banany • 2 czubate łyżki masła orzechowego • 1/2 szklanki mąki ryżowej • 1/2 szklanki mąki migdałowej • 1 mały jogurt natualny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki drobnych płatków czekoladowych Dekoracja • 3 łyżki drobnych czekoladek • 3 łyżki mleka • 1/2 banana Wykonanie: • Banany rozgnieść widelcem i zmiksować z masłem orzechowym. • Dodać obie mąki, jogurt i proszek do pieczenia(...)zmiksować razem. • Na koniec wymieszać z płatkami czekoladowymi. • Wyłożyć do silikonowej tortownicy 25×25 cm. • Piec w 170 st.C przez 30 minut. • Po ostudzeniu pokroić na kwadraty. • Czekoladki rozpuścić z mlekiem i położyć czekoladę na każdy kawałek ciasta. • Banana pokroić w plasterki i udekorować batony
To co kochamłyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt biały • Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając. • Wsypać obie mąki, proszek i cukier waniliowy, delikatnie przemieszać. Biszkopt żółty(...)odwrócić do góry nogami obie warstwy tak, aby sernik był na wierzchu. • Na sernik wylać drugą część gorącej masy i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Polewa czekoladowa • Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką delikatnie podgrzewając. • Wylać polewę na przełożone ciasto. • Wstawić do lodówki na kilka godzin celem związania wszystkich warstw ciasta
To co kochamłyżki cukru z palmy kokosowej, może być zwykły • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 1/2 szklanki drobnych cukierków czekoladowych – choco chips Wykonanie: • Wymieszać 1/2 szklanki musu z dyni z kwaśną śmietaną. • Wszystkie pozostałe mokre składniki razem wymieszać, dodać suche i cukierki czekoladowe. • Pozostawić 1 łyżkę
To co kochamszklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maku • białko Krem • 250 g masła • 500 ml mleka • 1/2 szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • cukier waniliowy Polewa czekoladowa • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki wody Wykonanie: Ciasto na grzyby • Przesiekać mąkę z masłem startym na grubej tarce, dodać śmietanę(...)folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. • Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce ugotowanej masy cały czas miksując, aż utworzy się jednolity krem. Polewa czekoladowa • Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka i mieszać na bardzo słabym ogniu, aby powoli się połączyły. Nie gotować polewy, bo się zwarzy. Składanie grzybów • Do kapelusza
To co kochammniam. Polecam szczególnie teraz w sezonie rabarbarowym. Składniki: • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 szklanka płatków czekoladowych lub czekolada pokrojona w drobną kostkę Kruszonka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru pudru • 1 cukier wanilinowy • 100 g masła miękkiego Wykonanie: • Jabłka obrać ze skórki(...)jeszcze chwilę podsmażyć. Jabłka i rabarbar mają być nierozgotowane. • Jabłka z rabarbarem wyłożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. • Posypać na wierzchu czekoladowymi płatkami. Kruszonka • Wymieszać w misce mąkę z cukrem i dodać miękkie masło. • Rozcierać w dłoniach, aż składniki kruszonki polączą się do konsystencji mokrego piasku. • Posypać kruszonką jabłka
To co kochamSkładniki : na 2 porcje 4 gałki czekoladowych lodów 400 ml naturalnego soku pomarańczowego plasterek pomarańczy do dekoracji Sposób wykonania : L ody czekoladowe oraz sok pomarańczowy umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj. Rozlej do szklanek, na brzeg szklanki nabij
Przepisy i porady kulinarnełyżka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta do dekoracji: - 1 opakowanie posypki DECORADA kuleczki zbożowe w różowej skorupce - 1 opakowanie posypki DECORADA płatki czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę. Ciasto powinno(...)rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity i gładki, gęsty lukier. Lukrujemy ciastka i ozdabiamy używając swojej całej kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych. Ciastka podajemy w formie choinki. Życzę Wam wspaniałych wypieków świątecznych jak pięknych chwil, spędzonych z bliskimi przy przygotowywaniu wypieków świątecznych. Ten cudowny przepis zgłaszam do konkursu, ściskajcie z całych sił
SMYKWKUCHNIWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki(...)roztopionego masła 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń wiśniowy: 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 680 g wiśni z kompotem Składniki na krem czekoladowy: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej Milka 1 galaretka wiśniowa Winiary tortownica o średnicy 26 cm 1 podłużna paczka herbatników Wykonanie: Jajka
Sama słodycz i szczypta chiliirlandzki w typie Baileys. Podstawowa wersja likieru, Baileys Original produkowany od 1974 roku, to nie jest likier ani kawowy (jak Sheridan’s, którego swoją drogą szczerze nie cierpię), ani czekoladowy. To 17% likier wyprodukowany na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey (z destylarni Bushmills) z dodatkiem śmietanki, emulsyfikowany przy użyciu rafinowanego tłuszczu który zapobiega odseparowywaniu alkoholu od nabiału(...)kubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów. Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak. Podobnie do Baileys skomponowany
Karo in the Kitchenarkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką lub.... odpowiedniej wielkości książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście, można piernik polukrować lukrem czekoladowym i pięknie ozdobić, lecz i nie zdobiony na pewno zajmie pierwsze miejsce wśród tradycyjnych świątecznych ciast polskich. Tyle Autorzy, a poniżej uwagi Kryni58 , która ten piernik piekła już wielokrotnie(...)masło i smalec, ciasto dzielę na 2 części, piekę w pierniku w temperaturze 170 - 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Przekładam powidłami, jak się uleży daję na wierzch polewę czekoladową. Pozdrowionka i smacznego Krynia58 Zdjęcie przepisu zamieszczonego w książce Joanny Furgalińskiej " Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji " Książka jest aktualnie dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka prażonych płatków migdałów (ok. 5 g ). Sposób przygotowania 1. Mleko mieszamy z nasionami chia, kakao i odstawiamy na noc do lodówki. 3. Rozgniatamy widelcem banana. 4. Łączymy czekoladowe chia z bananem. 5. Chia przekładamy do pucharka i posypujemy migdałami. Czekoladowy pudding chia jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z nasiona chia), który daje uczucie sytości, - kwasy omega - 3 (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsię z kultowym filmem, jakim jest Charlie i fabryka czekolady, prawda? Muszę Wam powiedzieć, że w fabryce E.Wedel rzeczywiście czekolada leje się strumieniami, a zapach jej jest… niesamowicie czekoladowy, sycący, słodki! Są nawet w tej fabryce dobre elfy – kobiety, które dekorują Torciki Wedlowskie Miałam okazję odwiedzić linię produkcyjną tradycyjnych torcików, a także sama udekorować własne. Muszę przyznać(...)jedną z najstarszych polskich marek. Jej historia liczy około 160 lat. Wszystko zaczęło się od małej cukierni, kiedy to Karol Ernest Wedel założył ją po naukach odbytych w Europie. Czekoladowe specjalności cukierni były wyjątkowe, niepowtarzalne i cenione w Warszawie. Na popularności Wedla chcieli skorzystać fałszerze i podrabiali czekolady, w związku z tym sam właściciel wydał orzeczenie: Od dnia dzisiejszego każda
Kuchnia BazyliiPolewa nie wyszła mi idealna, bo testowałam do niej zakupioną właśnie czekoladę do gotowania, tak więc nie wygląda ładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni. Przepis pochodzi ze strony(...)miodu 1/2 szkl. cukru 50 g masła 3 jajka garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania 3 łyżeczki przyprawy do piernika ulubiony dżem do przełożenia dowolna polewa czekoladowa Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, migdałami i przyprawą do piernika. 2. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. 4. Dodajemy miód wymieszany
Mieszam w Garnkusamym dziele również kupiłam makaron chiński. Taki mskaron bardzo lubię używać do zup pho czy sajgonek. Kosztował jedynie 1.19 zł. Ostatnią rzeczą, którą zakupiłam było mleko sojowe o smaku czekoladowym. Jako, że w żadnej Biedronce nie mogę znaleźć mojego ulubionego mleka czekoladowego postanowiłam wypróbować te z Auchan. Jego cena
wegujemywarto wcześniej samą masę również zmiksować). 2/3 słonecznika dodajemy do powstałej masy i mieszamy do wymieszania składników. Na dolną część ciasta wykładamy powstały krem i przykrywamy górną częścią. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy tylko składniki się rozpuszczą polewamy czekoladą górę ciasta, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy pozostałą częścią słonecznika. Umieszczamy w lodówce na minimum
Słodka Strona