czosnkowy - 2634 przepisów (strona:110/176)

Ziołowe grzanki 92

bochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać przyprawy i olej. Wymieszać, najlepiej ręką. Wsypać na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C do momentu

Humanistka w kuchni
Krem z cukinii 118

wydrążamy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy na gotującą się wodę. Dodajemy sól, pieprz, vegetę.  Gdy cukinia będzie miękka blendujemy na krem. Podajemy udekorowane listkami bazylii , np. z czosnkowymi grzankami. Krem można również przygotować na wywarze warzywnym

Humanistka w kuchni
Kurczak szu-szu 140

Pyszne, mięciutkie, soczyste, pachnące mięsko z lekką czosnkową nutą- jedna z najpyszniejszych (o ile nie najpyszniejsza) z postaci kurczaka jakie jadłam. Kto spróbował, od razu prosił o przepis - nawet moja teściowa!:) Najlepszy efekt uzyskamy przygotowując mięsko dzień wcześniej, aby się dobrze zamarynowało. Ale dzięki temu mniej czasu spędzimy w kuchni szykując to danie dla gości czy na niedzielny obiad - wystarczy

Kto ugości moich gości?
Zupa krem z cebuli 112

zupa cebulowa.  taka niby banalna, ale jakże smaczna! wyrazisty smak zupy i do tego czosnkowe grzanki polecam, cebulowa naprawdę zachwyca :) Składniki: (na 2 porcje) -500 ml bulionu warzywnego -500-600 g cebuli obranej -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku -2-3 łyżki gęstej śmietany 18% -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy -natka pietruszki do dekoracji Wykonanie

KasiekGotuje
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą (gotowane na parze) 631

suszone pomidory.  Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny.   Ja używam piętrowego parowaru, gotując  jednocześnie brokuły  i ziemniaczki z czosnkową oliwą ( przepis tu ) i ziołami. Oczywiście możemy ugotować roladki na metalowym sitku.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Lunch box/ kluseczki szpinakowo- jaglane/ roladka z kurczaka z pomarańczami! 334

kolorki w sam raz na taką pogodę! Buzziaki! PRZEPIS NA KLUSECZKI BEZGLUTENOWE (był już na blogu)  SKŁADNIKI: - 4 garście świeżych liści szpinaku - posiekane - 3 łyżki serka o smaku czosnkowym - 2 żółtka - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 łyżki mąki ryżowej + do obtoczenia - sól kładniki bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Uformuj długie rolki, delikatnie odkrawaj kawałki i formuj

SMYKWKUCHNI
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 183

kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie:   Karkówkę i wołowinę ugotować po czym pokroić w małą kostkę

W poszukiwaniu inspiracji
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 324

ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miedzy czasie pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu

Na słodko lub wytrawnie
SZPARAGI DUSZONE NA MAŚLE Z CZOSNKIEM 112

główki były nad powierzchnią wody. Gotować pod przykryciem 5-6 minut. Na patelni roztopić masło i przełożyć odcedzone szparagi, dodać czosnek i smażyć około 5 minut, aby nabrały maślano-czosnkowego aromatu. Na talerzu rozłożyć szynkę i ułożyć szparagi. Szynką zawinąć końcówki szparagów. Usmażyć jajko sadzone, z płynnym żółtkiem i ułożyć na wierzch potrawy. Smacznego

Kuchnia w opałach
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4439

muszą być i BASTA!!!  No kochani! Tak szczerze, to jak zrobicie te rarytasowe ziemniaczki, Wasi goście Was PO-KO-CHA-JĄ!!! Słowo!;-) Do tego najlepszy jaki jadłam sos czosnkowy i tak po prostu we własnym domku można posmakować nieba. Achhh... Koniecznie trzeba ich zrobić całą piekarnikową blachę, bo dam stówkę a nawet dwie;-P, że ze stołu znikną wszystkie

Restauracyjka Literacka
Domowa kiełbasa toruńska 234

domowe ogórki np. małosolne. Smak nie do opisania. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można doprawić kiełbasę dokładnie tak jak lubimy. My lubimy bardzo pieprzną i mocno czosnkową – w żadnym sklepie nie dostaniemy aż tak aromatycznej kiełbasy. Kupne wyroby są zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej

OstryKęs
Nuggetsy z kurczaka z domową salsą pomidorową 253

Taki domowy fast food wszystkich zadowoli w weekendowe popołudnie. Zamiast pikantnej salsy można podać sos czosnkowy przepis tutaj  (klik)  Aby zmniejszyć ilość tłuszczu a tym samym nuggetsy nie były tak tuczące można je upiec w piekarniku. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka lub 4 piersi z kurczaka przyprawa do mięsa (np. Delicat) 1/4-2 łyżeczek chili (opcjonalnie) w zależności

IMPRESJA SMAKU
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 447

łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonej cebuli 3-4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Tak przygotowany sos nadaje

IMPRESJA SMAKU
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM 155

duszę parę minut.      Na usmażone naleśniki nakładam farsz i zawijam. Naleśniki można jeść na ciepło jak i na zimno, dobrze komponują się z sosem czosnkowym

Zdrowo i kolorowo
Kotleciki mielone inaczej 286

kotleciki na ostro). Wszystko dokładnie mieszamy. Krok czwarty Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na złocisty kolor. Moja wersja kotleciki z puree ziemniaczanym z masełkiem czosnkowym plus surówka z kiszonej kapusty i marchewki. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo