarzyszyć musi kremowy sos, którego podstawą na ogół jest mleko lub śmietana i niezastąpiony ser żółty. Jeśli z zapiekanki chcecie zrobic danie główne to dodajcie większą selekcje warzyw lub jeśli jecie mięso użyjcie dodatku mięsnego w postaci chociażby kiełbasy. Ja podałam zapiekankę jako dodatek dlatego jest ona dość skromna jeśli chodzi o wybór użytych warzyw. Nie dodawałam również

mecooks
Cygan :) 99

prostu placek ziemniaczany usmażony na całej powierzchni patelni nafaszerowany w środku ryżem, ugotowanym na sypko i polany sosem pieczarkowym. Bardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany z sosem mięsnym – przecież to placek po węgiersku, który także uwielbiam Cygan Na placek kilka ziemniaków ( u mnie już młode ) 1 cebula 1 jajko

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem 238

Uwielbiam szybkie, syte dania. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem . Pysznie, szybko, idealnie. Zwłaszcza, gdy wrócicie zmęczeni ze wspaniałej wycieczki O wycieczce opowiem Wam już wkrótce A dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę. Spróbujcie Składniki: 1 bagietka 2 duże jajka 3-4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony

Słodkie okruszki
Puree brokułowo-ziemniaczane ze szpinakiem 127

Zielone, aksamitne puree brokułowe z dodatkiem ziemniaków i szpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne

To co kocham
Burgery ryżowe 127

coraz częściej klasyczne mięsne burgery zastępujemy zdrowszą, wegetariańską lub wegańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a ich smak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie. Składniki: 125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
delikatne spaghetti z wędzonym łososiem i szczypiorkiem 260

Lekkie i bardzo smaczne spaghetti z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i roszponką. To propozycja na delikatne i szybkie danie, które wydaje się być idealne na czas poświąteczny, gdy mamy dosyć ciężkich, mięsnych potraw. Składniki : 300g makaronu spaghetti 150ml śmietany 30% 200g wędzonego łososia 100g pomidorów koktajlowych duża garść roszponki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku

zobacz ich smak
Kulki mięsne w sosie śmietanowo-pomidorowym 101

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Kulki, klopsiki - to prosta, ale smaczna propozycja dania obiadowego. Można je robić dowolnej wielkości i podawać z ulubionymi dodatkami. Kulki mięsne: 300-400g mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła

Di gotuje
Zupa cebulowa po wiejsku 152

podsmażyć boczek. Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj  . Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego 6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki sól pieprz Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić cebulę. Zeszklić

O kuchni z uczuciem
Zapiekany bakłażan z pęczakiem 108

Dziś zapraszam na pyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała. Zapiekany bakłażan z pęczakiem Czas przygotowania: Składniki: 2 średnie bakłażany 100 g suchego pęczaku 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką świeży

Kulinarne przygody Gatity
LECZO WEGETARIAŃSKIE 155

więc z jego darów. Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów. Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i  dodatek do potraw mięsnych. Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem. Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 1  nieduża cukinia 250 g świeżej dyni

potrawyregionalne
FONDUE SEROWE 127

białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło. Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób) 200g sera gruyere 200g sera ementaler

potrawyregionalne
Kiełbasa do słoików 154

starty na drobnej tarce czosnek wlać wodę  wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka  gęsta i kleista 2. • Masę mięsną przełożyć do słoików mocno  uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza  • Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone 3. • Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu  można to pominąć

W królestwie smaków Beaty
Kotlety z kalafiora + film 196

Danie w sam raz dla miłośników kalafiora, które jest świetną alternatywą dla potraw mięsnych. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, może być ciekawym pomysłem na sycący i pożywny obiad. Dodatek pieczarek, czerwonej cebuli i natki pietruszki sprawia że kotleciki mają niepowtarzalny smak i aromat. składniki na około 15 sztuk 1 średni kalafior 3 małe czerwone cebule 5-6 małych

Smakowite Dania
makaron z hummusem, brokułami, pieczarkami i tahini - WEGE OBIAD 140

jest zainteresowany polecam poszperać w internecie (polecam też akcję "Zostań wege na 30 dni"). Na blogu już raczej nie będą pojawiać się mięsne przepisy, a będę starać się Was zainspirować wegetariańskimi, a często też wegańskimi daniami obiadowymi :) Zaczynamy! Na pierwszy ogień - makaron. Jest tak uniwersalny, że można dobrać do niego dodatki jakie tylko dusza zapragnie :) W tej wersji wykorzystałam

chili & sugar
Placki z kaszy manny i serka homogenizowanego czyli nowa ksiazka i Domowe Warsztaty Dla Dzieci 126

metody gotowania każdej z kasz. Ci którzy nigdy nie gotowali jej inaczej niż w torebce mogą się wiele nauczyć. Kolorowe sałatki, zupy, dania główne ale i desery, przepisów jest w bród. Wegetariańskie ale i te mięsne, lżejsze i cięższe, wsystkie jednak niezbyt skomplikowane. Co istotne mamy tu również informacje o zbożach nowych i nie wszystkim znanych : amaratus, quinoa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biały barszcz z białą kiełbasą, wędzonym kurczakiem i jajkiem 219

się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem

Smaczna Pyza
Wspaniałe łazanki babuni :) #wegetariańskie 195

ulubionych dań każdego przedszkolaka, przynajmniej w naszych wspomnieniach. Ci z Was, którzy nie chodzili do przedszkola to zapewne pamiętają to danie z obiadków u babci :) Oczywiście wtedy wszyscy zapewne jedli je z dodatkiem mięsnym. Nasza wersja jest trochę zmodernizowana do naszych dzisiejszych preferencji kulinarnych, a więc na styl wegetariański. Nie oznacza to, że są mniej smaczne a wręcz

vegetanie

Proponowane wyszukiwania