czosnkowy - 2634 przepisów (strona:128/176)

Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 185

orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut

Mango Papaja
Pieczony łosoś 165

sól. Przygotowanie:   Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki. Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem, solą, ewentualnie solą czosnkową oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku

Aga w kuchni
A'la roladki schabowe 177

Pyszne a'la roladki z masłem czosnkowym... pieczone w piekarniku... Składniki: 500 g schabu, 2 łyżki oleju, czosnek granulowany, pieprz, sól, tymianek, kolendra, 3 łyżki masła. Przygotowanie:   Schab myjemy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Każdy plasterek smarujemy olejem i posypujemy mieszanką przypraw z obu stron. Na środku kładziemy kawałek masła i posypujemy czosnkiem granulowanym. Kawałki schabu zawijamy

Aga w kuchni
Roladki ze szpinakiem 149

minut podlewamy roladki szklanką wina i zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Ryż ze szpinakiem wsypujemy do zimnej wody, dodajemy szczyptę soli czosnkowej i gotujemy ok. 12 minut. Polecam z całego serca ten ryż, jest przepyszny

Aga w kuchni
Tortille z kurczakiem i warzywami 354

Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Ryby 149

Łosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla  Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z koperkiem i czosnkiem Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami

Aga w kuchni
Placki z cukinii 169

rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły. Podajemy z sosem czosnkowym

Aga w kuchni
Pieczeń wieprzowa. 192

Przygotowanie: Karkówkę nakrawamy z każdej strony, nacieramy przyprawami i odstawiamy marynować się na ok. 8-12 godzin. Kiedy karkówka będzie zamarynowana, masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masłem czosnkowym smarujemy całą karkówkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kotlety ryżowe. 343

wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie:  Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 20 min, do miękkości ryżu.  Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Pieczone młode ziemniaczki. 213

dlatego znikły jeszcze ciepłe. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oliwy łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu łyżeczka ziaren kolendry (sproszkowanych) 0,5 łyżeczki soli czosnkowej Przygotowanie:  Dokładnie myjemy ziemniaki w zimnej wodzie. Kroimy w ćwiartki.  W brytfance oliwę łączymy z wszystkimi przyprawami, dodajemy ziemniaki, dokładanie mieszamy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni

Kuchnia Łukasza
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 210

chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka soli czosnkowej papryczka chilli mała cebulka Przygotowanie:  Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami

Kuchnia Łukasza
Pikantne pałki z kurczaka. 189

kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka domowej przyprawy do grilla 1 łyżeczka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżki soli 75 g masła Przygotowanie:  Do majonezu i śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce

Kuchnia Łukasza
Kebab libański 260

posmarowałem oliwą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim kebaby przez 30 minut. W międzyczasie przygotowałem sos. Kebaby świetnie smakowałyby również z jogurtowym sosem czosnkowym lub sosem tzatziki, jednak dzisiaj przygotowałem do nich prosty sos sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni

Wyprawy kulinarne
BRUSCHETTA 162

Nastepnie nacieramy czosnkiem delikatnie ( niekoniecznie) oraz nakladamy lyzeczka naza bruschette warzywna  Na koniec polewamy oliwa z oliwek i dekorujemy wg. uznania. Kto nie lubi czosnku moze dodac oliwy czosnkowej ... Podajemy z czerwonym winem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Fusilli Gajowego Rozbójnika 122

solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje.     Międzyczasie gotujemy FUSILLI MALMA 9 minutek odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy sosu zbójnickiego mocno czosnkowego i wędzonego...posypujemy świeżą bazylia ...i...smacznego

Z Kuchni Do Kuchni