Święta to czas uroczy,niesamowity i przepełniony przeróżnymi smakołykami. W moim domu panuje taki zwyczaj,że najsmaczniejsze i najzdrowsze jest to co przygotuje się samemu
Kolorowa kuchnia ElkiFlaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną
To co kochamKotlety mielone ciut inaczej niż zawsze..między innymi dlatego, że z przyprawą gyros i z kaszą manną. 50 dag mięsa mielonego 1 cebulka 1-2 łyżeczki
Moje domowe kucharzenieLazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na ciepło. Ja osobiście przepadam za lazanią bo ją uwielbiam
Kulinarne Fantazje MarioliBędąc na diecie bezglutenowej pewnie nieraz zastanawialiście się czym zastąpić makaron. Otóż mamy dla Was propozycję lasagne z liśćmi botwinki :) Składniki na
Kuchenne WariacjeCukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :) Składniki na
Kuchenne WariacjeDzisiaj mamy dla Was pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem gruszki i pora, który pochodzi z ostatnio recenzowanej
Kuchenne WariacjeProste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 3 ziarna ziela angielskiego
Zasmakuj KuchniOstatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim
Kuchenne WariacjeU mnie na blogu przepisów na kotlety mielone jest sporo, ale tak jak już pisałam kilka razy nie lubię robić takich samych potraw, za każdym razem
Moje domowe kucharzenieSkładniki: opakowanie mielonego mięsa szklanka ryżu duży pomidor oregano majeranek bazylia curry sól pieprz 3 łyżki oleju dowolny ser do posypania Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej
PychotkaaaParę dni temu otrzymałam przesyłkę z przyprawami od Kociołka Smaków. Przypraw dostałam dość sporo i będzie wiele przepisów z ich wykorzystanie... Sklep ten oferuje duży wybór
Moje domowe kucharzenieMięsne podłużne kotleciki to popularne danie kuchni bałkańskiej. Smażone są na grillu i podawane najczęściej z różnego rodzaju dipami. Składniki na 12 sztuk: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka świeżego tymianku sól do smaku olej roślinny na dip jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego
wyzwania kuchenneBakłażanom nie mogę się oprzeć. Są tak ładne, że co rusz trafiają do naszej kuchni. Dzisiaj przepis na całkiem solidne i sycące danie. Bakłażanów nie trzeba wcześniej obsmażać, nie polewałam ich też oliwą, tak więc nie są tłuste. Sos zrobiony z pomidorowej pasty (używam takiej w tubce) i wody, z dodatkiem świeżych pomidorów i papryki wyszedł przepyszny(...)mniej niż ilość plasterków bakłażana). Uformować płaskie kotleciki, dopasowując ich wielkość do wielkości bakłażanowych krążków. Zaczynając od bakłażana ułożyć na przemian plasterki bakłażana i mięsne kotleciki. Ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu do zapiekania. Jeżeli robimy danie z jednego dużego bakłażana, można go na tym etapie podzielić na dwie porcje i ułożyć w naczyniu obok siebie. Przygotować
Stare Gary