czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:199/307)

Meksykańskie kaszotto z indykiem 136

Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie popróbować z innymi rodzajami (lub mieszanką). Dzień przed gotowaniem zalewamy fasolę wodą i zostawiamy na noc. Aby przyspieszyć przygotowanie możecie użyć fasoli z puszki

Milion Smaków
Potrawka z kalafiora, fasoli i cukinii w kremowym sosie 171

Potrawka z kalafiora , fasoli i cukinii w kremowym sosie Potrawka z kalafiora to warzywny hit tej jesieni w naszej rodzince , a w zasadzie początku zimy . W sklepach dorodne kwiaty kalafiora , tak więc kusiło mocno ,żeby coś z niego zrobić . Odrobinę więcej niż masło i bułka tarta Połączenie cukinii , drobnej fasolki , ziemniaków i papryki dało genialny efekt . Do tego spięcie całości(...)jako danie główne lub przystawkę inną niż wszystkie Składniki : 1/2 średniej główki kalafiora 4 ziemniaki 1/2 małej cukinii lub kabaczek 1 cebula średniej wielkości 1 papryka czerwona , najlepiej grubościenna 1 puszka białej fasoli w zalewie własnej 200 ml śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka mielonej , słodkiej papryki 2 łyżki masła sól , chilli do smaku mąka rozrobiona

Ogrodnik w podróży
Strączkowe miseczki z aksamitnym kremem truflowym 115

dodatkiem quinoy. Wypełniam je różnymi pastami najczęściej ze strączków - fasoli, ciecierzycy, groszku itp. do tego jadalna dekoracja i gotowe. Cieszą się bardzo dużym powodzeniem, a ulubione nadzienie to krem z białej fasoli Bonduelle z truflowymi dodatkami. Ma on niepowtarzalny smak i bardzo aksamitną konsystencję. Tym razem danie ozdobiłam kiełkami fasoli mung Bonduelle, rzodkiewką, ogórkiem, świeżymi ziołami - majerankiem i tymiankiem oraz(...)cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Podaję przepis na 6 porcji :) Składniki: 6 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 150 gram mąki z czerwonej soczewicy 75 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli Bonduelle (425 ml) 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżeczki borowikowej pasty z dodatkiem trufli  sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka

Quinoa Raz!
Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli 161

kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli potrzebujemy: szklankę suchej kaszy jaglanej 0,7 kg suchej fasoli Piękny Jaś 1 dużą cebulę białą 1 cebulę czerwoną 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju – słonecznikowy lub rzepakowy ¾ szklanki płatków drożdżowych Przygotowywanie pasztetu zaczynam wieczorem. Fasolę namaczam w dużej ilości zimnej wody, na co najmniej

ladykitchen
Warzywna pizza na pełnoziarnistym cieście 193

łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży Dodatki 250 g świeżego brokułu podzielonego na różyczki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty  1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos:  1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano(...)ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.  2. Bataty myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulę siekamy w pióra. Fasolę odsączamy z zalewy a sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory również kroimy w plastry. 3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy

vaniliowoczekoladowa
Wegańskie BROWNIE W DWÓCH KOLORACH z soczewicy 194

pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch kolorach – jedna część jest z kakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam! //   Składniki: Ciemna część: 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą) 50 g mąki 5 łyżek kakao

Via Gusto
Meksykańskie enchiladas 158

żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonych ziaren(...)posiekaną wraz z pestkami czerwoną papryczkę chili oraz 1/2 posiekanej słodkiej czerwonej papryki. 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, łyżeczkę suszonego tymianku oraz łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i dodałem na patelnię. Po około minucie smażenia przypraw z papryką dodałem mielone mięso i puszkę czarnej fasoli i smażyłem przez 10 minut, aż mięso lekko się zarumieniło. Doprawiłem solą

Wyprawy kulinarne
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 269

rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż(...)ulubionym przysmakiem Greków w latach 50 tych XX w.  5. A co z mięsem? Zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej raz w tygodniu możecie przygotować danie z drobiu. Po czerwone mięso sięgajcie 1-2 razy w miesiącu. Preferowane metody obróbki to pieczenie, duszenie i grillowanie. Koniecznie łączcie mięso z dużą ilością warzyw. Pamiętajcie, że w diecie śródziemnomorskiej nie stanowi

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka z klopsikami i kabanosem 135

wcześniej.Moja wersja jest z klopsikami drobiowymi i kabanosami które nadają potrawie fajny  wędzony aromat. Ze świeżym tymiankiem jest bardzo aromatyczna. 20 dkg fasoli jaś 60 g kabanosów 1 cebula czerwona 2 szklanki przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek świeży olej klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku(...)łyżki bułki tartej mąką pszenna do obtoczenia Fasolę namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień fasole gotuję około dwie godziny do miękkości. Pierś z kurczaka miele razem z cebulą obraną, czosnkiem maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące. Cebulę kroję drobno i przesmażam

wesoła kuchnia
Barszcz ukraiński przepis 93

ukraiński ( борщ чернігівський ) zupa gotowana z buraków, białej kapusty oraz ziemniaków, z dodatkiem fasoli. I choć przyjęło się, że barszcz ukraiński z fasolą to polski wynalazek, nic bardziej mylnego. Jak zrobić barszcz ukraiński z ziemniakami, jabłkiem i fasolą ? Jaki barszcz ukraiński lepszy zabielany czy bez śmietany? Czerwony barszcz ukraiński to zupa ludzi biednych i tak naprawdę wrzucało się do garnka(...)mówienie barszcz bez fasoli, bez grzybów nie ma sensu. Bardzo wiekowi ludzie na Ukrainie wspominają, że były czasy kiedy barszcz ukraiński gotowało się z brukwią lub bulwami dalii czy też bulwami topinamburu. Jednak zawsze w takiej zupie buraczkowej musiało być jabłko, jeżeli nie świeże to suszone. Przepis na barszcz ukraiński Przepis na barszcz czerwony ukraiński wiadomo o jaki chodzi, jednak

Dieta moja pasja
Potrawka z fasolki konserwowej 170

Składniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej słoik suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 50 dag pół szklanki bulionu pół szklanki czarnych oliwek płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie

Pobite gary Barbary
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 136

łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną takiej porcji(...)roku! Lokal posiada w karcie wiele klasycznych dań kuchni austriackiej. Ale ileż można jeść i pić piwo?! Dlatego wybór padł na Gespritzer (spritzer) czyli wino białe lub czerwone podawane zazwyczaj pół na pół z wodą. Orzeźwiający, schłodzony napój, doskonały zarówno na upalne dni jak i na dłuższe spotkania wiosenna porą. Jak wyczytałem, spritzer powstał między innymi dlatego aby można

Right Behind The Kitchen
Wędzone żeberka z fasolą 158

wędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia

królestwo garów
Chili con carne 211

zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka garść czarnych oliwek 1 puszka  pomidorów  bez skórki 400g 1 puszka  fasoli  400g ( ja miałam białą) 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: chipsy   limonka świeża kolendra lub pietruszka Sposób przygotowania: Na patelnię wlać oliwę(...)cynamon, gałkę, tymianek, posiekane chilli i pokrojone dość grubo obie papryki. Smażć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić pomidory z puszki wraz z zalewą i odcedzoną fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, wędzoną paprykę wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodać

Gosia gotuje
Barszcz ukraiński 95

zostało.  Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 – 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe

Pieprzyć z Fantazją
Sos meksykański 141

Meksykiem ten sos nie ma nic wspólnego. Nie mamy pojęcia o kuchni meksykańskiej (poza tym, że ze dwa razy byliśmy w meksykańskiej knajpie). Ale, że jest czerwony, do tego z papryką i fasolą to tak jakoś nam się skojarzyło i stąd ta nazwa. Ale zanim przejdziemy do przepisu, chcielibyśmy opowiedzieć Wam nieco o Meksyku. Oczywiście o samym Meksyku, tak samo

Marder&Marder Manufacture
Barszcz ukraiński 110

siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany

Pieprzyć z Fantazją
Pieczona fasola w sosie pomidorowym 147

pieczoną fasolę w pomidorowym sosie z dodatkiem papryki, sera typu feta i świeżej bazylii. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę białej fasoli - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 czerwoną paprykę - 1 żółtą paprykę - pół opakowania sera typu feta - 3 ząbki czosnku - 1 szklankę wody - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - sól

Bez Cebuli
Sałatka z jajkami 3536

ktoś ochotę?;) 10 jajek 2 marchewki 200g mrożonego groszku 200 g szynki drobiowej 1 mała cebula czerwona lub 1/2 dużej 5 łyżek majonezu 1/2 czerwonej papryki pęczek szczypiorku garść kiełków fasoli – opcjonalnie sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Cztery z nich kroimy na plasterki, a resztę drobno siekamy lub przepuszczamy przez kratkę do jarzyn

Smaki Na Talerzu
Wegański smalec ze śliwką 189

smalczyk. Wg mnie jest o niebo lepszy niż tradycyjny. Śliwka nadaje wyrafinowanego smaku. Czy ma się po nim wzdęcia? Owszem :D   Składniki: ponad kubek ugotowanej fasoli jaś 1 duża cebula (preferowana czerwona) 1 małe jabłko kilka sztuk śliwek świeżych 1 ząbek czosnku suszony majeranek sos sojowy ciemny olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec) pieprz, sól

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka makaronowa z warzywami 517

Idealne danie dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym.  Składniki: 250 gram makaronu z grochu świderki Fabijańscy   2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 mała cebula 300 gram fasoli szparagowej 150 gram sera żółtego  Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu

Bajeczna Kuchnia
Salatka - kolorowa bomba witaminowa 292

kiełki fasoli mung marchew ogórek brokuł papryka czerwona Wszystkie składniki przygotowujemy w dowolnych proporcjach...  wg. uznania. Warzywa pokroić w plasterki/paski, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne,  marchewki natomiast zanurzyć w wodzie z kostkami lodu, dzięki temu staną się bardziej kruche i chrupiące. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki, przed podaniem polać sosem   Wafu

Lubię to gotuję
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 145

letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej  kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa: Wszystkie

Roślinna - blog wegański
Pieczarki zapiekane z fasolką i jajkiem 208

Brakuje mi ciepła, świeżych owoców i słońca. Dlatego posiłkujmy się tym co jest.  Porcja dla 2 osób. Składniki: 50 g pieczarek 30 g fasoli szparagowej ( może być mrożona) mała czerwona cebula 20 g szybki wędzonej 4 pomidorki koktajlowe 2 jajka 5-6 liści świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania