fasoli Cenos susz warzywny 50 dkg kiełbasy 1-2 cebule sól, pieprz majeranek Cykoria wegeta liść laurowy Cykoria ziele angielskie Cykoria czerwona papryka słodka płatki Cykoria Fasolę zalać wodą i zostawić na noc.Następnie wraz z przyprawami gotować prawie do miękkości fasoli.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec
Moje domowe kucharzenietortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej(...)kolorowymi warzywami doskonała zarówno jako sycąca przekąska „na szybko” jak i zdrowy pełnowartościowy posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g fileta z kurczaka 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 100g fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) 100g kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 2 ząbki czosnku kilka liści sałaty (najlepiej lodowej
Kulinarna Pokusakurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy Fasolę mung namocz na godzinę. Użyłam czerwoną i ta wydaje mi się twardsza niż zielona, dlatego staram się ją moczyć. Fasolę można ugotować bez moczenia ale trwa to dłużej. Kolorowe fasole gotuję oddzielnie
codojedzeniawersji Szakszuki bez fasolki. My najczęściej Szakszukę jemy na obiad, ze świeżą bagietką posmarowaną masłem, ale jajka z fasolą i warzywami świetnie się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak na kolację. Szakszukę z fasolą czarne oczko polecam szczególnie w sezonie na czerwoną paprykę i dojrzałe pomidory. Czytaj dalej "Szakszuka z fasolą czarne oczko" na blogu Moja Delicja. Podobne
Moja Delicjawsypałam czubatą łyżeczkę cząbru i gotowałam przez ok. 30 minut. Część zużyłam dziś, jutro wymyślę zastosowanie na resztę. Składniki: pół szklanki pomarańczowej soczewicy 4 łyżki gotowanej fasoli borlotti 2 jajka łyżeczka czerwonej czubrycy pół czerstwej bułki sól olej do smażenia 1. Soczewicy opłukać w kilku wodach i ugotować al dente (ok. 20 minut). Odsączyć z niej wodę i odstawić(...)ostygnięcia. 2. Soczewicę, fasolę, jajka i kawałki bułki zmielić na pulpę np. blenderem lub w malakserze. 3. Doprawić do smaku solą i czubrycą. 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. 5. Mokrymi rękoma formować płaskie kotlety - wziąć garść ciasta, uformować w dysk, a następnie kilka razy (ok. 8) przerzucać zdecydowanymi ruchami kotlety z dłoni na dłoń (na płasko). Kotlety ładnie się
Weekendy w domu i ogrodziesię on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki czosnku Kwaśna gęsta śmietana Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Marchew, ziemniaki, seler kroimy w kostkę, dodajemy(...)gotującego się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę, buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. SMACZNEGO
Smaki Ewyuwielbiam, papryka. Takie gulasze mogę jeść na obiad, kolację i nigdy mi się nie znudzą. Do odgrzania idealne. Składniki: 1 cukinia 30 dkg ziaren fasoli fioletowej świeże 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 kiełbaski chłopskie natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej papryczka chili 1 łyżeczka tymianku liść laurowy, ziele angielskie olej(...)smażenia koncentrat pomidorowy 120 g 100 ml passata pomidorowa Fasolę świeżą nie moczę, bo nie ma takiej potrzeby gotuję ją do miękkości w osobnym garnku. Cebulę, czosnek drobno kroję. Przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną kiełbasę i dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę, liść laurowy, ziele angielski, chili i przesmażam chwilę dalej. Wlewam passatę pomidorową, koncentrat, dolewam wodę zimną około
wesoła kuchniakońcu zawsze znajdzie się dla niego jakieś zastosowanie. Przepis na smalec z fasoli Składniki na smalec z fasoli Puszka białej fasoli 70 ml wody 1 jabłko 1 duża cebula olej do smażenia 1,5 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz Jak zrobić smalec z fasoli Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na ok. 2-3 łyżkach oleju(...)około tygodnia. Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe Pasta kanapkowa z białej fasoli Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta ze słonecznika Hummus z kolendrą Fava – pasta z grochu Pasta jajeczna z pieczarkami Zobacz też nowe przepisy Smalec z fasoli Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem Barszcz czerwony z pieczonych buraków Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Artykuł Smalec z fasoli pochodzi
okolicepalnika.pljedzenie, więc pasuje do wielu potraw i ładnie wygląda w sałatce warstwowej. Ta sałatka jest bardzo prosta do zapamiętania, bo zawiera 2 rodzaje strączków (fasolę i ciecierzycę), 2 rodzaje ogórka (kiszony i szklarniowy), oraz czerwone dodatki kolorystyczne (paprykę i rzodkiewkę). Jest(...)sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki. Składniki: 200 g ugotowanej fasoli Jaś 200 g ugotowanej ciecierzycy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu czerwona papryka umyta i oczyszczona 4 kiszone ogórki pokrojone
Ugotowane pozamiatanewyszła bardzo smaczna. Do sałatki użyłam białej fasoli od firmy Bonduelle . Składniki: 150 gram kabanosów wieprzowych 100 gram sera żółtego Pół papryki zielonej Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej Mała puszka fasoli białej od Bonduelle Mała puszka kukurydzy Kawałek pora 4 ogórki konserwowe 3-4 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Sól, pieprz Papryka chili Sposób przygotowania: Kabanosy
Bajeczna KuchniaSkładniki na 2 porcje: 2 buraki - duże puszka fasoli białej 3 ogórki konserwowe mała cebula czerwona majonez sól i pieprz. Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Fasolę miksujemy w blenderze z dodatkiem około3 łyżek majonezu, dodajemy sól i pieprz. Do gotowej pasty dodajemy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę oraz cebulę także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy wg uznania
Bon Appetit Małgorzatydużo żelaza i witamin z grupy B. Jedzmy na zdrowie! Składniki: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej lub masło do smażenia 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 4 większe pomidory natka pietruszki, czerwona czubryca (lub inne) sól, pieprz, sok z cytryny Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj fasolę i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj pomidory
Qlinarnie i QlinarnieLeczo robiłam już na kilka sposobów, ale postanowiłam dodać do niego fasolę, żeby danie było bardziej treściwe. Polecam, jest pyszne. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia zielona, 1 cukinia żółta, 2 papryki czerwone, 3 pomidory, 200 g suchej fasoli białej lub 1 puszka fasoli, kawałek cienkiej kiełbasy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej
słodki bratekfasolą. Tym razem do burrito dodałam marchewkę z chrzanem i kolorowy cheddar. Danie wyszło przepyszne, posmakuje szczególnie miłośnikom pikantnych dań. 5 tortilli 400 g (puszka) czarnej fasoli 400 ml passaty pomidorowej pół czerwonej cebuli ząbek czosnku ok. 2 kawałek chili posiekany pęczek szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki (lub kolendry jeśli lubicie) zmielone w moździerzu 0/5 łyżeczki nasion kolendry(...)zielonego tabasco łyżka oliwy marchewka łyżeczka chrzanu sól i pieprz do smaku cheddar z wasabi cheddar z czerwonym pesto Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy ją na patelni, dodajemy passatę, czosnek, posiekane drobno chili, zioła i odsączoną i przepłukaną fasolę. Całość doprawiamy przyprawami, które wcześniej ucieramy w moździerzu oraz sokiem z limonki i dusimy aż sos zgęstnieje. Marchewkę drobno
Mienta blogczekał. Aż w końcu dziś postanowiłam je zrobić. Cóż muszę przyznać, że miło się zaskoczyłam. Składniki: -pierś z kurczaka -marchewka -5 grzybów Mun -kiełki fasoli Mung 100 g. -papryka czerwona i żółta -groszek zielony -papier ryżowy Tao Tao -1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego -olej roślinny lub arachidowy -sól -pieprz Sposób przygotowania: Grzyby Mun moczyć 20 min. w gorącej wodzie(...)usuwając twarde elementy oraz pozostałą wodę. Rozgrzać łyżkę oleju w gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim
Magia jedzenia.