dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. W tym celu fasolę przepłukuję na sitku, następnie wsypuję do miski i zalewam wodą ze sporym zapasem, ponieważ fasola wchłonie wodę. Nasiona, które będą wystawały ponad poziom wody, mogą pozostać twarde. Miskę z fasola odstawiam na całą noc. Najlepiej gdy moczy się minimum 10 godzin. Na drugi dzień fasolę odcedzam, ponownie przepłukuję na sicie i wrzucam(...)mają tak dużo czasu na gotowaniu lub nie pamiętają o takich czynnościach jak wcześniejsze namoczenie fasoli proponuję użyć gotowej fasoli z puszki. Aby ilość mniej więcej zgadzała sie z pozostałymi proporcjami w przepisie, proponuję użyć minimum 4 puszki takiej fasoli (lub kombinacji biała plus czerwona). Fasolkę trzeba też opłukać na sitku pod bieżąca wodą, aby pozbyć się jej zalewy
Ania gotujeSkładniki: 1 opakowanie makaronu kanjac (270g) 200 g fileta z indyka 1/2 czerwonej papryki 1 słoik kiełków fasoli mung 1/2 cebuli 1/2 szklanki mleka 1 łyżka pasty curry 1/2 łyżki … Czytaj dalej Makaron konjac w ostrym sosie curry
czarrna od kuchniBardzo pożywna zupa warzywna. -- Skład: 500 g kapusty(pół małej główki), 500 g kalafiora (same różyczki), 500 g fasoli, 3 kalarepy, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula, 1-2 duże marchewki, ziele angileskie 3-4 ziarna, liście laurowe 3-4 listki, sól płaska łyżeczka, pieprz szczypta, opcjonalnie magi lub kostka bulionowa. Umyte, oczyszczone i pokrojone warzywa wkładamy
chleba naszegowieprzowo-wołowego 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 por 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 litr bulionu cielęcego 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 mała puszka fasoli pieczonej w pomidorach 1 mała puszka groszku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenchrupiąca. Do przepisu możesz użyć fasoli z puszki, odsączoną z zalewy, lub ugotowaną, wystudzoną. Ilość porcji: 2-4 porcje Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: fasola – 1 puszka – 400g cebula czerwona – 1 sztuka czosnek – 1 mały ząbek natka pietruszki – ½ pęczka, posiekany cytryna – sok z ⅓ części tahini – 2 łyżeczki oliwa – 2 łyżeczki
wiecejwarzyw.plpapryką wędzoną w proszku. Warzywa nabrały dymnego posmaku, cudowne! Makaron z fasolką szparagową i papryką / 2 porcje Składniki: makaron kokardki na 2 osoby 1/2 czerwonej papryki 150 g żółtej fasoli szparagowej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 płaska łyżka wędzonej papryki słodkiej
Moja smaczna kuchniamacie makaronu soba, spokojnie podajcie boczniaki z klsycznym makaronem spaghetti - też będzie smacznie. PRZEPIS NA MAKARON Z BOCZNIAKAMI W STYLU AZJATYCKIM Składniki: 200 g boczników 1 czerwona papryka 100g ciętej zielonej fasoli ( świeża lub mrożona ) 3 ząbki czosnku około 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki kawałeczek papryczki chili ( ilość wedle uznania ) garść
kolorowotorcikowoMożna użyć dowolnych warzyw, a zamiast ciecierzycy fasolę. Smacznego! Składniki: 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta papryka ½ główki sałaty lodowej ½ puszki kukurydzy 1 dojrzałe awokado 1 duża garść zielonych oliwek 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) Składniki sosu: sok z cytryny + oliwa + odrobina wody sól + pieprz + ulubione zioła Pokrój warzywa i oliwki na mniejsze kawałki. Wymieszaj
Qlinarnie i Qlinarnieczarny mielony pieprz do smaku opcjonalnie posiekany koperek do posypania dania *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka) Przygotowanie: Multigrano z siemieniem lnianym gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (20 minut). Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy przez 2-3 minuty
Słodkie okruszkipieprz do smaku posiekana zielona pietruszka 2-3 małe pomidorki *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy nasz ser koryciński (u mnie z czarnuszką) – cały
Słodkie okruszkiTrzeba czasami zrobić coś z niczego :) tak właśnie powstała szybka sałatka makaronowa... ...kolorowa, smaczna i pożywna :) Potrzebujemy makaron, cebulę czerwoną i białą, kukurydzę, groszek, fasolę,ogórek kiszony, pieprz, sól, coś zielonego...majonez- nie było w domu majonezu, więc szybko zrobiłem kliknij tuta j Wszystkie składniki łączymy razem i dodajemy majonez.... ...potem przekładamy do misek,wstawiamy do lodówki i gotowe
chleba naszegopodanego z ryżem i czarnym sezamem. Składniki: dwie piersi kurczaka ryż paraboliczny z dzikim 4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego pół czerwonej papryki pół szklanki kiełków fasoli Mung kilka grzybów mun sól czarny sezam Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Posolić. Dodać pokrojoną paprykę, kiełki i pokrojone grzyby uprzednio namoczone
Pysznie & Piękniesztuk: 5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 mały brokuł 12 pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek 1/2 małej cukinii 1 mała papryka czerwona kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeża bazylia Sposób przygotowania: Warzywa umyć i osuszyć.Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i przez kilka minut poddusić na patelni. Zieloną fasolę i brokuła pokroić
Ze smakiem i z pasjąPrzepis na szybką zupę z fasolą z puszki i pomidorami. Smaczna i sycąca. Składniki: puszka czarnej fasoli (może być biała lub czerwona) duża marchew puszka pomidorów 250 g dobrej kiełbasy 200 g boczku cebulka ok 1, 5 l bulionu łyżka sosu sojowego oregano, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
e-PrzepisyKulinarneSKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki
Gotowanie Patkikolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 czerwona cebula 1 puszka białej fasoli 4 jajka 1 ostra mała papryka ( świeża ) Kilka gałązek pietruszki Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Cebulę kroimy w plasterki, ogórki i papryki
Smaki Ewycurry z warzywami i ryżem. Składniki : 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka przyprawy curry 1 duży ząbek czosnku 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona) 200ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia : mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki czosnek kroimy na cienkie plasterki
zobacz ich smakPrzy tym był bardzo szczęśliwy i powiedział, że gotowanie daje niesłychaną radość. Pełna zgoda:) Składniki ziemniaki pure krewetki tygrysie halibut filet dorsz filet fasola mamut cukinia marchew papryka czerwona seler naciowy czosnek biały pieprz gałka muszkatołowa imbir świeży tarty białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz sól oliwa z oliwek papryczka chilli rozmaryn
AZgotuj!bardzo dumna :) Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca. Składniki: - 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach) - szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej) -1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% - 3 goździki - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu + szczypta
upichconaminut, mieszajac warzywa aby sie nie przypaliły Do przygotowania dania użyłam mieszanki mrożonej bukier 9 warzyw Iglotex. W skład wchodzi marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler. Zapraszam na stronę IGLOTEX znajdziecie tam cały asortyment firmy i przepisy na ciekawe dania z ich wykorzystaniem Do przygotowania dania użyłam mieszanki prazonych ziaren
Z Majeczką w kuchnikuchni te aromaty i ten smak. Matka i córka polecają. SKŁADNIKI NA FARSZ ORIENTALNY: - kukurydza - pół puszki - ananas - pół puszki - pędy bambusa - pół puszki - kiełki fasoli mung - 1/3 słoika - papryka czerwona - jedna mała - papryka żółta - jedna mała - cebula - 5-6 - tuńczyk - w oleju, puszka - ser żółty - 500g - przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy
Wypisz Wymalujdietetyczne. Fasola czarna ma bardzo niski IG (zaledwie 30). Jedna porcja dania została nam na później :) Składniki na 4 duże porcje: 400 g fasoli czarnej 100 g białego ryżu Pół cebuli Pół papryki czerwonej Oregano Sól Czosnek Pieprz zielony lub ziołowy Oliwa Przygotowanie: Fasolę opłukać i namaczać całą noc w wodzie. Następnego dnia gotować przez ok. godzinę aż zmięknie
Czarnawisienkapikantny, ja bardziej lubię pikantny. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Puszka tuńczyka w oleju 0,5 główki sałaty lodowej 2 pomidory 100 g zamoczonej i ugotowanej białej fasoli 5 ugotowanych jaj 1 czerwona lub biała papryka Sos łagodny: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy pozostałej od tuńczyka sól, pieprz Sos pikantny: 3 łyżki oliwy 2 łyżki
Kuchnia Łukaszalepszego, smaczniejszego i zdrowszego? Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby, cukry, fasole i... i soczewicę. Zarówno czerwoną jak i zieloną. Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze. Burgery z zielonej soczewicy są bardzo smaczne, sycące i doskonale nadają
Pora coś zjeśćzupę rok temu, bardzo mi zasmakowała i teraz staram się ją robić u siebie zwłaszcza zimą bo jest bardzo sycąca i szybko znika. Zupa z fasoli i chorizo Składniki: - cebula biała i czerwona po 1 szt - 3 marchewki - seler naciowy - 1/2 kg pomidorów lub 1 puszka pokrojonych - kiełbasa chorizo - 2 puszki białej fasoli - oregano - sól - pieprz - kminek
