szklanki cukru 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany sok i skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki wrzątku wiórki czekoladowe Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych(...)nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i polać ciasto lukrem. Posypać wiórkami czekoladowymi. Inspiracja - Moje Bistro
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBrownie jest mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkie i obłędnie pachnące. Składniki : 250 g masła 250 g gorzkiej czekolady z pomarańczą 220 g cukru 60 g mąki 100 ml wody 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 garście posiekanych ulubionych orzechów ( ja użyłam włoskich, migdałów, laskowych) szczypta soli łyżka startej wyparzonej skórki pomarańczowej Wykonanie(...)mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jajka i sól miksujemy krótko, dodajemy mąkę i znowu krótko miksujemy aż powstanie ciasto ja na naleśniki. Do masy jajecznej wlewamy stopniowo wystudzoną masę czekoladową i mieszamy, wsypujemy orzechy, skórkę pomarańczową, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem formy ok.24x34 cm. Pieczemy ok 25-30minut w temp. 170 st.C
Gorący kąsektego wyszło? Zobaczcie sami! pyszne kakaowe herbatniki z gorzkiej czekolady i mąki ryżowej, przełożone pysznym kremem z płatków jaglanych, nasion słonecznika, chia i miodu.. 😻 FILMIK Składniki: czekoladowe ciasteczka: 150 g mąki ryżowej 80 g gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego 1 duże jajko 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody Czekoladę łamiemy na kawałeczki. Łączymy w miseczce z olejem(...)krem warto schłodzić wcześniej w lodówce, przez wypełnieniem ciastek. Uwaga! Z tych proporcji zostaje spora część kremu. Możecie go wykorzystać do innego deseru lub po prostu upiec więcej ciastek. :) czekoladowa polewa : 20 g gorzkiej czekolady łyżka kakao odrobina mleka Czekoladę łamiemy na kosteczki, umieszczamy w miseczce z kakao i odrobiną mleka. Rozpuszczamy w mikrofalówce przez ok 20 s, mieszamy przy
Kuchnia EllieDzień Babci i Dziadka Składniki : 7 okrągłych biszkoptów 2 duże jogurty naturalne (łącznie około 750 g) 2 galaretki np cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny do deserów kakao czekoladowe pałeczki i kulki do dekoracji listki świeżej mięty Przygotowanie : W 250 ml wrzącej wody rozrabiamy 2 galaretki - zostawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając (ma być lekko tężejąca(...)biszkopty wypłyną do góry, będą całe pokryte masą), wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym oprószamy obficie kakaem. Torcik wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy czekoladowymi elementami i listkami mięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitrzcinowego 1 małe opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 80 ml oleju słonecznikowego 2 jajka Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao kolorowe drażetki czekoladowe W jednym naczyniu łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugim mieszam jaja z olejem i mlekiem, a następnie dodaję je do suchych składników. Powstałą(...)masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao, do drugiej mleko. Do foremek wlewam na przemian ciasto białe i ciasto ciemne. Na końcu układam po kilka drażetek czekoladowych. Piekę ok. 15 minut w temp. 170'C (grzałki góra/dół ). SMACZNEGO
Wielopokoleniowopieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia. Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki(...)Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem. i przykryć kolejnym blatem. Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce. (Dodatkowo ciasto/tort można udekorować
Di gotujekomponuje z czekoladą i kruchym ciastem, tworząc pyszną i wyrafinowaną kompozycję smakową. Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody pomada czekoladowa: 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru 80ml śmietany 18% 50g prażonych orzeszków ziemnych karmel: 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka wody szczypta gruboziarnistej soli morskiej(...)obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant, środek nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczony spód ostudzić. Pomada czekoladowa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietanę, zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż pomada zgęstnieje. Gorącą pomadę rozsmarować na cieście, posypać orzechami. Karmel: do rondelka z grubym dnem
Obiad gotowydziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę. Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis. Właśnie ze względu na te prośby postanowiłam nie czekać
Obiad gotowyTradycji jednak musi stać się zadość, w związku z czym mam coś słodkiego do pogryzania przy kawie. Albo nawet do zabrania ze sobą na spacer. Kubek kawy i kilka czekoladowych wafelków zmieści się w torebce, zatem wyruszam w drogę! Zastanawiałam się skąd pochodzi obco brzmiąca nazwa tego przekładańca. Otóż torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową wymyślił w XIX wieku
Obiad gotowyenergia, która wyzwala we mnie chęć do działania. Wczorajsza burza natchnęła mnie do upieczenia pysznej babki z orzechami laskowymi. Do niedzielnej kawki jest w sam raz - mięciutka, wilgotna, mocno czekoladowa, z chrupiącymi kawałkami orzechów. To połączenie orzechów i czekolady przypomina nieco nutellę. Wiem tylko, że na jednym kawałku się nie skończy. Pokochaliśmy ją:) Składniki: 150g gorzkiej lub deserowej czekolady 120g
Obiad gotowydeser, nawet nie sięgnęłam po ciasteczko;) Składniki: 200ml mleka 2 łyżeczki kawy zbożowej 0,5 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika* 50ml śmietanki 2 łyżki konfitury pomarańczowej 1 łyżeczka sosu czekoladowego Mleko zagotować. Kawę i przyprawę wymieszać, zalać mlekiem. Na dno wysokiej szklanki wlać sos czekoladowy oraz kawę. Śmietankę ubić, wymieszać z konfiturą pomarańczową, wyłożyć na kawę w szklance. Oprószyć korzenną
Obiad gotowysernika. Połączenie banana i czekolady jest doskonałe, dlatego sernik też wyszedł wyborny. Kremowa warstwa serowa o mocno kakaowym smaku, na niej pieczone banany z odrobiną galaretki i duża ilość czekoladowej polewy. To musi być pyszne! *foremka 24*24 cm Składniki: na sernik: 20 herbatników kakaowych 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 łyżek kakao 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 11 przepisów. Joanna Placuszki z jogurtem greckim i winogronami Marta Tort czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką Kasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena
Magiczne Życie Martysłodko może być w weekend? Bardzo słodko... i bardzo czekoladowo... a ile radości w małych usteczkach i małych rączkach;) Muffiny bardzo czekoladowe Składniki: 225 g mąki 25 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej) 100 g mlecznej czekolady (posiekanej) 2 jajka 300 ml śmietany 150 g brązowego cukru
Lawendowe Niebo