czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:201/307)

Feijoada w wersji uproszczonej 194

gulasz 3 laski kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram) 0,2 kg boczku wędzonego  0,5 kg fasoli czarnej 1 papryka zielona duża 2 średnie cebule czerwone 3 ząbki czosnku pęk świeżej kolendry 1 łyżka octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 kostki knorr  olej Przygotowanie:  Moczymy fasolę

Smaki Brazylii
Pasta z fasoli i pieczonej papryki 73

Zrobiłam wczoraj przegenialną potrawę z fasoli. Nie podzielę się jednak z Wami przepisem, ponieważ praktycznie wchłonęliśmy ją od razu. Dziś My, z oczami biednego pudla, zmusił mnie do zrobienia powtórki. Robię ją więc ponownie, w najbliższych dniach przepis pojawi się na pewno. Żeby nie przesadzić z ilością fasoli w tym cudzie (bo oczywiście ugotowałam jej za dużo), część z niej(...)czosnek, kumin i kolendra. Było pysznie. W lodówce znalazłam jeszcze trochę zieleniny w postaci rukoli. I wyszło, to co wyszło. Ekstra. Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego) pół czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oliwy extra virgin parę liści rukoli (opcjonalnie) olej rzepakowy sól

Kardamonovy
Feijão tropeiro czyli co jedzono na brazylijskim Dzikim Zachodzie 170

dodawać bekon, boczek lub kiełbasę. Nasza wersja feijão tropeiro to ta lekko zmodyfikowana z większa ilością składników. Składniki (porcja 6 osób) 1) 500 gram fasoli czarne oczko (feijão fradinho) 2) pół cebuli czerwonej 3) 2 ząbki czosnku 4) laska kiełbasy (dowolna ale nie sucha typu krakowska) 5) 100 gram boczku wędzonego 6) kostka knorr 7) 2 łyżki oliwy(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie pół godziny. Nie ma potrzeby moczyć fasoli wcześniej. Dodajemy również kostkę knorr. Po ugotowaniu fasoli, odcedzamy wodę. Boczek i kiełbasę kroimy w kawałki. Kroimy w maleńką kostkę. Ząbki czosnku zgniatamy

Smaki Brazylii
Pasztet wegetariański. 208

trochę pasztetu w nie wyjaśnionych okolicznościach znikło... Następnym razem gdy będę go piekła a zarazem rada dla was dodajcie czosnekkkkk ;) Składniki: 200 gram suchej fasoli białej 200 gram suchej soczewicy u mnie czerwona 5 sztuk pieczarek 3 sztuki marchewek 1,5 sztuk cebuli przyprawy: chili, pieprz, przyprawa Warzywko, sól, bazylia, oregano 3 łyżki otrębów jeśli wolicie bułkę tartą(...)proszę bardzo. 1 jajko Fasole i soczewicę zalewamy woda i odstawiamy na 24 godziny do namoczenia. Następnie gotujemy do  miękkości...Marchew i pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach... Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle...dodajemy pieczarki i marchew i podsmażamy aż puszczą soki... Fasole i soczewice blenderujemy, nie powiem sprawiło mi to trochę problemu gdybym chciała

NaKońcuJęzyka
Pomidorowa pasta z makreli 82

pomidorowa pasta z makreli Składniki: pomidorowa pasta z makreli 1 mała makrela (ok. 300 g) 3 jajka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku 1 mała czerwona cebula łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz Pomidorowa pasta z makreli – jak zrobić? Jajka ugotuj na twardo, a makrelę obierz ze skóry, pozbawiając ją ości. Wszystkie(...)chlebie. Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe Smalec z fasoli Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta ze słonecznika Hummus z kolendrą Fava – pasta z grochu Pasta jajeczna z pieczarkami Zobacz też nowe przepisy Pomidorowa pasta z makreli Smalec z fasoli Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem Barszcz czerwony z pieczonych buraków Dorsz w migdałach Artykuł Pomidorowa pasta z makreli pochodzi

okolicepalnika.pl
Turcja - Sałatka z białej fasoli z tahini (Tahinli Piyaz) 91

Tahinli Piyaz to specjał z okolic tureckiej Antalyi. Jest to sałatka z białej fasoli z lekko kwaśnym sosem z tahini i oliwy. Samo zdrowie! Miłośnikom kuchni tureckiej polecamy również nasze przepisy na kofty z soczewicy i bulguru , czorbę z czerwonej soczewicy . Jeśli kogoś interesują kuchnie(...)świata w wegańskich wersjach, polecamy również zaobserwować nas na Instagramie lub Facebooku .  Składniki (4 porcje): - 150 g suszonej białej fasoli (w zasadzie jakiejkolwiek), czyli około 350-375 g gotowanej (1.5 puszki) - 0.5 małej cebuli - 15 pomidorków koktajlowych - 1 czerwona papryka - 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 ząbek czosnku - 8 łyżek tahini - 6 łyżek oliwy - 2 łyżki soku

Roślinożerni urlopowicze
Kostarykańska zupa z czarnej fasoli czyli Sopa Negra Faceta w Kuchni 90

zupę. 👥 – 4 ⏰ – 60 minut 🇸🇿 – Costa Rica ✅ Składniki ✅ 3 czerwone cebule ✅ 2 ząbki czosnku ✅ 2 łodygi selera ✅ 1 zielona papryka ✅ 1 czerwona papryka ✅ 1 żółta papryka ✅ 2 świeże czerwone papryczki chilli ✅ Świeża kolendra ✅ Oliwa z oliwek ✅ Świeży tymiank ✅ 2 puszki czarnej fasoli po 400 g ✅ 2 świeże liście laurowe ✅ 4 duże jajka(...)biegały ✅ 1 łyżka octu z czerwonego wina ✅ Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ✅ 4 tortille kukurydziane ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. 🛠️ Zioła posiekaj drobno. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel, wlej dwie, trzy łyżki oliwy wrzuć warzywa, pozostaw połowę chili. 🛠️ Smaż je przez chwilę, dodaj tymianek i połowę kolendry. 🛠️ Teraz wlej fasolę wraz z zalewą, dodaj liście laurowe

RafalCook
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 200

patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty pak choi marynata 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry

Stare Gary
Leczo z cukinią i białą fasolą 222

aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku puszka fasoli białej Jamar duża butelka passaty pomidorowej oliwa z oliwek + masło przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra opcjonalnie: łyżka tabasco

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjny barszcz ukraiński 302

kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BARSZCZ UKRAIŃSKI 211

korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki(...)ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem i majerankiem. Oczywiście warzywa można zetrzeć na oczkach, ale cały urok barszczu ... to wg mnie warzywa pokrojone w słupki - także

Walijskie Pichcenie
Pasztet z fasoli 131

łyżki dobrej oliwy  1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne Wykonanie: Fasolę należy opłukać i zalać zimną wodą. Odstawić na minimum 8 godzin. Po tym czasie namoczoną fasolę dobrze przepłukać, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą. Gotować

Wino Francja Kuchnia
Zupa fasolowa z papryką 127

fasoli ·        ½ kg ziemniaków ·        2 marchewki ·        Wywar rosołowy ·        2 łyżki mąki pszennej ·        ½ szk. śmietany 18 % ·        2 papryki czerwone(...)Papryka ostra ·        Sól ·        Przecier pomidorowy 200 ml Sposób przygotowania: 1.    Fasolę opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na 3 godziny. 2.    Następnie odcedzić, zalać wywarem i gotować 40 minut. 3.    Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do fasoli. 4.    Marchew

Kulinarna Chwila
Wegańska sałatka z makaronem i kapustą. 97

wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają(...)białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik. Składniki jakie będą nam potrzebne: – ½ opakowania makaronu z fasoli bądź jakiegoś innego wg uznania – 1 czerwona papryka – 1 duża marchewka – 1 pęczek rzodkiewki – ½ pęczka natki pietruszki – 1 cebula – ½ szklanki orzechów nerkowca – 1 szklanka posiekanej czerwonej

Zdrowy Styl Joanny

Proponowane wyszukiwania