kawałek selera - kawałek pora - pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk) - połowa cytryny - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czerwony, caynne - 200 g jogurtu naturalnego - natka pietruszki do posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie
Zdrowie na języku :Pzyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby. Podałam z sosem czosnkowym, moją wersją light i dla leniwych :) Źródło: White Plate . Ciasto: 100 g mąki pszennej typ 0 (użyłam ze sklepu Mantini) 50 g mąki pszennej typ 450 85 ml wody
Blondynka Gotujeostrym nożem pokrój na plastry.Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze ślimaki. Piecz w 200stopniach 12-15 minut.Do ślimaków bardzo dobry będzie sos czosnkowy lub dressing jogurtowy :)Gotowe :)Smacznego
Lawendowe NieboTrzeba oddać mężowi resztę jego zasług na polu gastronomicznym :) Wspólnie zrobiony obiad, którego nie powstydziłby się niejeden lokal. Domowe smaki jednak bardziej do nas przemawiają...Przepis
Lawendowe Niebopokroić w kostkę.Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać majonez i doprawić.Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.Podawać samą lub z pieczywem. Ja zrobiłam do niej domowe bułeczki czosnkowe
Lawendowe NieboDobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;)Bułeczki czosnkowe Składniki:Ciasto: 400 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżeczka soli15 g drożdży260 ml letniego mleka30 g roztopionego masłaNadzienie:100 g masła10 ząbków czosnku3 łyżeczki suszonej natki pietruszkiPrzygotowanie:Ciasto
Lawendowe Nieboposmarowanej masłem blaszce, albo w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekam 15-20 minut. Pomidorki podałam dziś z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym
Magiczna kuchnia Dariiszpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska
Magiczna kuchnia Dariiduszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem.Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką
Magiczna kuchnia Dariimoździerzu, a następnie dodaję do zupy Na koniec dodaje zahartowanã śmietanę. Gotuję jeszcze około 2-3 minut. Dosmaczam solą i pieprzem. Krem podaję z grzankami z masłem czosnkowym
Magiczna kuchnia DariiŻurek to jedna z naszych ulubionych zup. Jednak nie może to być jakikolwiek żur z jakimikolwiek dodatkami. Najulubieńszy to ten, który opływa ziemniaczaną wyspę ze smażoną cebulką. Kwaśny, mocno czosnkowy na domowym zakwasie wspaniale rozgrzewa i doskonale poprawia humor.SKŁADNIKI2 litry wywaru warzywnego1/2 litra żuru ( u mnie domowy)wędzone śliwkikilka suszonych grzybów4 ząbki czosnku8 średnich ziemniaków1 duża cebula2 łyżki oliwy50
Magiczna kuchnia Dariicałość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę kolejne 5 minut. Dosmaczam solą i pieprzem.Podaję zawinięte w podpieczona tortillę z sosem czosnkowym, salsą pomidorową i surówkami
Magiczna kuchnia Dariidałam zbyt dużo farszu bo pierożki trochę się rozeszły, farsz jednak był dość gęsty i nie wypłynął, więc w niczym to nie przeszkadzało. Pierogi podałam na ciepło z sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wyszły mi 33 pierogi, część która pozostała po wczorajszym obiedzie (pierogi są dość sycące) jest doskonałą przekąską na zimno
Magiczna kuchnia DariiPrzy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często
Magiczna kuchnia DariiBardziej przypomina mi barankową pizzę, ale skoro zagraniczne strony pokazują,że nazwa własna to ta z "monkey",niech więc tak pozostanie.Sosy: czosnkowy i pikantny pomidorowy- obowiązkowe!Pizza idealna do wspólnego odrywania :)Czytaj więcej
bistro mama