Lobio jest aromatyczną, wegańską i bezglutenową potrawą gruzińską. Jej nazwa oznacza po prostu fasolę, dlatego w każdym domu może inaczej smakować i być podawana na inny sposób. Tym razem przygotowałam w postaci gulaszu lub - jak kto woli - dania jednogarnkowego. Lobio najlepiej przygotować dzień wcześniej, by smaki przegryzły się przez noc. Wtedy smakuje zdecydowanie lepiej. Moja wersja uwzględnia jesienno-zimowy dodatek(...)bogata w przeróżne składniki mineralne. Jeśli macie obawy co do efektów ubocznych, wykonajcie lobio według poniższego przepisu, uwzględniając sposób gotowania fasoli. Składniki (na 4 porcje): 300 ml czerwonej lub kolorowej fasoli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml soku z granatów Pasta 4 gałązki natki pietruszki 4 młode liście jarmużu
Weekendy w domu i ogrodzieprodukty kosztuje zbyt dużo wysiłku. Co zatem ugotować? Bo przecież na ząb trzeba coś wrzucić. U mnie wybór padł na fasolę odmiany borlotti, ale możecie wziąć dowolną czerwoną lub kolorową fasolę. Składniki : szklanka fasoli kolorowej (u mnie odmiana borlotti z własnej uprawy) wrzątek cienkie kabanosy lub kiełbasa (ilość zależna od gustu) cebula łyżeczka suszonego cząbru 2 liście laurowe
Weekendy w domu i ogrodzieprzy ognisku to może przy kominku. Warto spróbować i się zrelaksować. Składniki: 3 łyżki oleju rzepakowego cebula 3 ząbki czosnku 250 gram brązowych pieczarek fasola np.z puszki( wegenie), kiełbasa (mięsożercy) 1/2 dyni czerwona papryka cukinia puszka pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela(...)Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę białą lub czerwoną oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba. Na koniec doprawiamy pieprzem
AZgotuj!Składniki - kurczak- ćwiartki i nóżki pokrojone w kostkę - czosnek - papryka czerwona i zielona - fasola gruby jaś albo szparagowa - ryż 100 g na osobę - przecier pomidorowy lub pomidory czerwone - przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym
w mojej kuchnikurczaka . Niedzielny obiad przygotowany. Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem Składniki: na 4 porcje 350 g pappardelle, użyłam świeżego makaronu 4 łyżki pesto z jarmużu 1 czerwona chili 180 g szparagowej fasoli garść rukoli garść liści bazylii 2 piersi z kurczaka 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki utartego parmezanu czarny pieprz(...)minuty w zależności od grubości filetów. Usmażone mięso pokrój pod skosem na kawałki. Na tą samą patelnię wrzuć szparagową fasolkę i oczyszczone z ziaren czerwone chili. Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż makaron wymieszany z warzywami, świeżą rukolą i bazylią. Na wierzchu ułóż porcje kurczaka. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem
codojedzeniawyboru -do koloru. Czarnuszka 30g Goździki całe 30g Curry India 100g Lubczyk nać suszona 50g Czubryca Zielona 50 g Czubryca Czerwona 50g Cząber otarty 30g Pieprz ziołowy 50g Cebula prażona 350g P rzyprawa do kawy 50g Suszona Marchew(...)Mąka żytnia razowa typ 2000 – 1kg Płatki ziemniaczane Ryż i fasole- zdrowo, naturalnie, bez chemii wygodne opakowanie, duży wybór : Ryż czerwony 400 g Fasola Mung 200g Orzeszki, Słodycze – zdrowe , pyszne i nie drogie :) w dodatku wygodne opakowanie :) Orzeszki ziemne prażone Orzechy Ziemne w karmelu 200g
Gotowanie Patkiporcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · ½ kg fasoli Jaś · 1 papryka czerwona · 1 cebula · 1 papryczka Chili(...)mięsa dodajemy obrane warzywa: drobno pokrojony imbir, czosnek, cebulę, obraną z nasion, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną. Smażymy dziesięć minut i łączymy z fasolą. Jak jest za mało sosu, można podlać wodą. 4. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy chili, ewentualnie solą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę
Kulinarna Chwilaobrane ze skórki ziemniaki - 2 ugotowane i obrane ze skórki buraki - 1 mała cebula, u mnie czerwona - 5 płatów solonych śledzi ,u mnie majtasy - puszka gotowanej fasoli u mnie czerwona - puszka groszku i kukurydzy - 2 łyżki drobno siekanego szczypiorku oraz 2 łyżki koperku. Dodatkowo dla ozdoby i smaku na koniec natka pietruszki Składniki na zalewę - majonez, śmietana
Z Kuchni Do KuchniDziś mam dla was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, które może być również gulaszem lub gęstą zupą. Zrobiłam je na mięsie wieprzowym. Dodałam cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, patisona i fasolę z puszki. Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Będzie idealne jesienią czy zimą, ale nie tylko. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600g szynki wieprzowej 1 cebula(...)czerwona papryka 1 marchewka 1 puszka białej fasoli ok. 200g patisona łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i przesmażyłam na nim mięso
Waniliowe Improwizacjepapryką, cieciorką i innymi dodatkami. (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 2 średnie papryki, czerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule 1 średniej wielkości burak 300 ml passaty pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki(...)czyli. Przykrywamy warzywa niech się duszą. W tym czasie ziemniaki kroimy w półplasterki. Ziemniaki powinny być nie do końca ugotowane. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy ziemniaki i białą fasolę. Jeśli płynu będzie zbyt mało podlewamy nieco wodą i ponownie przykrywamy patelnię. Dusimy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Gotowe :) Pozdrowienia dla wszystkich
vegetaniekurczaka 4 marchewki 1/4 główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy
Delusional Trineczerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil. Smak i wygląd piyaz stanowi dla mnie kolejny argument przekonujący, że Turcy są prawdziwymi mistrzami potraw z fasoli (spotkałam się nawet z określeniem, że fasola to "sułtan(...)fasoli na podstawie przepisu z Mediterranean Fresh Joyce Goldstein na 4-6 porcji czas przygotowania: 30 min. + czas gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli, suche nasiona 1 łyżeczka soli 2 małe czerwone cebule, przekrojone na pół, a następnie w cieniutkie piórka 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę lub ćwiartki 3 jajka ugotowane
Chilli Czosnek i Oliwa