Składniki: 550 g polędwiczki wieprzowej 1 mały por 1 papryka biała 1 papryka czerwona 250 g mini pieczarek 1/4 fenkuła 2 łyżki białej fasoli z puszki (można pominąć, ja akurat … Czytaj dalej Aromatyczny sos z polędwiczką
czarrna od kuchniSkładniki: 550 g polędwiczki wieprzowej 1 mały por 1 papryka biała 1 papryka czerwona 250 g mini pieczarek 1/4 fenkuła 2 łyżki białej fasoli z puszki (można pominąć, ja akurat … Czytaj dalej Aromatyczny sos z polędwiczką
czarrna od kuchniribollita egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini zupa z fasolą borlotti ekspresowa zupa z kapustą i fasolą zupa z pieczonej dyni i czosnku egipska zupa z czerwonej soczewicy * Przepis na prostą zupę dyniową znajdziecie także w najnowszym wydaniu Magazynu Green Canoe Style , obok innych odpowiednich na zimowy czas przepisów
Chilli Czosnek i Oliwakruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili maka do obtoczenia mięsa (żytnia
Kuchnia po mojemustawiam na pyszną i pikantną bruschettę. SKŁADNIKI: 8-10 kromek bagietki (ukrojonych pod skosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (użyłam z bazylią) sól pieprz szczypiorek oliwa z oliwek A jak to zrobić: Na patelni(...)rozgrzać oliwę i dodać posiekaną szalotkę, chilli i czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać wypłukaną fasolę, pokrojone chorizo i przecier, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki. Całość smażyć, aż się wszystkie składniki dobrze połączą i zagrzeją. W między czasie kromki bagietki skropić oliwą i zrumienić na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Na tak przygotowane pieczywo, nakładać
Kuchnia w opałachklasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole, z podsmażoną cebulką, czosnkiem i skwarkami z boczku wędzonego(...)kiełbasą. Oto składniki i przyprawy na fasolkę po bretońsku z kiełbasą: około 1 kubek suchej fasoli, namoczyć w zimnej wodzie 1 cebula, posiekana 2 łyżki smalcu ze skwarkami 2 ząbki czosnku, posiekane 400g kiełbasy, pokrojona w kostkę 1-2 łyżki mielonej, czerwonej papryki 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Moja Książka Kucharskalaurowe 2 sztuki, żeberka wędzone 70 dag, smalec 1 łyżeczka, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka czerwona 2 sztuki mniejsze, kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka Fasolę jasiek moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać z moczenia, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubięoczywiście fasolę - nawet przeszło mi przez myśl, że rośnie mi mały wegetarianin :) Na szczęście to danie bezmięsne dostarcza dużo białka, witaminy A i C, więc bez obaw dla uszczerbku na zdrowiu nawet dla małych smakoszy :)) Jeśli jeszcze nie jedliście to najwyższy czas spróbować!! :) Składniki : 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli ( ja użyłam czerwonej) 4 nieduże marchewki starte na tarce(...)400g) 200 g. ugotowanej białej fasoli - ja użyłam fasoli z puszki. kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( ja dodałam pół na pół pikantnego i łagodnego) olej lub oliwa do smażenia Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję startą na tarce
apetytnapieczeniefasolkę po grecku . Do przepisu wykorzystałam fasolę piękny jaś, ale inne gatunki również będą się nadawały. Do dania użyłam suchej fasoli, którą namoczyłam przez noc a następnie gotowałam w szybkowarze, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie fasola była miękka, wręcz kremowa w smaku, naprawdę pyszna! PRZEPIS WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 1 cukinia 2 duże(...)cebule 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki oregano sól 50 ml oliwy Jak zrobić wegańską fasolkę po bolońsku: Zaczynamy od fasoli, wsypujemy ją do miski i zalewamy wodą. Następnie zostawiamy na noc do namoczenia. Potem fasole odsączamy, płuczemy w wodzie, odcedzamy i przekładamy
Dorota Smakujestrączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki(...)owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości
Chilli Czosnek i Oliwaciekawych dań udało mi się odkryć, korzystając z dość ograniczonej przecież listy produktów sezonowych w zimie. Fasola jest niewątpliwie jednym z moich ukochanych warzyw. Szczególnie upodobałam sobie odmianę fasoli jaś duży, zwanej też piękny jaś. Ma to związek z bardzo pozytywnym wspomnieniem smaku tej fasoli, który pamiętam z dzieciństwa. Większość z nas, dzieci PRL-u korzystało ze szkolnych stołówek. Serwowały(...)fasolę w tym wydaniu. Jak widać, fasola, marchewka i kiszona kapusta bardzo do siebie pasują i dzieci o tym dobrze wiedzą Jeśli tak jak ja lubisz fasolę piękny jaś, wypróbuj też mój przepis zupę fasolową w wersji odchudzonej. Pieczona fasola – z puszki czy gotowana? Do przygotowania fasolki pieczonej używam fasoli, która została wcześniej ugotowana. Ja najbardziej lubię fasolę dużą
Wiszniówkadanie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki sól pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję
Tradycyjna kuchnia Kasiświecie, ugotować. Plus fasola i mój ulubiony ser Bursztyn. Dodatkowo chili rozgrzewa niebywale, bo oczywiście postanowiłam nie dawać „szczypty”. I wiem, znowu kuchnia włoska, znowu jestem nudna. Życie. Składniki: 2 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli (ja użyłam Jasia) 3 liście włoskiej kapusty 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 ząbek(...)czosnku 1 chili biała część małego pora puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano kawałek sera bursztyn lub innego długodojrzewającego sól oliwa Fasolę opłukujemy, zalewamy wodą (jakieś 4 cm ponad poziom fasoli) i zostawiamy na noc do namoczenia. Marchewki, seler naciowy, por i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty
Kardamonovygładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków. Odsączoną masę cebulowo-paprykową dodać do rozgniecionej fasoli i wymieszać. Do masy z fasoli, papryki, czosnku i cebuli wbić jajo, dodać przyprawy tj. kumin, chili, sól, pieprz, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować 4 okrągłe kotlety. Tak przygotowane kotlety smażyć(...)Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego. Czarną fasolę należy bardzo dobrze osuszyć, natomiast masę paprykowo-cebulowo-czosnkową bardzo dobrze odcisnąć z soków (należy odcisnąć tyle, ile się tylko da). Dokładne odciśnięcie
Gospodyni Miejskatutaj wrzucać. Dziś mamy kuskus, fasolę, paprykę, suszone pomidory, fetę i przyprawy. Wiem, że zdrowotnie jakoś to czterech liter nie urywa, ale akurat takie składniki miałam w domu. Dość często kuskus zastępuję „normalną” kaszą, nie dodaję fety i dorzucam gotowane warzywa. Zresztą, wkrótce zobaczycie. Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 puszka fasoli (ja użyłam czarnej) 4 suszone pomidory(...)opakowania sera feta pół czerwonej papryki pół małej czerwonej cebuli 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (przepis na 3 porcje) Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Fasolę odsączamy. Paprykę, cebulę
Kardamonovy