własnej roboty tutaj marchew , sól majeranek , kminek , ziele angielskie 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 z ąbki czosnku 1liść laurowy Wykonanie : Fasol ę moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy 15minut w szybkowarze. Następnie dodajemy żeberka i suchą soczewicę,oraz 3/4 szklanki fasoli mung (jeśli ktoś lubi-można bez niej) zamykamy pokrywą i gotujemy około
w mojej kuchniłyżki oliwy olej do smażenia Dodatkowo bułki do burgerów, tutaj przepis plasterki pomidora czerwona cebula liście szpinaku lub sałaty Zeszklij cebulę na oliwie. Dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Przełóż do miski, dodaj, quinoa i pęczak. Zgnieć lekko fasolę widelcem i dodaj ddo farszu wraz z kukurydzą i jajkami. Dopraw farsz solą
codojedzeniaSurówka z czerwonej kapusty po tajsku Surówka + kotlet + ziemniaki, to dla wielu osób “must have” obiadowy. Ja surówki mogę zajadać niezależnie od towarzystwa. Z kotlecikami, z pierogami… albo po prostu same. Dzisiejsza surówka z czerwonej kapusty , jest zrobiona w tajskich klimatach . Konkretnie doprawiona, chrupiąca… No po prostu pyszna. A teraz wyobraź sobie, że masz(...)ziemniaczki. W dodatku na patelni już dochodzą np. kotlety z białej fasoli , a za oknem świeci słońce… Oj, czy mogłoby być jeszcze piękniej? 😊 No pewnie by mogło 😅 ale lepiej cieszyć się taką piękną chwilą. Zresztą co ja będę sie rozpisywał. Poprostu spróbuj, chętnie Cię poczestuję. Surówka z czerwonej kapusty – a masz jeszcze jakąś? Pewnie
Blendmanzasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać, że smakuje li tylko ziemią(...)krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania i zostawiam taką „grudkowatą” formę kremu. Krem jest wegański, a podany z wędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony
ladykitchenrobimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne mrożonki, czyli groszek cukrowy, mini kolby kukurydzy, albo(...)octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju
W kuchni wieczoremnatce pietruszki. Cennym źródłem tego pierwiastka są też ryby, np. łosoś i pstrąg. Także sałata, rzeżucha, jabłka, kiełki i zarodki pszenne, grzyby kurki, sok pomidorowy, marchwiowy i z czerwonych buraków. Sód i potas Pierwiastki te działają przeciwstawnie i razem zapewniają prawidłową gospodarkę wodną w organizmie. Nadmiar sodu zatrzymuje wodę, prowadząc do nadciśnienia i obrzęków, sprzyja także uciekaniu wapnia. Niestety(...)której czerwone krwinki mogą transportować tlen po całym organizmie. Bez tlenu komórki nie mogłyby żyć, dlatego cały czas musimy dbać o to, aby przyjmować odpowiednie ilości tego pierwiastka. Aby zapobiec niedoborowi żelaza warto sięgać po czerwone mięso, drób, jaja, czy ryby. Żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych jest łatwo przyswajalne. Żelazo znajdziemy także w zbożach, fasoli, kaszach
Natka PietruszkiMein 2 filety z kurczaka 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 00 g pędów fasoli 500 ml mleka kokosowego 2 łyżki curry pasty Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam a następnie smażę na oleju
Gotowanie Patkiminut przed końcem gotowania dolać ocet. Zdjąć z ognia i częściowo zmiksować - na tyle krótko, by około połowa fasoli pozostała cała. Można podać z kleksem śmietany lub kulką ryżu. Posypaną pokrojonymi w drobną kosteczkę kolorową papryką i czerwoną cebulą
zadanie-gotowaniejeszcze są - no kurde, to co do tego ryżu? - o, jest papryka, dobrze pasuje do ryżu; - POKROIŁAM 2 DUŻE CZERWONE PAPRYKI W KOSTKĘ I WRZUCIŁAM DO UGOTOWANEGO RYŻU; - no ale skoro bazą jest ryż, to po co mi fasola, przecież ryż dobrze lepi się sam; - o, pokoloruje się ryż kurkumą i będzie fajny kolor; - DODAŁAM PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśrednia cebula 1 – 2 ząbki czosnku 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka sok z 1 pomarańczy 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 1-2 łyżki kiełków fasoli porcja makaronu (nudli jajecznych) dla dwóch osób W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i przesmażyć mięso, aż zmieni kolor
Codzienne Gotowaniesumie to moje pierwsze doświadczenie z tą fasolą. Mile mnie zaskoczyła zarówno smakiem jak i łatwością przygotowania. Dodatkowym jej plusem jest fakt, że ta fasola jest jedną z najzdrowszych fasoli. Dobrze wpływa na układ sercowy, naczyniowy, posiada właściwości oczyszczające. Fajnie, prawda? Z racji tego, że nie znałam jej smaku postanowiłam poszukać w internecie jakiegoś przepisu, który będzie pasował do mojego(...)przyszłości do niego dorzucić, będę informować na bieżąco ;) No to co? Zabieramy się za pasztet! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 250 g fasoli mung Skworcu 3 małe marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 jajko
Blondynka Gotujeczas na przepis na fasolę na ciepło w sosie krewetkowym: Składniki dla 6 osób: - 250 gram fasoli czarne oczko (nie ma potrzeby namaczać) - zamiast krewetek - 2 kostki bulionowe krewetkowa JUMBO (zdobycz ze sklepy afrykańskiego w Radomiu) - 1 cebula średnia czerwona pokrojona w kostkę - mała papryka zielona również pokrojona w kostkę - 1 ząbek czosnku wyciśnięty - garść świeżej kolendry pokrojonej(...)samym poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej wody. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii). Fasolę możemy jeść samą, możemy "po brazylijsku" czyli jako dodatek do mięs
Smaki Brazyliiskładniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany
Domowy Smak JedzeniaZielone młode cukinie z cienką skórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego
Pełny talerz