strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki(...)owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości
Chilli Czosnek i Oliwaciekawych dań udało mi się odkryć, korzystając z dość ograniczonej przecież listy produktów sezonowych w zimie. Fasola jest niewątpliwie jednym z moich ukochanych warzyw. Szczególnie upodobałam sobie odmianę fasoli jaś duży, zwanej też piękny jaś. Ma to związek z bardzo pozytywnym wspomnieniem smaku tej fasoli, który pamiętam z dzieciństwa. Większość z nas, dzieci PRL-u korzystało ze szkolnych stołówek. Serwowały(...)fasolę w tym wydaniu. Jak widać, fasola, marchewka i kiszona kapusta bardzo do siebie pasują i dzieci o tym dobrze wiedzą Jeśli tak jak ja lubisz fasolę piękny jaś, wypróbuj też mój przepis zupę fasolową w wersji odchudzonej. Pieczona fasola – z puszki czy gotowana? Do przygotowania fasolki pieczonej używam fasoli, która została wcześniej ugotowana. Ja najbardziej lubię fasolę dużą
Wiszniówkadanie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki sól pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję
Tradycyjna kuchnia Kasiświecie, ugotować. Plus fasola i mój ulubiony ser Bursztyn. Dodatkowo chili rozgrzewa niebywale, bo oczywiście postanowiłam nie dawać „szczypty”. I wiem, znowu kuchnia włoska, znowu jestem nudna. Życie. Składniki: 2 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli (ja użyłam Jasia) 3 liście włoskiej kapusty 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 ząbek(...)czosnku 1 chili biała część małego pora puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano kawałek sera bursztyn lub innego długodojrzewającego sól oliwa Fasolę opłukujemy, zalewamy wodą (jakieś 4 cm ponad poziom fasoli) i zostawiamy na noc do namoczenia. Marchewki, seler naciowy, por i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty
Kardamonovygładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków. Odsączoną masę cebulowo-paprykową dodać do rozgniecionej fasoli i wymieszać. Do masy z fasoli, papryki, czosnku i cebuli wbić jajo, dodać przyprawy tj. kumin, chili, sól, pieprz, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować 4 okrągłe kotlety. Tak przygotowane kotlety smażyć(...)Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego. Czarną fasolę należy bardzo dobrze osuszyć, natomiast masę paprykowo-cebulowo-czosnkową bardzo dobrze odcisnąć z soków (należy odcisnąć tyle, ile się tylko da). Dokładne odciśnięcie
Gospodyni Miejskatutaj wrzucać. Dziś mamy kuskus, fasolę, paprykę, suszone pomidory, fetę i przyprawy. Wiem, że zdrowotnie jakoś to czterech liter nie urywa, ale akurat takie składniki miałam w domu. Dość często kuskus zastępuję „normalną” kaszą, nie dodaję fety i dorzucam gotowane warzywa. Zresztą, wkrótce zobaczycie. Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 puszka fasoli (ja użyłam czarnej) 4 suszone pomidory(...)opakowania sera feta pół czerwonej papryki pół małej czerwonej cebuli 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (przepis na 3 porcje) Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Fasolę odsączamy. Paprykę, cebulę
Kardamonovyfasolą kojarzy się raczej z zimą czy jesienią, ale zapewniam, że w chłodniejsze dni lata również świetnie smakuje. Dzisiejsza zupa jest naprawdę sycąca, pełna białka, a poza tym zdrowych warzyw. Z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smacznego:) ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, puszka białej fasoli, 4 cienkie plastry schabu bez kości, mała marchewka, 1/3 cukinii, 1/3 czerwonej(...)dodając czosnek. Wrzucić koncentrat, smażyć pół minuty. Dodać mięso i marchew startą na wiórki, zalać całość bulionem. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania wrzucić odsączoną fasolę. Doprawić, posypać ziołami. ENGLISH: approx 2 l of homemade chicken stock, 1 can of white beans (approx. 1 cup), 4 thin, boneless pork chops, 1 small carrot,grated
Lekcje w kuchnitaki bulion jest zawsze bardziej aromatyczny a korpusy po filetowaniu nie marnują się ) 4 pomidory , duże , mięsiste 1/2 opakowania mix roślin strączkowych ( biała,czerwona fasolka , soczewica zielona i czerwona itp. ja używam mix-u z Tesco ) 5-6 pieczarek 3 cebule 2 papryki ostre, najlepiej rocoto , ewentualnie 4 chilli 2 papryki spiczaste słodkie 50 ml słodkiej śmietany , kremówki(...)obieramy z mięsa . Kosturki , cebula dla pieska , mięsko dodamy na końcu do zupy Do gorącego wywaru wsypujemy mix warzyw strączkowych i gotujemy na małym ogniu do momentu aż fasola zrobi się miękka . W razie gdyby woda zbyt odparowała , uzupełniamy do wyjściowego poziomu Paprykę ostrą i słodką kroimy w małe kawałki , podsmażamy na maśle razem z pieczarkami i cebulą . Dodajemy
Ogrodnik w podróżyryżem. To idealna propozycja na obiad w dni upalne. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 1 opakowanie mrożonej fasoli szparagowej · 10 dag grzybów mun · Olej do smażenia · Sól(...)łyżka sosu sojowego · Fix do potraw chińskich · Chili Sposób przygotowania: 1. Fasolę gotujemy w osolonej wodzie. 2. Grzyby Mun moczymy. 3. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Doprawiamy solą oraz przyprawą do potraw chińskich
Kulinarna Chwilamakaronem. Przed podaniem możemy posypać go startym parmezanem. Smacznego:) Polecam też inne moje przepisy na gulasz:) 500 g piersi z kurczaka, mała czerwona papryka, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 3 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego, puszka czarnej fasoli, kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii, garść orzeszków piniowych (opcjonalnie), ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka
Lekcje w kuchnifasole ale dzisiaj podeszłam do sałatki całkiem na luzie. Sałatka z quinoa Składniki: na 4 porcje 1 batat 2 awokado 150 g czarnej fasoli 50 g kolorowej quinoa, waga sucha 140 g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula, mała 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka kminu rzymskiego 4 łyżki kiełków, np. lucerny szczypta kajeńskiego pieprzu Sos paprykowy ½ kg papryczek pardon(...)pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj batata i smaż aż będzie miękki. Dopraw kminem rzymskim, solą i kajeńskim pieprzem, ostudź. Przełóż bataty do miski, wsyp quinoa, odcedzoną fasolę, dodaj 4 łyżki sosu i wymieszaj. Pokrój szpinak, pokrój cebulę w cienkie piórka, awokado w kostkę i dodaj do sałatki razem z kiełkami. Wymieszaj i posyp uprażonymi nasionami słonecznika
codojedzeniaSkładniki: 150 g ryżu 1 opakowanie tofu, u mnie naturalne marynowane w chili 1 słoik kiełków fasoli mung garść grzybów mun 100 g zielonego groszku, mrożony 1/2 czerwonej papryki 1 … Czytaj dalej Wegetariański chao
czarrna od kuchnizależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego przyprawy: pieprz w ziarenkach pół
U FiolkiTRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI
harrisapieczywem czosnkowym albo z kaszą jaką lubicie. W czasie jesienno - zimowym taka surówka będzie świetnym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Składniki: - 1 brokuł - 1 czerwona papryka - 4 cebule dymki, biała i zielona część - puszka białej fasoli - sól Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu balsamicznego - 3 ząbki czosnku - pieprz 1. Warzywa umyć. Brokuła kroimy
Apetyczna babeczkazależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego przyprawy: pieprz w ziarenkach pół
Fiolka w kuchniłyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej olej z orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku 3 suszone papryczki chili 1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing) 1 czerwona papryka 4 łodygi dumki Sos : 1 łyżka sosu z żółtej fasoli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością) 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
Codzienne Gotowaniełyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru - 1 czerwona cebula - 1 szalotka - 1 zielona papryczka (ostra) - 1 puszka kiełków fasoli mung - 250ml wywaru z warzyw lub ryb - sok z ½ limonki - 3 łyżki mleka kokosowego - makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu) - kolendra (najlepiej
mojewypiekiinietylko