kurczaka. Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami np. czosnkowym oraz barbecue. Moje posty
Słodka Stronadopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Stronawodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Stronaskładników i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażone placki najlepiej wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówki: Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym
upichcicpieczenia w odległości ok 2 cm. Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Wskazówki: Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska na przyjęcia
upichcicroztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Wskazówki: Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko wtedy
upichcicokoło 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatortilli. Oto moje składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy. Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem. Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki
Codzienna kuchnia niecodziennawtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki, gdyż wolę placki bardziej jarzynowe niż mączne. Takie placki podaję najczęściej z kwaśną śmietaną, czasem z sosem czosnkowym lub mięsnym, albo gulaszem. Na lato polecam jednak najzwyklejszą śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy smakują jak wakacje u babci :) Smacznego! Zapraszam Was do wzięcia udziału w tym konkursie. Szczegóły
Codzienna kuchnia niecodziennaplastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę. Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut. Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennafetę i wymieszać. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ja podałam kotleciki z sosem czosnkowym przygotowanym błyskawicznie z naturalnego jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Kotlety są tak bardzo syty, że nic więcej do nich nie potrzeba. Proporcje możecie dowolnie zmieniać, jak podałam
Codzienna kuchnia niecodziennaplacku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewracać na druga stronę. Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym sosem czosnkowym, zwyczajną kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem. Ja podałam je na kolację z powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków , które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo smacznie skomponowały
Codzienna kuchnia niecodziennapieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue. Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennażeby lekko odparowała i nie zaparzyła się (można wykorzystać kratkę z piekarnika) i po chwili podawać na stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy : kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku, sól , biały pieprz - ilość według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennarzecz świeżej słodkiej. Wszystkie składniki układamy w szklance, przybieramy świeżą bazylią. Podajemy osobno dowolny sos. Mogą to być sosy na bazie oliwy lub majonezu. Ja użyłam oliwy czosnkowej i paprykowej. Jak Wam podoba się taki sposób na sałatki? :) Wolicie podawać je w takiej formie, czy raczej w dużej misce? Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna