nietypowych połączeń i ostrych dań. Zupa krem z brokułów i groszku: 2 średnie główki brokułów (2 x 500 g) 1 szklanka mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)nabiorą złotego koloru. Odkładamy. Na patelnię dodajemy oliwę lub olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę lub półplasterki oraz posiekane na mniejsze części chili i czosnki (ja dałam dużą chili wraz z pestkami, aby danie było ostre). Zawartość patelni dodajemy do zupy i miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy mleczko kokosowe oraz przyprawiamy zupę solą (ok. 1,5 łyżeczki
Poezja smakuSkładniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 1 litr wody - 1 opakowanie włoszczyzny (w każdym sklepie dają różne proporcje, więc nie będę wymieniać, po prostu wrzucacie wszystko co tam dali) - 3 ziemniaki - 1 cebula - 10 ogórków kiszonych - Maggi, sól, pieprz (ja pominęłam, gdyż dla mnie w smaku była idealna i bez tego) - koperek świeży lub suszony (można pominąć) - do zabielenia(...)odlewając soku. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucić ogórki i gotować przez ok. 30min. Wyjąć kurczaka i jeżeli lubimy zupki z wkładką mięsną pokroić do zupki, bądź zużyć do przygotowania potrawki lub innego dania. W zależności od upodobania doprawiamy i zabielamy jogurtem, posypujemy koperkiem. Smacznego
Be Fit Be Strongprzepisem z książki "Makaron - dania tradycyjne i nowe pomysły". Kocham makaron! Dominik nie podziela tak mojej miłości, ale "macaroni & cheese" to danie, które i on zajada ze smakiem. Oryginalny amerykański przepis przewiduje jedynie przygotowanie sosu serowego i dodanie do niego makaronu. To pewnie by wystarczyło, ale ja, jak zwykle, postanowiłam danie "podrasować" i dopasować(...)potrzeb. W przepisie nie mogło zabraknąć zatem mięsnego akcentu, więc jest i chrupiąca kiełbaska, dodałam także słodką kukurydzę, mleko w sosie serowym jest aromatyzowane cebulką, dodatkowo makaron jest zapieczony, co sprawia, że na wierzchu tworzy się chrupiąca serowa skorupka. Dzięki temu jeszcze bardziej nie można się oprzeć temu daniu! :) Baza dania: 500 g makaronu penne z pszenicy
Cooking MonsterPulpeciki,klopsiki czy kulki mięsne,zawsze to jakaś alternatywa dla mielonych kotletów. U mnie były proste pulpeciki z mięsa z indyka w sosie pomidorowym z makaronem. SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki mąki 1 łyżeczka słodkiej(...)czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką oraz śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu i zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać szczyptę cukru
Mała w garnku mieszatakie zimne i pochmurne dni najlepiej zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK
Zakątek rozkoszy kulinarnychostatnio częściej gotuje poza domem niż w naszej kuchni, ale jak już się zabiera za domowe gotowanie to ostatnio przygotowuje same mięsne smakołyki typu kurczak faszerowany , czy też kotlety à la pizza. Kotletów do tego dania nie panierujemy w bułce tartej, jak w tradycyjnych kotletach schabowych, tylko w mące, jajku i ponownie w mące, potem je smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjne gołąbki zawijane w białą kapustę. Gołąbki z tego przepisu wychodzą delikatne, kapusta jest bardzo miękka, gołąbki z łatwością się kroją. Według mnie najlepsze gołąbki to
ProstePesto.plFlaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo
To co kochamMaleńkie klopsiki wieprzowe duszone w sosie własnym z cebulką. Prosty, bardzo aromatyczny i prosty obiad dla całej rodziny. Klopsiki są na tyle mięciutkie, że nawet maluszek
ProstePesto.plSchab duszony w sosie marchewkowo – porowym, to jeden z moich ulubionych przepisów jeśli chodzi o przygotowanie wieprzowiny. Przepis jest niezwykle prosty, zawiera dużo warzyw, mięso
ProstePesto.plKotleciki siekane mięsno – warzywne w zdrowszej wersji, zamiast smażenia na tłuszczu możesz upiec je w piekarniku. Tak przygotowane kotlety możesz zaproponować całej rodzinie, także niemowlakowi
ProstePesto.plkurczaka, wieprzowe lub wołowe. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na proste obiad znajdziesz w zakładce OBIAD Pomidory krojone . Pomidory krojone są spoiwem dla farszu, a także nadają całemu daniu intensywny smak. Nie zamiany na świeże pomidory, bo farsz może okazać się zbyt płynny. Ser . Wyznaję zasadę, że bez sera nie ma zapiekania. Wiem, że kalorie, wiem, że tłuszcz(...)Opcjonalnie: ryż . Najczęściej przygotowuję farsz wyłącznie z mięsem i warzywami. Możecie jednak dodać do niego ryż lub kaszę, które zwiększą wartość odżywczą całego dania. To też dobra metoda ratunku, jeśli brakuje Wam nieco mięsnego farszu. Z czym podawać pieczone papryki? Faszerowaną paprykę możecie podawać solo, bez żadnych dodatków – to solidna porcja warzyw i chudego białka. Jeśli jednak
Na-talerzu.plCzas czytania: 3 min Sajgonki to danie kuchni wietnamskiej. Można przygotować je z dowolnym farszem, warzywnym, mięsnym lub rybnym. Podajemy je z sosami do maczania, najprostszy sos to, sos sojowy z dodatkiem octu ryżowego i cukru trzcinowego. Można podać też sos sojowy z dodatkiem masła orzechowego i soku z cytryny ten jest bardzo smaczny. Można również kupić gotowy
SprawdzonaKuchnia.pljedne z moich ulubionych dań, które przygotowuję w weekendy. Kiedyś nie przepadałam za szpinakową lasagne, uważałam, że tylko mięsna wersja jest dobra. Jednak od jakiegoś już czasu lasagne ze szpinakiem dość często pojawia się na naszym stole, gdyż jej przygotowanie nie jest czasochłonne i zawiera małą ilość składników. Co więcej, do tego typu dania nie potrzeba przygotowywać
Be Fit Be Strongpyszna surówka, którą można przygotować w kilka minut. Minimalna ilość składników. Taka surówka z czerwonej kapusty z czosnkową nutą idealnie pasuje do najróżniejszych mięsnych sosów. Choć oczywiście można ją podać do dowolnego drugiego dania lub zjeść od tak. Surówka jest nie tylko prosta, ale też i zdrowa. Spróbujcie, polecam. Szukając innych przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj . Składniki
Słodkie okruszki