Chłopski garnek możemy przygotować na wiele sposobów, niektórzy dodają do niego ziemniaki, kapustę lub paprykę, ale podstawą jest kiełbasa i boczek wędzony. Natomiast u mnie chłopski garnek jest z fasolą, a podałam go z pieczywem. Jest to danie jednogarnkowe, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy facet. Chłopski garnek to znakomite rozwiązanie na obiad lub kolację, a następnego dnia będzie smakował(...)kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej 200 g boczku wędzonego 1 cebula 2 nieduże marchewki 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1 puszka fasoli białej (400 g) 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżka majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
Danka Pichciananas, papaja, brzoskwinia ) 2 łyżki majonezu 1 słoik „ Asia Salat „ – 180 g po osączeniu z zalewy: kiełki fasoli mung marchewka z groszkiem grzyby mun kasztany wodne mini kolby kukurydzy czerwona papryka zielona papryka sól cukier Przygotowanie: Polędwiczki opłukałem, pokroiłem w dość grubą kostkę. W woku rozgrzałem olej
R'n'G Kitchenzapracowanych. Polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 szklanki bulionu (lub wody) 1 puszka fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju- do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka
Blog z ApetytemSkładniki: 1 duża cebula, np. czerwona 3 ząbki czosnku 2 papryki (czerwona i pomarańczowa) 500 g pieczarek 1 średni bakłażan 1 puszka białej fasoli 1 średnia cukinia 4 średnie pomidory malinowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ostrego Ajvaru 2 łyżki wędzonej papryki w proszku łyżka ziół śródziemnomorskich mały pęczek natki pietruszki olej do smażenia sól
Czerwień i błękitpowodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego SKŁADNIKI/ 2 porcje 200 g filetu z łososia 100-150 g makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku
cool and mintylubię barszczu z torebki. Ale taki, z koncentratu, ląduje na stole zawsze, gdy mam ochotę na barszcz z porcją białej fasoli lub gotowanych ziemniaków, a czasu mam tyle, co na lekarstwo. Barszcz czerwony zabielany w wersji ekspres jest naprawdę szybki. Gdy mieszkałam sama, wiele razy zdarzało się, że gotowałam sobie garnek barszczu na 2-3 dni i każdego dnia jadłam
Karo in the Kitchenwięc gorąco ją polecam na ostatnią sobotę karnawału :) Składniki: 1 szklanka suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu
Kuchenne zapiski Edytytopionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety
Kuchnia po mojemubloga odsłona domowego chińczyka: Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz
Kuchnia po mojemuwychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”. Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili, 700 g bulionu
Moniki Smakołykimozna chcieć czegoś więcej? Oceńcie sami :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 1 por 1 czerwona cebula 3 jabłka 4 jajka 15 dag żółtego sera 1 puszka fasoli konserwowej sól pieprz 2 łyżki majonezu Wykonanie: Seler, kukurydze i fasolę osaczam na sicie, ananasa osączam kroje w kostkę. Jabłka, cebulę oczyszczam, jabłka
Bea(u)ty kitchenznają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej(...)łyżeczka przyprawy węgierskiej pikantnej – można nabyć tutaj 1 liść laurowy sól olej Jak zrobić fasolkę po węgiersku: Najpierw zaczynamy od fasoli, wsypujemy ja do miski i zalewamy wodą. Następnie zostawiamy na noc do namoczenia. Potem fasole odsączamy, płuczemy w wodzie, odcedzamy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Ja gotowałam fasole przez
Dorota SmakujeZupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami Dobra i tania zupa na obiad. Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami to dobra i tania zupa na obiad dla całej rodziny. Świetnie rozgrzewa i jest równie smaczna jak czeska zupa czosnkowa na przeziębienie i na kaca. Zupa z czerwoną soczewicą i ziemniakami jest bardzo pożywna i nie wymaga dodatku mięsa(...)Marina Pronina. Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami przepis Uwaga: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą. Czerwoną soczewicę możemy zastąpić także innymi odmianami np. zieloną lub czarną soczewicą albo fasolą mung. 1. Cebule
Cztery Fajerypuszka białej fasoli · mięso z rosołu (w większości kurczak, ale możesz dodać też inny drób lub wołowinę a także mix mięs) · ogórek kiszony · 1/2 papryki czerwonej · szczypiorek(...)greckiego (2-3 łyżki) · sól, pieprz ziołowy Ogórek kiszony oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Posiekać szczypiorek i pokroić mięso. Soczewicę i fasolę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Smacznego
Między kuchnią a pokojemliście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka czerwona, 1 pomidor, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję
Tradycyjna kuchnia Kasiamatorów wszelkich rodzajów fasoli. Doprawiona czosnkiem wspaniale rozgrzewa i uodparnia. Składniki 1 puszka mix fasoli z cieciorką firmy Bonduelle 1 puszka fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma curry 1 łyżka mąki(...)obrane i pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków. 2. Te dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. 4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. 5. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyaromatyczna i sycąca. Podstawę, co dość nietypowe stanowi mielone mięso. Możecie użyć dowolnego mięsa: indyka, wołowinę, a nawet kurczaka. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej. A propos soczewicy – to warzywo, które pęcznieje i wchłania wilgoć, dlatego nasza jednogarnkowa zupa następnego dnia zrobi się gęsta(...)zamrażalniku miesiąc. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 250 g mielonego indyka (kurczaka lub wołowiny) 1 mała cebula biała lub czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka fasoli ½ szklanki soczewicy 2 garści jarmużu 1 łyżeczka oregano świeżego lub suszonego 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego
Niedzielny kucharzSkładniki: 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić
Gospodyni Miejskarzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje. Składniki: 300 g fasoli Jaś 2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: sól(...)pieprz jajo bułka tarta 3 łyżki olej do smażenia Wykonanie: Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną.Dalej gotowałam na małym ogniu
Różowa kuchniacebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cukru, sól i czarny pieprz do smaku, świeży tymianek Fasolę zalać zimną wodą i zagotować. Odstawić na ok. 1 godz. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć
Gotujemy i jemyokoło 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze(...)Następnie dodajemy ziemniaki, ogórki, podlewamy wszystko bulionem, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilichciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie. Składniki: 1 l wody 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 czerwona papryka biała część pora 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka białej fasoli 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy oliwa
Kardamonovy