Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową
Aga w kuchniŁosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z koperkiem i czosnkiem Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami
Aga w kuchnirozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły. Podajemy z sosem czosnkowym
Aga w kuchniPrzygotowanie: Karkówkę nakrawamy z każdej strony, nacieramy przyprawami i odstawiamy marynować się na ok. 8-12 godzin. Kiedy karkówka będzie zamarynowana, masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masłem czosnkowym smarujemy całą karkówkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszawody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 20 min, do miękkości ryżu. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym
Kuchnia Łukaszadlatego znikły jeszcze ciepłe. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oliwy łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu łyżeczka ziaren kolendry (sproszkowanych) 0,5 łyżeczki soli czosnkowej Przygotowanie: Dokładnie myjemy ziemniaki w zimnej wodzie. Kroimy w ćwiartki. W brytfance oliwę łączymy z wszystkimi przyprawami, dodajemy ziemniaki, dokładanie mieszamy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni
Kuchnia Łukaszachilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka soli czosnkowej papryczka chilli mała cebulka Przygotowanie: Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami
Kuchnia Łukaszakurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka domowej przyprawy do grilla 1 łyżeczka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżki soli 75 g masła Przygotowanie: Do majonezu i śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce
Kuchnia Łukaszaposmarowałem oliwą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim kebaby przez 30 minut. W międzyczasie przygotowałem sos. Kebaby świetnie smakowałyby również z jogurtowym sosem czosnkowym lub sosem tzatziki, jednak dzisiaj przygotowałem do nich prosty sos sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni
Wyprawy kulinarneNastepnie nacieramy czosnkiem delikatnie ( niekoniecznie) oraz nakladamy lyzeczka naza bruschette warzywna Na koniec polewamy oliwa z oliwek i dekorujemy wg. uznania. Kto nie lubi czosnku moze dodac oliwy czosnkowej ... Podajemy z czerwonym winem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisolimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje. Międzyczasie gotujemy FUSILLI MALMA 9 minutek odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy sosu zbójnickiego mocno czosnkowego i wędzonego...posypujemy świeżą bazylia ...i...smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijuż nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny. Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki): - 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie - 5 ogórków kiszonych - 6 ząbków czosnku - tabasco, - ketchup (trochę) dla uzyskania koloru - szczypta soli i cukru Ogórki pokroić w drobną kostkę
Smaczne ZdroweSałatkę polać sosem i podawać. Z tej ilości składników wyszedł taki jeden duży półmisek jak na zdjęciu i jeszcze jedna pojedyńcza porcja. Polecam też: Sałatkę z brokułem pod sosem czosnkowym
Monia miesza i gotujezupy na osobę, pora nadrobić letnie zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z marchewki. . Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z czerwoną soczewicą
Kulinarne przygody Gatityinspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3-4 osób): 600 g pręgi wołowej 200 ml jogurtu naturalnego 1 biała cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 mała suszona papryczka chilli 3 łyżki oleju arachidowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Tajskie smaki