czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:200/307)

Sałatka z pieczoną papryką 172

pyszna, pełna witamin i letnich smaków i do tego te chrupiące czosnkowe grzanki, mówię Wam istna bajka.  Składniki: 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) kilka pomidorów koktajlowych 3 ogórki puszka fasoli konserwowej Jamar ok 1/2 szklanki oliwek 3 kromki chleba 1 ząbek czosnku  2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cynamonowe szczęście
Sałatka z bulguru 96

fasolką . PRZEPIS SAŁATKA Z BULGURU Składniki na sałatkę z bulguru: 1,5 szkl ugotowanego bulguru – zobacz wpis Jak ugotować bulgur 150g sera żółtego 1 szkl ugotowanej fasoli adzuki lub innej np. białej, czerwonej, cieciorki 1 łodyga selera naciowego – można pominąć jeśli nie lubicie 2 nieduże liście kapusty pekińskiej 3 ćwiartki papryki marynowanej 2 łyżeczki przyprawy do sałatek – zobacz przepis(...)bulguru: Zaczynamy od kaszy. Zimny bulgur mieszamy widelcem by ziarna kaszy rozsypały się. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Potem fasolę odcedzamy na sicie. Zaraz potem seler naciowy myjemy, pozbawiamy włókien i kroimy w cienkie plasterki. Następnie kapustę pekińską siekamy drobno. W następnej kolejności paprykę marynowaną kroimy w kosteczkę. Potem zioła siekamy

Dorota Smakuje
Zupa z czarną fasolą, kaszą jaglaną, dynią i marchewką 81

rozgrzewająca, smaczna zupka. Moja rada- ugotujcie wcześniej fasolę i kaszę jaglaną. Reszta pójdzie jak z płatka! Składniki 2 duże marchewki kawałek dyni kawałek selera 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szklanka ugotowanej czarnej fasoli  Skworcu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 daktyle natka pietruszki pół łyżeczki curry suszony koperek kawałek pora szczypta majeranku sól himalajska do smaku oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z fasoli Jaś i sardynek 205

sałatek. Dzisiaj sałatka z dodatkiem sardynek. Sardynki miałam zacne bo prosto z portugalskiego kraju, ale myślę, że inne też będą smaczne.  składniki 400 g ugotowanej fasoli (ok 200 g suchej ) 1 czerwona cebula  125 g puszka sardynek w oliwie (75 g po odsączeniu) 10 czarnych oliwek bez pestek 1/2 pęczka pietruszki sól pieprz płatki papryki(...)doprawienia przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki (zostawić 3-4 do posypania). Pietruszkę pokroić drobno. Sardynki wyjąć z oliwy, podzielić na małe kawałki. W misce wymieszać fasolę, oliwki, cebulę, sardynki, pietruszkę. wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem. Posypać oliwkami i pietruszką i płatkami papryki Można dodatkowo polać oliwą. Smacznego

Stare Gary
Kasza bulgur z kurczakiem 107

nadaje się też na drugie śniadanie do pracy, pełniąc rolę sałatki. Kilka chwil i gotowe. Składniki 200 g kaszy bulgur z vermicelli 400 g białej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu ostrygowego(...)łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy kaszę, fasolę, kukurydzę, paprykę

R'n'G Kitchen
Meksykańskie kaszotto z indykiem 123

Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie popróbować z innymi rodzajami (lub mieszanką). Dzień przed gotowaniem zalewamy fasolę wodą i zostawiamy na noc. Aby przyspieszyć przygotowanie możecie użyć fasoli z puszki

Milion Smaków
Potrawka z kalafiora, fasoli i cukinii w kremowym sosie 147

Potrawka z kalafiora , fasoli i cukinii w kremowym sosie Potrawka z kalafiora to warzywny hit tej jesieni w naszej rodzince , a w zasadzie początku zimy . W sklepach dorodne kwiaty kalafiora , tak więc kusiło mocno ,żeby coś z niego zrobić . Odrobinę więcej niż masło i bułka tarta Połączenie cukinii , drobnej fasolki , ziemniaków i papryki dało genialny efekt . Do tego spięcie całości(...)jako danie główne lub przystawkę inną niż wszystkie Składniki : 1/2 średniej główki kalafiora 4 ziemniaki 1/2 małej cukinii lub kabaczek 1 cebula średniej wielkości 1 papryka czerwona , najlepiej grubościenna 1 puszka białej fasoli w zalewie własnej 200 ml śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka mielonej , słodkiej papryki 2 łyżki masła sól , chilli do smaku mąka rozrobiona

Ogrodnik w podróży
Strączkowe miseczki z aksamitnym kremem truflowym 100

dodatkiem quinoy. Wypełniam je różnymi pastami najczęściej ze strączków - fasoli, ciecierzycy, groszku itp. do tego jadalna dekoracja i gotowe. Cieszą się bardzo dużym powodzeniem, a ulubione nadzienie to krem z białej fasoli Bonduelle z truflowymi dodatkami. Ma on niepowtarzalny smak i bardzo aksamitną konsystencję. Tym razem danie ozdobiłam kiełkami fasoli mung Bonduelle, rzodkiewką, ogórkiem, świeżymi ziołami - majerankiem i tymiankiem oraz(...)cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Podaję przepis na 6 porcji :) Składniki: 6 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 150 gram mąki z czerwonej soczewicy 75 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli Bonduelle (425 ml) 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżeczki borowikowej pasty z dodatkiem trufli  sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka

Quinoa Raz!
Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli 145

kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli potrzebujemy: szklankę suchej kaszy jaglanej 0,7 kg suchej fasoli Piękny Jaś 1 dużą cebulę białą 1 cebulę czerwoną 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju – słonecznikowy lub rzepakowy ¾ szklanki płatków drożdżowych Przygotowywanie pasztetu zaczynam wieczorem. Fasolę namaczam w dużej ilości zimnej wody, na co najmniej

ladykitchen
Warzywna pizza na pełnoziarnistym cieście 174

łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży Dodatki 250 g świeżego brokułu podzielonego na różyczki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty  1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos:  1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano(...)ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.  2. Bataty myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulę siekamy w pióra. Fasolę odsączamy z zalewy a sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory również kroimy w plastry. 3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy

vaniliowoczekoladowa
Wegańskie BROWNIE W DWÓCH KOLORACH z soczewicy 177

pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch kolorach – jedna część jest z kakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam! //   Składniki: Ciemna część: 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą) 50 g mąki 5 łyżek kakao

Via Gusto
Meksykańskie enchiladas 149

żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonych ziaren(...)posiekaną wraz z pestkami czerwoną papryczkę chili oraz 1/2 posiekanej słodkiej czerwonej papryki. 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, łyżeczkę suszonego tymianku oraz łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i dodałem na patelnię. Po około minucie smażenia przypraw z papryką dodałem mielone mięso i puszkę czarnej fasoli i smażyłem przez 10 minut, aż mięso lekko się zarumieniło. Doprawiłem solą

Wyprawy kulinarne
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 250

rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż(...)ulubionym przysmakiem Greków w latach 50 tych XX w.  5. A co z mięsem? Zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej raz w tygodniu możecie przygotować danie z drobiu. Po czerwone mięso sięgajcie 1-2 razy w miesiącu. Preferowane metody obróbki to pieczenie, duszenie i grillowanie. Koniecznie łączcie mięso z dużą ilością warzyw. Pamiętajcie, że w diecie śródziemnomorskiej nie stanowi

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka z klopsikami i kabanosem 123

wcześniej.Moja wersja jest z klopsikami drobiowymi i kabanosami które nadają potrawie fajny  wędzony aromat. Ze świeżym tymiankiem jest bardzo aromatyczna. 20 dkg fasoli jaś 60 g kabanosów 1 cebula czerwona 2 szklanki przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek świeży olej klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku(...)łyżki bułki tartej mąką pszenna do obtoczenia Fasolę namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień fasole gotuję około dwie godziny do miękkości. Pierś z kurczaka miele razem z cebulą obraną, czosnkiem maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące. Cebulę kroję drobno i przesmażam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania