Ganache jest to polewa czekoladowa, a także krem pochodząca z Francji. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma różne zastosowania. Na przepis natrafiłam przypadkowo szukając inspiracji do tortu na moje 30-te urodziny. Robi się ją z dwóch składników, ale modyfikacji podstawowego przepisu jest dużo więcej. Z Ganache można przyrządzić również trufle czy wykorzystać do przełożenia tortu, zastosowań jest wiele(...)polewę odstawić do ostygnięcia, aż wszystko trochę zgęstnieje i można polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego należy odstawić ciasto na całą noc do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Delusional TrineDomowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjuż na drugim miejscu to niestety nie jest tak wyraźny jak bym to oczekiwała. Nie mniej jednak chętnie sięgnę po niego w przyszłości, bo smakuje na prawdę dobrze :) CZEKOLADOWE woda * mleko kokosowe (6,5%) * cukier * maltodekstryna * kakao (1,25%) * fosforan wapnia * emulgator: ester sacharozy * zagęszczacz: guma guar * sól morska * naturalny aromat * witamina D2 * witamina B12 Jak widać po składzie(...)nieciekawe substancje wzbogacające smak jak maltodekstryna czy emulgatory i zagęszczacze wpływające na konsystencję produktu. Napój pachnie subtelnie kakaowo. Smakuje bardzo dobrze, niczym kakao domowej roboty. Ma przyjemny, delikatny czekoladowy smak, czuć także kremową / mleczną nutkę, zapewne pochodzącą od mleka kokosowego. Mimo dużej ilości cukru nie jest przesłodzone aż nadto. Napój smakował mi bardzo, ale wiadomo - dodatki robią swoje. Mimo zadowolenia
Zdrowie na języku :PWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Blok czekoladowy to słodki, nafaszerowany bakaliami przysmak z mleka w proszku, herbatników oraz bakalii. Pewnie większość z Was pamięta go z czasów dzieciństwa, kiedy to często był robiony przez nasze mamy na różnego rodzaju okazje. Wszyscy go uwielbiali " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Blok(...)pieczenia do przygotowania w domu (pomijam oczywiście czas chłodzenia). Niżej przedstawiam Was moją wersję tego przysmaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Blok czekoladowy z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 2 jajka 300 ml mleka 230 g mąki pszennej opakowanie proszku do pieczenia 100 g stopionego masła szczypta soli syrop klonowy Sos czekoladowy: czekolada mleczna śmietanka 30-36% cynamon Przygotowanie: Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, a następnie z mlekiem. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajmy płynne masło, a następnie stopniowo(...)stronie. Warto również przed smażeniem posmarować patelnię masłem. Jeszcze na patelni polewamy syropem klonowym i dosmażamy ponownie z każdej stronie po jednej minutce lub dwóch. A co z sosem czekoladowym? Cóż, to po prostu rozpuszczona w śmietance tabliczka czekolady z odrobiną mielonego cynamonu. Coś na wzór hiszpańskich churros maczanych w czekoladzie. Tak mi się zatęskniło za nimi
Karczma Honoriettyroladę podałam na świątecznym stole a Wam proponuję upiec na Nowy Rok. Rolada jest rewelacyjna, bardzo czekoladowa, z motywem alkoholowym w tle, delikatna i zjada się ją za szybko. Może zróbcie sobie dwie od razu. Pure z kasztanów zakupiłam w słoiku słodzone, natomiast można je zrobić samemu ze świeżych kasztanów jadalnych. Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejednej dodajemy nutellę i mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy zimną herbatą, smarujemy dżemem i wykładamy porcję białej śmietany, czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Na tort wykładamy śmietanę czekoladową i równo ja rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort chłodzimy około 1 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, kiedy ostygnie wylewamy ją na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Dekorujemy teraz połówkami czekoladowych
Kulinarne Fantazje MarioliKostka śniegowa to gliniaste brownie, mocno czekoladowe i delikatna pianka, która konsystencją i smakiem przypomina ptasie mleczko. Ciasto jest wspaniałe! Składniki: Foremka 25x25 lub 20x30 Ciasto 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 250g masła 275g cukru 40g kakao 90g mąki pszennej 3 jajka Pianka 3 białka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 50ml bardzo ciepłej wody, ale nie wrzątku 200g(...)wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Nie będzie
Gotowanie i blogowanieBardzo smaczne, czekoladowe ciasto, prosta w wykonaniu, ale smaczna masa, jak również puszysty biszkopt świetnie się komponują. Dobrze wygląda i smakuje doskonale, dobry pomysł na proste, eleganckie ciasto! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich, rozdrobnionych Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 9 łyżek(...)spód wyłożyć gorącą masę grysikową, przykryć drugim blatem ciasta. Masy można zostawić, by posmarować cienko wierzch ciasta, a można już nie smarować, tylko na ciasto bezpośrednio wylać polewę czekoladową z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i posypać orzechami włoskimi. Smacznego
kgwjanczewojajek 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl śmietany 18% Masa kawowa: 2 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka miękkiego masła słoik powideł polewa czekoladowa wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką(...)ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć z masłem. Piernik przełożyć raz powidłem a raz masą. Polać polewą czekoladową
Smakołyki AsiRolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietanki 4 duże jajka 5 łyżek cukru pudru 200 g (2 tabliczki) białej czekolady 1 łyżka przyprawy korzennej 100 g śmietanki 30% lub 36% 1 łyżeczka żelatyny kamyczki czekoladowe Decorada Delecta * można użyć ziarenek z 1 laski wanilii lub 1/2 opakowania cukru wanilionowego Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej wkładamy papilotkę. Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej(...)cukru pudru i miksujemy na niższych obrotach. Na końcu wsypujemy przyprawę korzenną. Wstawiamy na 10 min. do lodówki, aby masa neico stężała. Babeczki dekorujemy za pomocą szprycy i posypujemy czekoladowymi kamyczkami Decorada Delecty, które doskonale komponują się z korzennymi przyprawami. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Najlepiej smakują, jako dodatek do kawy. Smacznego
Kuchnia od dwojgamleka dodatkowo: 1/2 słoika jabłek z cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g) dekoracja - użyłam częściowo pokruszonych czekoladowych kulek zbożowych i czekoladowej posypki Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Ubić białko jajek z cukrem (na sztywno), dodać żółtka, jeszcze chwilę ubijać
Codzienna kuchnia niecodziennarondelku dodaj wszystkie pozostałe składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach formuj kule i odkładaj na kratkę. Wstaw do lodówki na 20 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao Całość zagotuj w rondlu i dobrze wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Oblej obficie trufle czekoladową polewą. POSYPKA
SMYKWKUCHNI