tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego
Trzeci talerzPrzepis pochodzi z książki "Zupy siostry Marii" wyd. Martel Składniki 400 g łopatki wieprzowej 100 g drobnej fasoli 4-5 czerwonych buraków 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku włoszczyzna 4-5 ziemniaków 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory bez skóry z puszki 150 g kapusty (najlepiej włoskiej) kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól do smaku(...)Sposób Fasole opłukać i moczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie ugotować i osolić gdy będzie już miękka. Buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać zimna wodą i gotować na średnim ogniu. Dodać cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do mięsa. Gotować, aż mięso
Kuchenne aromatySkładniki: 200 g fasoli mung 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz świeżo mielony ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 kostka margaryny palmy 4 dag drożdży 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli pieprz do smaku 2 łyżka gęstej śmietany(...)Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą odstawiamy na całą noc aby napęczniała. Na drugi dzień wylewamy wodę, zalewamy fasolę świeżą wodą i gotujemy. Ugotowaną fasolę lekko rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy do fasoli oraz posiekany drobniutko czosnek, przyprawiamy tymiankiem, papryką wędzoną, solą oraz pieprzem świeżo mielonym, przyprawioną fasoli odstawiamy aby nabrał smaku. Z podgrzanego mleka, drożdży
kgwjanczewozdrową żywnością. Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-). Poza fasolą potrzebujemy: - 1 czerwoną paprykę - garść świeżej kolendry - 2 czerwone małe cebule - koncentrat pomidorowy - olej - kumin - 2 kostki rosołowe - liście laurowe - 2 ząbki czosnki - kawałek kiełbasy i boczku (wielkość kawałka zależy(...)Paprykę, cebule, czosnek i kolendrę miksujemy razem na papkę. Bierzemy duży garnek i rozgrzewamy olej. Dodajemy najpierw skrojone kawałki boczku i podsmażamy, tak aby tłuszcz się wytopił. Następnie dodajemy fasolę i mieszamy. Nie dodajemy jeszcze wody. Fasola musi się "przeżreć" z roztopionym tłuszczem. Następnie dodajemy zmiksowaną papkę z warzyw, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę kuminu, 2 kostki rosołowe, garść liści
Smaki Brazyliiinternet i znalazłam ten oto przepis , który stanowił moją bazę; ) Składniki: 50dkg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej samemu zmielić pierś z kurczaka czy indyka) 4 łyżeczki puree z fasoli 0,5 czerwonej papryki 1 spora cebula 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego puree z jednej małej marchewki puree z jednej pietruszki (korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową pieczemy w temp. 170 stopni przez 45-50 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha. Składniki: 200 g suchej fasoli „Jaś” 4 czerwone buraczki pętko kiełbasy jałowcowej garść suszonych prawdziwków listki laurowe ziele angielskie 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier pomidory w puszce krojone koncentrat pomidorowy mała kapusta(...)ziemniaki 3 marchewki 1 średnia pietruszka pół pora kawałek selera mały pęczek koperku 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki majeranku Przygotowanie: Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie , aż była miękka ( z listkiem laurowym i zielem angielskim ). Suszone prawdziwki ugotowałem w lekko osolonej wodzie
R'n'G Kitchenpyszne kanapki rozgrzeją brzuchy i nakarmią je do syta a przy okazji odżywią organizm. Możecie tutaj użyć fasoli białej, jak i czerwonej. Skórka z cytryny robi tutaj cała robotę, podkręca smak fasoli i bruschetta jest przepyszna. Kanapki z fasolą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWaszych gustów smakowych dajcie ich odrobinę mniej lub więcej. Sprawdź przepis na: Zapiekane nachos z żółtym serem Składniki solone nachosy puszka kukurydzy puszka czarnej fasoli papryczki jalapenos (mogą być marynowane) 150g sera cheddar czerwona cebula szczypiorek 2 pomidory 2 ząbki czosnku przyprawa chilli con carne Jak przygotować nachos(...)Classic nachos – przepis Na patelni dusimy przez chwilę odcedzoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy przyprawą Chilli con carne . Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami składniki: nachos fasola i kukurydza 1/2 startego sera nachos kukurydza i fasola pozostały ser drobno pokrojona czerwona cebula pokrojone drobno pomidory plastry jalapenos posiekany szczypiorek Nachos zapiekamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czego potrzeba :) A wystarczy tylko kilka składników! WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona(...)łyżeczki cukru ~natka z pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarTaka jestem sprytna. Przygotowanie 100 g kaszy pęczak puszka kukurydzy (około 200 g po odsączeniu) puszka groszku (około 200 g po odsączeniu) puszka fasoli adzuki (jeżeli używacie suchej to około 70 g) 100 g czerwonej soczewicy 100 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 2-3 marchewki łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka pieprzu ziołowego cztery kostki
greenscarfpoczątku był pomysł... Urodził się podczas wyjazdu w góry na obóz Taj-Chi . Wiedziałam, że zrobię pastę z fasoli, ale początkowo bez szczególnego pomysłu. Kiedy po ugotowaniu nasion, obierałam je z twardych łupin, zapach fasoli zainspirował mnie do dodania papryki - nie świeżej, a przypalonej. To był strzał w dziesiątkę! Nie cierpię marnować i wyrzucać jedzenia, a pasta okazuje się również(...)wyglądała już na tyle apetycznie, żeby zjeść ją na surowo... Pyszna metoda na kuchenne porządki, hmm? ;) Pasta fasolowa z paloną papryką Składniki: ugotowana fasola biała - ok 300g (dla leniwych - puszka fasoli białej) papryka czerwona łyżka masła 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki chilli (ilość według uznania) szczypta słodkiej suszonej papryki szczypta kurkumy pęczek natki pietruszki sok wyciśnięty z cytryny
Gary Bez dnaprzyrządzany przez mamę i udało się. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie. Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek(...)grubych oczkach buraczki i marchewkę. Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy). Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej
Maminek kulinarnypewno będę robić go regularnie, dziś zjadałam jako dodatek do otrębowych naleśników, na które też podaję przepis ;) Składniki: krem (lekko różni się od oryginału): puszka fasoli (białej lub czerwonej) 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki płynnego miodu (możecie dać więcej lub mniej) 5 łyżek mleka opcjonalnie (jeśli macie - ja niestety nie mam) aromat orzechowy naleśniki (2 sztuki(...)naleśniki miksujemy, a następnie smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni ważne jest to aby smażyć je na małym ogniu i przewracać dopiero kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić fasolę dokładnie przepłukujemy w ziemnej wodzie składniki na krem czekoladowy dokładnie blendujemy na jednolitą masę gotowe naleśniki smarujemy kremem i zwijamy w ruroniki ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpatrzę na ilość- mam to daję, nie mam pomijam . Składniki: - kilka ziemniaków - kawałek selera korzeniowego - pietruszka - marchewki - jaja na twardo -ogórki kiszone - kukurydza konserwowa - groszek konserwowy - papryka czerwona - seler naciowy - szczypiorek i natka pietruszki - majonez - musztarda -sól i pieprz do smaku Wszystkie jarzynki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój w kostkę . Jaja ugotuj, pokrój(...)Przygotuj zalewę. Majonez wymieszaj z musztardą ,solą i pieprzem, wlej do sałatki. Wymieszaj. Tej sałatki możesz użyć jako bazy do dwóch innych sałatek! Tak, do jednej dodaj np. fasolę czarną i czerwoną z puszki, a do drugiej zamiast papryki świeżej, paprykę marynowaną i korniszony, wzbogacając o korniszony czy ser żółty w kostkach. W ten sposób zyskasz ,aż trzy
Z Kuchni Do Kuchni