Tradycji jednak musi stać się zadość, w związku z czym mam coś słodkiego do pogryzania przy kawie. Albo nawet do zabrania ze sobą na spacer. Kubek kawy i kilka czekoladowych wafelków zmieści się w torebce, zatem wyruszam w drogę! Zastanawiałam się skąd pochodzi obco brzmiąca nazwa tego przekładańca. Otóż torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową wymyślił w XIX wieku
Obiad gotowyenergia, która wyzwala we mnie chęć do działania. Wczorajsza burza natchnęła mnie do upieczenia pysznej babki z orzechami laskowymi. Do niedzielnej kawki jest w sam raz - mięciutka, wilgotna, mocno czekoladowa, z chrupiącymi kawałkami orzechów. To połączenie orzechów i czekolady przypomina nieco nutellę. Wiem tylko, że na jednym kawałku się nie skończy. Pokochaliśmy ją:) Składniki: 150g gorzkiej lub deserowej czekolady 120g
Obiad gotowydeser, nawet nie sięgnęłam po ciasteczko;) Składniki: 200ml mleka 2 łyżeczki kawy zbożowej 0,5 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika* 50ml śmietanki 2 łyżki konfitury pomarańczowej 1 łyżeczka sosu czekoladowego Mleko zagotować. Kawę i przyprawę wymieszać, zalać mlekiem. Na dno wysokiej szklanki wlać sos czekoladowy oraz kawę. Śmietankę ubić, wymieszać z konfiturą pomarańczową, wyłożyć na kawę w szklance. Oprószyć korzenną
Obiad gotowysernika. Połączenie banana i czekolady jest doskonałe, dlatego sernik też wyszedł wyborny. Kremowa warstwa serowa o mocno kakaowym smaku, na niej pieczone banany z odrobiną galaretki i duża ilość czekoladowej polewy. To musi być pyszne! *foremka 24*24 cm Składniki: na sernik: 20 herbatników kakaowych 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 łyżek kakao 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 11 przepisów. Joanna Placuszki z jogurtem greckim i winogronami Marta Tort czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką Kasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena
Magiczne Życie Martysłodko może być w weekend? Bardzo słodko... i bardzo czekoladowo... a ile radości w małych usteczkach i małych rączkach;) Muffiny bardzo czekoladowe Składniki: 225 g mąki 25 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej) 100 g mlecznej czekolady (posiekanej) 2 jajka 300 ml śmietany 150 g brązowego cukru
Lawendowe Nieboczekoladowy - już brzmi wspaniale, prawda? :) Do tego dodałam wyborny syrop korzenny na bazie miodu, z cynamonem, imbirem i innymi przyprawami korzennymi. Deser cudowny, bardzo zimowy, słodki i jednocześnie rozgrzewający ... Bardzo polecam Wam ten przepis, dopóki zima jeszcze nas nie opuszcza! :) Składniki: 200 ml śmietany kremówki syrop korzenny (do kupienia w dobrych sklepach) 50 gramów gorzkiej czekolady 50 gramów mlecznej(...)Następnie do ubitej śmietany dodaj najpierw żółtka, potem przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników. Na dno pucharków wlej syrop korzenny. Na wierz wyłóż mus czekoladowy, wyrównaj górę. Wstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ubij białka z odrobiną soli i cukrem pudrem. Wyjmij z lodówki pucharki, wyłóż na wierzch ubite białka
Garniec Magaliecukru ½ kostki masła Dekoracja: wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, kakao, cukry oraz wodę zagotować, a następnie wystudzić. W między czasie zmielić ser. Wymieszać masę czekoladową z żółtkami. Odlać połowę polewy – ona będzie służyła do polania sernika. Resztę masy zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia. Ubić białka i dodać(...)ciasto polać zimną polewą, rozsmarować równomiernie po górze i posypać kokosem. Krok po kroku: 1. Część składników rozpuścić 2. Zmielić ser 3. Dodać żółtko do masy czekoladowej 4. Zmiksować połowę ciemnej masy z mąką 5. Dodać ubite białko 6. Wylać ciasto na blachę 7. Utrzeć masło z cukrem i dodać żółtka 8. Stopniowo
KuchniaWeDwoje.plcukrem i jajkiem 4. Połączyć masło z wszystkimi składnikami 5. Wyłożyć ciastka na papier do pieczenia Pobierz wersję do druku: Pobierz Owsiane ciasteczka czekoladowe Artykuł Owsiane ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plkruche ciasto masę czekoladową wylałam, do której pokrojone daktyle dodałam. 😊 Orzechami włoskimi ozdobiłam i do zastygnięcia w chłodne miejsce pozostawiłam. Dwie łyżki cukru trzcinowego tylko do ciasta dodałam, a dzięki daktylom słodki smak tarty uzyskałam. 🍰🍹 Jeśli takie smaki lubicie to z łatwością tą tartę zrobicie. 😉💛🎉 Prosta jest do przygotowania, a sama słodycz jest z jej smakowania. Składniki(...)Pozostawiamy do przestygnięcia. Czekolady dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy do śmietanki i mieszamy do połączenia się składników. Dno ciasta smarujemy niewielką ilością masy czekoladowej, na całej powierzchni rozkładamy pokrojone daktyle. Pozostałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią miejsca pomiędzy daktylami. Wierzch delikatnie wyrównujemy (dzięki temu, że masę przełożymy za pomocą rękawa, daktyle
Moniki Smakołykikremówce. W rondelku śmietankę doprowadziłam do wrzenia, zestawiłam z ognia, wrzuciłam czekoladę połamaną na kosteczki i rozpuściłam ją w śmietance. Lekko przestygniętą czekoladę wylałam na masę serową, posypałam drobinkami czekoladowymi i czekoladowymi kulkami z białej czekolady. Sernik robiłam wieczorem, więc do lodówki trafił na całą noc, ale myślę, że czas chłodzenia może być krótszy, na przykład
Blondynka Gotujekisiel truskawkowy Krem budyniowy: 250g masła 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: frużelina wiśniowa polewa czekoladowa płatki migdałowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek(...)niego dodajemy ostudzony budyń. Wszystko ucieramy, aby nie było grudek. Na biszkopt wykładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy masą budyniową. Na nią kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy dowolną polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności SłodkościSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, mandarynki 8 sztuk, cukier waniliowy 1 łyżka, cynamon 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze, położyć na blaszce, na cieście rozłożyć gęstocząstki obranych mandarynek zostawiając dość szerokie brzegi do podwinięcia mandarynki posypać cukrem waniliowym, cynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru brzegi ciasta nałożyć
W Mojej Kuchni LubięSernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest bardzo efektowny i wyróżnia się oryginalnym smakiem. Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)cząstki. Włożyć do garnka. Dodać pokrojone na mniejsze części masło. Roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając. Lekko przestudzić. Płatki migdałowe drobno posiekać. Cukier, jajka, migdały, mąkę, sodę oraz masę czekoladową dokładnie wymieszać. Okrągłą formę o średnicy około 28 cm wysmarować masłem. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec około 10 minut. Wyjąc i przestudzić. W czasie kiedy spód stygnie przygotować masę serową
BullioSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej
Bullio