Kulinarne życiesezonowymi świeżymi warzywami oraz wołowiną - można ją zastąpić także np. szynką wieprzową - skróci to czas przygotowania. Składniki: 800 g mięsa wołowego, 500 g cebuli, 350g fasoli szparagowej żółtej, 500 g papryki czerwonej, 500 g pieczarek pomidory w puszce krojone, bulion, łyżka masła, sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy na kawałki 1-2cm, podsmażamy na maśle w garnku o grubym(...)dnie, przez około 5 minut. Zalewamy bulionem, aby zakrył mięso. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Z fasoli odcinamy końcówki, dodajemy do mięsa, wraz z pokrojoną w piórka cebulą, dusimy przez 20 minut, następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, w plastry cukinie oraz pieczarki i pomidory z puszki. Mieszamy - dusimy na małym ogniu kolejne 20 minut - mięso
Lena GotujeMoja propozycja na dziś – enchilada z kurczakiem. Składniki dwa opakowania dużych tortilli 100 g ryżu 500 g filetu z piersi kurczaka cebula czerwona papryka puszka kukurydzy puszka białej fasoli z puszki 200 g tartej mozzarelli świeża kolendra lub zielona pietruszka papryczka chili Przyprawienie kurczaka 2 ząbki czosnku łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki kuminu łyżeczka
Pomysłowa kuchniaugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć. Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody(...)każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z barszczem czerwonym. zastawa
królestwo garówciecierzycy duży, świeży ogórek duża, czerwona papryka, duży pomidor pół pęczka natki pietruszki, 80 g roszponki 60 g chleba żytniego Sos: 15g oliwy z oliwek 30 g czerwonego octu winnego 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżeczka mielonego czosnku Ciecierzycę odsącz z zalewy. Paprykę, pomidora i ogórka umyj i pokrój w kostkę. Następnie w dużej misce połącz ciecierzycę z warzywami(...)Mango pokrój na kawałki. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Obiad: Leczo z białą fasolą (porcja na dwa dni) [651 kcal / W: 119 g / B: 29 g / T: 9 g] puszka drobnej, białej fasoli puszka pomidorów duża cukinia 2 ząbki czosnku czerwona papryka gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz szczypta ostrej papryki 10 g oliwy 140 g Kaszy gryczanej Cukinię umyj
365 dni dookoła kuchnigodziny Składniki: suszone borowiki – 20g dynia piżmowa – 500g marchewka – 2 sztuki cebula – 2 sztuki papryka czerwona – 2 sztuki czosnek – 2 ząbki pomidory w puszce – 800g fasola w puszce – 400g ser feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży(...)łyżkami oleju i wymieszaj z oregano i chilli. Wstaw całość do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie naczynie wyjmij z piekarnika i wlej do niego pomidory, fasolę bez zalewy, wino, grzyby z wodą po namaczaniu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na całości rozłóż równomiernie pokruszoną w palcach fetę. Wstaw ponownie do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie
wiecejwarzyw.plwindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 butelka passaty pomidorowej 700 ml u mnie ziołowa 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 papryki, u mnie jedna czerwona, żółta i zielona 1 puszka fasoli konserwowej 1 pętko kiełbasy ok 300 gram sól, pieprz, słodka i ostra papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: paprykę kroimy w kostkę, kiełbasę
Blog kulinarny S9.PLżelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan; Inne - k oenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko. KIEŁKI FASOLI ADZUKI Vigna angularis - nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo(...)Składniki mineralne - w apń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen; Inne - b łonnik, fitosterol, białko. KIEŁKI FASOLI MUNG Vigna radiata - podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej
wege i kropkapolewamy olejem i pieczemy. Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg) WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili(...)czerwone z pestkami - olej - natka pietruszki - 6 łyżek suchej kaszy kuskus Marchewkę obierz i pokrój na talarki. Szalotkę i czosnek posiekaj. W rozgrzanym woku smaż, marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez 6 - 8 minut, ciągle mieszając. Dodaj sosy sojowe, imbir, chili i sok z pomarańczy. Podsmażaj przez 10 minut, aż sos się zredukuje. Dodaj 4 łyżki wody, natkę pietruszki, fasolę
SMYKWKUCHNIpomidory, fasolka szparagowa, cebula oraz filety z kurczaka z przyprawą curry - danie jednogarnkowe, duża porcja dla całej rodziny! Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, 2 papryki czerwone, 2 papryki zielone, duża garść fasoli szparagowej zielonej, 2 cebule, 5-6 pomidorów polnych, 800 g filetów z piersi kurczaka, sól, pieprz, łyżeczka curry, łyżka oleju Przygotowanie: Mięso kroimy
Lena Gotujedużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. Składniki 400 g czerwonej kapusty
niecodziennikpary