dania mięsne - 13801 przepisów (strona:542/921)

Wegetariański placek po węgiersku. 156

jest chyba lider przydrożnych barów.  Plackowi po węgiersku dorównuje tylko klasyczny żurek z wkładką :) Nie chodzi nam o to, aby negować to danie, bo jest naprawdę pyszne. W wersji klasycznej oczywiście mięsne, jednak nasza wersja to odpowiednik wegetariański. Idealny dla miłośników takiego jedzenia. My lubimy placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia(...)koniec dodajemy kukurydzę i soczewicę, i jeszcze dusimy ok. 5 min ma małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Stopień ostrości regulujcie sami, ponieważ każdy lubi inaczej. Danie jest gotowe. Prawda, że łatwe ? Nakładacie na placki i smacznego. Polecamy zetrzeć trochę sera żółtego na wierzch lub posypać szczypiorkiem, będzie to fajny dodatek. Innym dodatkiem mogą być wszelkiego rodzaju kiełki

vegetanie
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 202

marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty) Inne dania

Z miłości do słodkości
Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu 170

przygotowaniu surówkę z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu. Kilka prostych składników, zdrowy olej z ostropestu i zielony dodatek do drugiego dania gotowy. Ja najczęściej podaję tak przygotowaną surówkę do najrówniejszych sosów mięsnych (dziś z piersi kurczaka). A dlaczego olej z ostropestu? Olej z ostropestu jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również sylimaryny. Stabilizuje ona strukturę

Słodkie okruszki
Faszerowane cukinie zapiekane w sosie pomidorowym 134

Przepis, a w zasadzie patent na to danie dostałam od koleżanki. U mnie w wersji prawie warzywnej, ale zdecydowanie pasuje tutaj farsz mięsny (np. taki jak do kotletów mielonych). No i któż oparłby się tym pięknym, okrąglutkim cukiniom?;) To właśnie one nadają temu daniu cały urok :) Składniki: 4 okrągłe cukinie 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki czerwonej fasoli kilka

My simple kitchen
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 122

Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka, w akompaniamencie grillowanej fasolki szparagowej i kwaskowego owocowego musu (44 zł). Same(...)była ogromna, ale jakoś wspólnie dałyśmy jej radę, żal było zostawić na talerzu. Drugim deserem był sernik z białą czekoladą, włoską bezą i boskim sosem wiśniowym. Jakie to było dobre! Tutejsi szefowie kuchni, nie dość, że wyśmienicie gotują i zaskakują drobnymi nieoczywistymi szczegółami w daniach, to jeszcze przepięknie stylizują na talerzach swoje dania. Całości dopełnia piękna ceramika

Kulinarne przygody Gatity
Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. 152

spotkać w Internecie to kalafior faszerowany mięsem mielonym, kalafior z mięsem mielonym, kalafior faszerowany itp. Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym to moje kolejne danie z mięsem mielonym: po mielonych zrazach faszerowanych i mięsnych gniazdkach z pieczarkami należące do tych efektownych. Taki kalafior bardzo ciekawie prezentuje się na stole, a do tego wyśmienicie smakuje za sprawą dobrze doprawionego farszu(...)minut, aż boczek będzie rumiany. Wyjmujemy i podajemy gorący. Smacznego! Dobre rady: – nie rozgotujecie kalafiora, lepiej go nie dogotować niż rozgotować! Gotujcie 10 minut maksimum. – danie jest bardzo syte, więc nie potrzeba do niego dodatków, wystarczy jedynie smaczny dip. – doprawiajcie mięso tak jak lubicie, ale dodajcie kolorową paprykę dla efektu smakowego i wizualnego po przekrojeniu kalafiora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiący kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką 92

Lubicie uniwersalne przepisy, które można wykorzystać przez cały rok i na różne okazje? My tak, bo dzięki nim bez problemu przygotowuje się smakowity obiad rodzinny, uroczystą

KulinarneImpresje.pl
Strogonow 143

strogonowa jest nieco bardziej rozbudowany, gdyż poza podstawowymi składnikami sięgnełam również po inne dodatki. I tak na przykład dodałam kiełbaski frankfurterki, bez których osobiście nie wyobrażam sobie tego dania. Spróbujcie koniecznie i podzielcie się swoimi wrażeniami. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)litra wody z mąką ziemniaczaną i przecierem pomidorowym. Zalać składniki w garnku. Zagotować i kontynuować gotowanie przez dodatkowe pięć minut. Danie podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa. Strogonow Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując mięsnego strogonowa. Strogonow Użyłam ogórków kiszonych, które przed dodaniem obrałam ze skórki. Kilka razy robiłam strogonowa także z ogórkami korniszonami. One też fajnie

mecooks
Kurczak Cacciatore 59

nawet cielęcina. Danie prawdopodobnie powstało we Włoszech w XVI wieku, ponieważ pierwsze udokumentowane zapiski, pochodzą właśnie z tego okresu, oczywiście danie mogło powstać wcześniej. Cacciatore, pochodzi od łacińskiego słowa – cacciare-które oznacza ścigać i drugiego słowa-atore- co znaczy gotować. Danie pierwotnie było daniem myśliwych, którzy w prowizorycznych piecach gotowali pyszny gulasz mięsny, by móc

RafalCook
Sos Z Boczniaków 44

Na taki obiadek bez mięsny często mamy teraz ochotę, bo przecież nie można jeść ciągle zsiadłego mleka i kalafiora ;) a ten sosik bardzo szybko się przygotowuje

Gotowanie...to proste !
Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną 120

Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną to wspaniała propozycja na lekki obiad lub urozmaiconą kolację. Po świątecznym przejedzeniu i diecie bogatej w produkty mięsne, taka mała odskocznia od ciężkostrawnych potraw. Przy okazji danie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, dlatego przy okazji możemy odpocząć od kuchni. Zapiekankę uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Składniki: Szklanka to pojemność

Ania gotuje
Zupa serowa z klopsikami 92

Zupa serowa z klopsikami to kolejny hit wśród moich zup typu krem. Bardzo ciekawy smak, danie bardzo syte i treściwe. Doskonale smakuje z klopsikami mięsnymi i grzankami z chleba. Dość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 2 łyżeczki bułki

gotuj ze mną
PLACUSZKI Z KALAFIORA I SUSZONYCH POMIDORÓW 147

zewnątrz i mięciutki, delikatnie wilgotny środek. Robi się je szybko, nie sprawiają problemów, nie rozpadają się podczas smażenia. Świetnie smakują jako dodatek do mięsnych lub wegetariańskich gulaszy. Można podać je jako samodzielne danie, np. z sosem tzatziki, mizerią z ogórka lub ostrym dipem z majonezu i sosu sriracha. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 350 g różyczek kalafiora 1 średnia cebula

cool and minty
Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 119

Jeszcze niedawno gołąbki kojarzyły się tylko i wyłącznie z farszem mięsno-ryżowym. Od pewnego czasu prześcigamy się w pomysłach na farsz, nie koniecznie mięsny i nie koniecznie z ryżem. Wychodzą naprawdę pyszne dania, choć zawsze mam pewne obiekcje czy to aby na pewno można nazwać je gołąbkami. Ten dylemat ma wiele osób i to nie tylko wobec gołąbków

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania