czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:187/307)

Barszcz ukraiński 1006

Podano nam wówczas barszcz ukraiński, który bardzo nam zasmakował. Postanowiłam taką zupę przygotować w domu. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia, która pochodziła z Ukrainy też dodawała do barszczu fasolę, ale dokładnego przepisu mi nie przekazała. W związku z tym popytałam ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę(...)moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz

Danka Pichci
sałatka kurczakowa z porem 159

Pożywna sałatka,. która wystarczy za cały posiłek. Doskonała na przyjęcia i łatwa do zrobienia.  Składniki: 150 g makaronu drobne muszelki 1 pierś z kurczaka puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 por (biała część) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kurczaka pokroić(...)kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju. Fasolę i kukurydzę odsączyć. Papryki pokroić drobno. Pora pokroić w plasterki, zalać je wrzątkiem i po chwili odsączyć. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez i przyprawy. Odstawić na godzinę aby smaki się połączył

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pekinka z kiełkami fasoli mung 170

mała kapusta pekińska 1 czerwona cebula 3/4 szk kiełków fasoli mung 1 marchewka 2 krótkie świeże ogórki sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku kilka łyżek oleju   Kapustę posiekać i wrzucić do miski. Cebulę i marchew obrać a potem umyć razem z ogórkami i zetrzeć na tarce do warzyw

Ewa w kuchni
Macedonia - Tavče gravče, czyli zapiekana fasola w sosie paprykowym 165

Macedończyków, tyle przepisów na tavče gravče - macedońskie danie narodowe z pieczonej fasoli, które może nam się kojarzyć z fasolką po polsku/bretońsku. My proponujemy wersję z miasta Tetowo, która wyróżnia się dodatkiem świeżych ziół oraz pomidorów i papryki. Składniki (4 porcje): - 250 g suchej białej fasoli (może być "Piękny Jaś") - 2-3 liście laurowe - 5-6 łyżek oleju - 2 cebule(...)łyżki słodkiej papryki  - 1 łyżeczka ostrej papryki - sól, pieprz  - kilka listków mięty  - odrobina natki pietruszki  - kilka plastrów pomidora  - spory kawałek czerwonej papryki Przygotowanie: 1) Fasolę moczymy (najlepiej przez noc) przez około 12 godzin.  2) Fasolę gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych do miękkości, przez około godzinę (fasola powinna być miękka

Roślinożerni urlopowicze
Sałatka z tuńczykiem, fasolą i kiszonymi ogórkami (bezglutenowa) 195

pracy, spróbowałam ją odtworzyć i wydaje mi się, że z sukcesem. Naprawdę bardzo smaczna. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 1-2 cebule 2 puszki fasoli ( u mnie np. czerwona jasna) 3 puszki tuńczyka w oleju 1 słoiczek pikli z firmy Rolnik (mogą być też same marynowane małe cebulki) 6-8 kiszonych ogórków oliwa sól, pieprz Wykonanie(...)Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski.                              2. Dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy. 3. Dodajemy odsączone pikle, mieszamy. 4. Dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki (powinna być przewaga ogórków). Mieszamy. 5. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka. Mieszamy. 6. I na koniec 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz

Kawa z mlekiem
Placki z soczewicy i ryżu, bez mąki. Indyjskie dosy. 189

pieczone na suchej patelni. Jeśli ktoś ma tradycyjną blachę kuchenną to będzie jeszcze lepiej.  Tradycja ich wypiekania pochodzi z Indii, robi się je przeważnie z czerwonej soczewicy, ryżu lub fasoli. Można je podawać z sosami warzywnymi. Na ciepło smakują najlepiej. Podaje porcję na 20 sztuk, 20 placków nakładanych zwykłą łyżką do zupy. Składniki: - 1 niepełna szklanka ryżu, możecie

Apetyczna babeczka
Sałatka Santa Fe 189

ładniej i bardziej kolorowo.   Składniki: garść sałaty lub roszponki – umytej i osuszonej awokado – obrane i skropione sokiem z cytryny kukurydza z puszki – odsączona czarna fasola z puszki – odsączona czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki żółty ser starty na tarce pół małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej drobno pół usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na plasterki(...)daktyle pokrojone na plasterki (opcjonalnie) 10 chipsów kukurydzianych typu tortilla Jak przygotować sałatkę Santa Fe? Na talerzu układamy sałatę a na niej warstwę awokado, potem pasek kukurydzy, fasolę, paprykę, żółty ser i kurczaka. Kurczaka posypujemy cebulą i daktylami (jeśli ich używamy). Dekorujemy talerz trójkątnymi chipsami kukurydzianymi. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka Santa

Ugotowane pozamiatane
Welwetowe naleśniki z risotto 126

Buraka, choć chyba nie powinienem tak żartować :) Dzięki temu sokowi zawdzięczają im swój słodkawy smak, ale też uwaga, bo szybciej się palą. Składniki: - mąka - sok z buraków czerwonych - olej - ryż - biała fasola Wykonanie: Fasolę moczymy na kilka godzin w wodzie, odlewamy starą wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy, mieszamy z fasolą i miksujemy razem. Z soku

Kryzysowa Książka Kucharska
JEDNOGARNKOWE DANIE Z KARKÓWKI, FASOLI I WARZYW 92

kromka chleba. Aromatyczne danie przygotowane z karkówki, fasoli i warzyw. Do tego takie danie można przełożyć do termosu obiadowego i zabrać ze sobą do pracy. Tutaj polecam termosy obiadowe  Zojirushi , które utrzymują ciepło potrawy nawet do 12 godzin. Składniki: * około 650 g karkówki * 300 g fasoli * 1 cebula * 1 czerwona papryka * pół żółtej papryki * 2 marchewki(...)soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego * pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki * pół łyżeczki oregano * pół łyżeczki majeranku * około 500 ml wody * olej do smażenia Wykonanie: Fasolę na noc namoczyć w wodzie. Następnego dnia fasolę razem z wodą w której się moczyła przelać do garnka. Fasolę gotować, aby była na pół miękka. Karkówkę pokroić w większą kostkę

Zrób to smacznie
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą 91

bowl króluje czarna fasola Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą – pomysł lunch lub kolację Taki zdrowe michy można przygotowywać z wieloma produktami, ale jedną z moich ulubionych kombinacji jest buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą . Pożywna fasola i słodkie bataty pojawiają się tu w towarzystwie soczystych pomidorów malinowych, kruchej papryki, intensywnej, czerwonej cebuli(...)porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 800 g batatów 1 puszka czarnej fasoli 1 szklanka komosy ryżowej 1 papryka czerwona 2 duże pomidory malinowe ½ czerwonej cebuli 100 g roszponki lub rukoli świeża bazylia świeża kolendra 2 łyżeczki kuminu 2 łyżki oleju roślinnego

Na-talerzu.pl
Fasolowa z pieczonym kalafiorem 160

tygodnia, aby kalafior nie gościł na moim stole. Zupa fasolowa z pieczonym kalafiorem to moja kolejna kalafiorowa faza! Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej 1,3 l rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól(...)rozmarynu 1 kalafior ½ łyżeczki suszonych płatków chili Do podania grzanki z chleba parmezan Do fasolowej zupy wykorzystałam gotową ekologiczną mieszankę fasolową z kartonika. Jeśli chcesz zrobić zupę z suszonej fasoli musisz ją namoczyć na noc. Zupę można ugotować z białej fasoli lub pomieszać różne kolorowe gatunki. Do rosołu dodaj pasternaki, marchewkę, czosnek i cebulę oraz namoczoną fasolkę. Dodaj suszony rozmaryn

codojedzenia
Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem 144

polędwiczką, cieciorką i papryką Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Składniki: 1 szklanka ciecierzycy z puszki

Moja smaczna kuchnia
Muszelki z fasolką czarne oczko w pomidorach, z grillowaną papryką 199

zabawa smakami ma sens i jest w stanie łączyć dwie, jakże odmienne kultury, języki oraz smaki. Składniki -makaron muszelka 5 jajeczny u mnie Czaniecki    -fasola czarne oczko Skworcu -czerwona papryka bardzo dobrej jakości, ECO -puszka pulpy pomidorowej, najlepiej jakby była włoska u mnie Mutti -duża laska swojskiej wędzonej kiełbasy. U mnie z dobrego zródła, robiona

Z Kuchni Do Kuchni
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 213

zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone pestki. W oryginalnym przepisie makaron – aby nadać mu przepiękną czerwoną barwę kontrastującą z bielą kalafiora- namacza się w soku buraczanym. Ja akurat miałam pod ręką dobrej jakości barszcz czerwony- taki sprzedawany w butelkach, o dobrym składzie bez problemu znajdziesz w sklepowych chłodniach.  Przepis pochodzi z magazynu(...)Slowly Veggie! , a wkład włożony w jego wykonanie jest minimalny, czego nie można odczuć patrząc na wspaniały efekt, jaki uzyskasz na talerzu.  Składniki: 200ml czerwonego barszczu  1 opakowanie (100g) makaronu z fasoli mung 400-500g kalafiora sól 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka słomek szczypiorku

Roślinna - blog wegański
Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g 216

Składniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła 0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w proszku  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody  1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub inne zioła - jako smak przewodni)  1 łyżka (15 g) siemienia lnianego (ziarenka(...)sól, pieprz  Przygotowanie:  1. Roztapiamy masło i zostawiamy aby ostygło. 2. Odsączamy fasolę z zalewy, dodajemy do niej jajka, mleko w proszku, sodę, proszek do pieczenia, przestudzone masło, sól, pieprz i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.  3. Dodajemy zioła prowansalskie i siemię lniane, mieszamy.  4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej trochę ją natłuścić

Malowane smakiem