amatorów wszelkich rodzajów fasoli. Doprawiona czosnkiem wspaniale rozgrzewa i uodparnia. Składniki 1 puszka mix fasoli z cieciorką firmy Bonduelle 1 puszka fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma curry 1 łyżka mąki(...)obrane i pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków. 2. Te dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. 4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. 5. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyaromatyczna i sycąca. Podstawę, co dość nietypowe stanowi mielone mięso. Możecie użyć dowolnego mięsa: indyka, wołowinę, a nawet kurczaka. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej. A propos soczewicy – to warzywo, które pęcznieje i wchłania wilgoć, dlatego nasza jednogarnkowa zupa następnego dnia zrobi się gęsta(...)zamrażalniku miesiąc. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 250 g mielonego indyka (kurczaka lub wołowiny) 1 mała cebula biała lub czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka fasoli ½ szklanki soczewicy 2 garści jarmużu 1 łyżeczka oregano świeżego lub suszonego 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego
Niedzielny kucharzSkładniki: 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić
Gospodyni Miejskarzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje. Składniki: 300 g fasoli Jaś 2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: sól(...)pieprz jajo bułka tarta 3 łyżki olej do smażenia Wykonanie: Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną.Dalej gotowałam na małym ogniu
Różowa kuchniacebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cukru, sól i czarny pieprz do smaku, świeży tymianek Fasolę zalać zimną wodą i zagotować. Odstawić na ok. 1 godz. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć
Gotujemy i jemyokoło 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze(...)Następnie dodajemy ziemniaki, ogórki, podlewamy wszystko bulionem, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilichciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie. Składniki: 1 l wody 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 czerwona papryka biała część pora 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka białej fasoli 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy oliwa
KardamonovyBuraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga po obraniu 100 g marchwi, waga po obraniu 1 l wody 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ 2 łyżeczki cukru 50 g soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny 100 g jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki(...)Wyłączamy źródło ciepła. Dodajemy jogurt, pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie. Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków pokrojonych w mniejsze kawałki, waga po obraniu 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, waga
MamaOskarkazwykłego) 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku słodka wędzona papryka i ostra papryka (niewędzona) 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę
Qlinarnie i Qlinarnieoleju sezamowego – 5ml oleju chili (lub szczypta chili) – 1 plaster imbiru 0,5cm – 1 cebula – 1 czerwona papryka – 1 zielona papryka – 40ml sosu ostrygowego – 1 ząbek czosnku – 100g kiełków fasoli mung – sezam do posypania Jeżeli używamy mrożonych krewetek , musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie
Be Fit Be Strongciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze z borowików i czosnku smakował wspaniale. A dzisiaj na blogu propozycja na kolejne świętowanie
Czerwień i błękitmożemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci
Dieta bez mlekapół filiżanki mrożonego groszku 7 plastrów ananasa sos sojowy jasny (bezglutenowy) sos sojowy ciemny (bezglutenowy) 1 łyżka oleju sezamowego kilka łyżek kiełków fasoli mung odrobina octu winnego trochę wody odrobina mąki kukurydzianej sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, chili, imbir oliwa z wytłoczyn do smażenia ryż Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w cząstki. 2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy
Kawa z mlekiemząbki czosnku – kawałek imbiru, ok. 3 cm – szczypta posiekanych liści limonki kafir – 1 mała papryczka czerwona – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki oliwy Dekoracja – garstka makaronu nitek z fasoli – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany i posiekany czosnek, imbir i papryczkę, podsmażyć
To co kochamSkładniki na 2 osoby: ❤ 1 pierś z kurczaka, pokrojona na paseczki ❤ 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej na paseczki ❤ 1 mała marchewka, pokrojona na paseczki ❤ garść kiełków fasoli mung ❤ 1 zielona część dymki (szczypior), ❤ 4-5 rzodkiewek, pokrojonych na plasterki ❤ 5 pieczarek pokrojonych na półcentymetrowe plasterki ❤ 3/4 puszki mleczka kokosowego ❤ 1 cm imbiru, posiekanego ❤ 1 ząbek czosnku w plasterkach ❤ 1/2 papryczki
Bazując na smaku