wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam. Składniki: 2-3 filety z kurczaka 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1 mała czerwona cebula opakowanie kiełków fasoli mung keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia Sos: 2-3 łyżki majonezu, średni kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, łyżeczka przyprawy gyros Filety z kurczaka
Czerwień i błękitIdealny dla osób które są na diecie bezglutenowej czy bez pszenicy. Uwielbiam ten smak!. Składniki dla 4 osób: makaron ryżowy 20-30 dag 20 dag zielonej fasoli 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 50-60 dag mięsa wieprzowego oliwa sól pieprz świeża bazylia lub tymianek Rozgrzać oliwę, mięso pokroić w podłużne plastry, posolić i obsmażyć. Marchew(...)fasolę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso połączyć z warzywami, chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Makaron skropić oliwą i posypać świeżymi ziołami i podawać z warzywami i mięsem
Apetyczna babeczkaostatni przepis wypróbowany przez mnie pochodzący z książki Dominiki Wójciak "Prosto, pysznie, do pudełka". Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki 4 łyżki oliwy 1 biała cebula pokrojona w kostkę 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 5 ziaren ziela(...)pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywiększego ząbka czosnku, szczypta soli i pieprzu, oliwa - 4-5 łyżek - do uzyskania rzadkiej konsystencji, można też dodać do sosu trochę zimnej wody 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojony na plasterki 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 2 duże garści szpinaku baby Przygotowanie sałatki makaronowej z białą fasolą
Chilli Czosnek i Oliwamożna kupić w słoiku w niemal każdym sklepie. Składniki : seler konserwowy ze słoika 2 łyżki kaparów pół pęczka natki pietruszki 5 plastrów szynki puszka czarnej fasoli 3 połówki brzoskwiń z puszki pół czerwonej papryki pieprz ewentualnie: kiełki Seler i fasolę odcedzić. Porozdzielać paski selerowe widelcem. Paprykę, wędlinę i brzoskwinie pokroić w kostkę (wielkość według uznania). Pietruszkę posiekać na drobno
Weekendy w domu i ogrodzieoleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 nasiona jałowca 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu 1 jajko 4 suszone grzyby sól do smaku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki ¼ łyżeczki chili Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zalej suszone grzyby wrzątkiem. Odcedź po 20 minutach. Cebulę, czosnek i grzyby pokrój w kostkę
codojedzeniadodatkiem białej fasolki i kiełbasy stanowi syte, rozgrzewające danie jednogarnowe. Pominiesz mięsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegeteriańskie. Składniki: 4 duże czerwone papryki 400 g fasoli perłowej z puszki 100 g boczku 1/2 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 łyżki przecieru pomidorowego mielona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: paprykę przekroićna na 4 części, pozbawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne danie na chłodne dni. Ostre kawałki sera dodają pikanterii potrawy. Idealny talerz na zimowe chłody. 40 dkg wołowiny 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli natka pietruszki 100 g sera z chili olej rzepakowy pieprz czarny, pieprz czerwony sól 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 bułka(...)drugiej patelni. Po upływie 50 minut duszenia, dodaję do wołowiny pokrojone papryki, i przesmażone pieczarki. Duszę kolejne 10 minut. Pod koniec dodaje fasolę, ser który się rozpuści, koncentrat , doprawiam solą, pieprzem. Gulasz podaję z natką, pieprzem czerwonym. Bułkę kroję na kromki, polewam olejem i kruszę na nie pozostałe kawałki sera. Grzanki wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni
wesoła kuchniaPodano nam wówczas barszcz ukraiński, który bardzo nam zasmakował. Postanowiłam taką zupę przygotować w domu. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia, która pochodziła z Ukrainy też dodawała do barszczu fasolę, ale dokładnego przepisu mi nie przekazała. W związku z tym popytałam ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę(...)moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz
Danka PichciPożywna sałatka,. która wystarczy za cały posiłek. Doskonała na przyjęcia i łatwa do zrobienia. Składniki: 150 g makaronu drobne muszelki 1 pierś z kurczaka puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 por (biała część) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kurczaka pokroić(...)kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju. Fasolę i kukurydzę odsączyć. Papryki pokroić drobno. Pora pokroić w plasterki, zalać je wrzątkiem i po chwili odsączyć. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez i przyprawy. Odstawić na godzinę aby smaki się połączył
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamała kapusta pekińska 1 czerwona cebula 3/4 szk kiełków fasoli mung 1 marchewka 2 krótkie świeże ogórki sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku kilka łyżek oleju Kapustę posiekać i wrzucić do miski. Cebulę i marchew obrać a potem umyć razem z ogórkami i zetrzeć na tarce do warzyw
Ewa w kuchnipół korzeniowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku niewielka cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1,5-2 puszki białej perłowej fasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej) 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 2 łyżki wędzonej papryki(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przepłukaną fasolę, suszony majeranek, wędzoną paprykę i zabielić śmietaną. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku
Czerwień i błękitMacedończyków, tyle przepisów na tavče gravče - macedońskie danie narodowe z pieczonej fasoli, które może nam się kojarzyć z fasolką po polsku/bretońsku. My proponujemy wersję z miasta Tetowo, która wyróżnia się dodatkiem świeżych ziół oraz pomidorów i papryki. Składniki (4 porcje): - 250 g suchej białej fasoli (może być "Piękny Jaś") - 2-3 liście laurowe - 5-6 łyżek oleju - 2 cebule(...)łyżki słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej papryki - sól, pieprz - kilka listków mięty - odrobina natki pietruszki - kilka plastrów pomidora - spory kawałek czerwonej papryki Przygotowanie: 1) Fasolę moczymy (najlepiej przez noc) przez około 12 godzin. 2) Fasolę gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych do miękkości, przez około godzinę (fasola powinna być miękka
Roślinożerni urlopowiczepracy, spróbowałam ją odtworzyć i wydaje mi się, że z sukcesem. Naprawdę bardzo smaczna. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 1-2 cebule 2 puszki fasoli ( u mnie np. czerwona jasna) 3 puszki tuńczyka w oleju 1 słoiczek pikli z firmy Rolnik (mogą być też same marynowane małe cebulki) 6-8 kiszonych ogórków oliwa sól, pieprz Wykonanie(...)Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski. 2. Dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy. 3. Dodajemy odsączone pikle, mieszamy. 4. Dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki (powinna być przewaga ogórków). Mieszamy. 5. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka. Mieszamy. 6. I na koniec 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Kawa z mlekiem