banany • 2 czubate łyżki masła orzechowego • 1/2 szklanki mąki ryżowej • 1/2 szklanki mąki migdałowej • 1 mały jogurt natualny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki drobnych płatków czekoladowych Dekoracja • 3 łyżki drobnych czekoladek • 3 łyżki mleka • 1/2 banana Wykonanie: • Banany rozgnieść widelcem i zmiksować z masłem orzechowym. • Dodać obie mąki, jogurt i proszek do pieczenia(...)zmiksować razem. • Na koniec wymieszać z płatkami czekoladowymi. • Wyłożyć do silikonowej tortownicy 25×25 cm. • Piec w 170 st.C przez 30 minut. • Po ostudzeniu pokroić na kwadraty. • Czekoladki rozpuścić z mlekiem i położyć czekoladę na każdy kawałek ciasta. • Banana pokroić w plasterki i udekorować batony
To co kochamłyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt biały • Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając. • Wsypać obie mąki, proszek i cukier waniliowy, delikatnie przemieszać. Biszkopt żółty(...)odwrócić do góry nogami obie warstwy tak, aby sernik był na wierzchu. • Na sernik wylać drugą część gorącej masy i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Polewa czekoladowa • Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką delikatnie podgrzewając. • Wylać polewę na przełożone ciasto. • Wstawić do lodówki na kilka godzin celem związania wszystkich warstw ciasta
To co kochamłyżki cukru z palmy kokosowej, może być zwykły • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 1/2 szklanki drobnych cukierków czekoladowych – choco chips Wykonanie: • Wymieszać 1/2 szklanki musu z dyni z kwaśną śmietaną. • Wszystkie pozostałe mokre składniki razem wymieszać, dodać suche i cukierki czekoladowe. • Pozostawić 1 łyżkę
To co kochamszklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maku • białko Krem • 250 g masła • 500 ml mleka • 1/2 szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • cukier waniliowy Polewa czekoladowa • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki wody Wykonanie: Ciasto na grzyby • Przesiekać mąkę z masłem startym na grubej tarce, dodać śmietanę(...)folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. • Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce ugotowanej masy cały czas miksując, aż utworzy się jednolity krem. Polewa czekoladowa • Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka i mieszać na bardzo słabym ogniu, aby powoli się połączyły. Nie gotować polewy, bo się zwarzy. Składanie grzybów • Do kapelusza
To co kochammniam. Polecam szczególnie teraz w sezonie rabarbarowym. Składniki: • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 szklanka płatków czekoladowych lub czekolada pokrojona w drobną kostkę Kruszonka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru pudru • 1 cukier wanilinowy • 100 g masła miękkiego Wykonanie: • Jabłka obrać ze skórki(...)jeszcze chwilę podsmażyć. Jabłka i rabarbar mają być nierozgotowane. • Jabłka z rabarbarem wyłożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. • Posypać na wierzchu czekoladowymi płatkami. Kruszonka • Wymieszać w misce mąkę z cukrem i dodać miękkie masło. • Rozcierać w dłoniach, aż składniki kruszonki polączą się do konsystencji mokrego piasku. • Posypać kruszonką jabłka
To co kochamSkładniki : na 2 porcje 4 gałki czekoladowych lodów 400 ml naturalnego soku pomarańczowego plasterek pomarańczy do dekoracji Sposób wykonania : L ody czekoladowe oraz sok pomarańczowy umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj. Rozlej do szklanek, na brzeg szklanki nabij
Przepisy i porady kulinarnełyżka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta do dekoracji: - 1 opakowanie posypki DECORADA kuleczki zbożowe w różowej skorupce - 1 opakowanie posypki DECORADA płatki czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę. Ciasto powinno(...)rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity i gładki, gęsty lukier. Lukrujemy ciastka i ozdabiamy używając swojej całej kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych. Ciastka podajemy w formie choinki. Życzę Wam wspaniałych wypieków świątecznych jak pięknych chwil, spędzonych z bliskimi przy przygotowywaniu wypieków świątecznych. Ten cudowny przepis zgłaszam do konkursu, ściskajcie z całych sił
SMYKWKUCHNIWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki(...)roztopionego masła 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń wiśniowy: 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 680 g wiśni z kompotem Składniki na krem czekoladowy: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej Milka 1 galaretka wiśniowa Winiary tortownica o średnicy 26 cm 1 podłużna paczka herbatników Wykonanie: Jajka
Sama słodycz i szczypta chiliirlandzki w typie Baileys. Podstawowa wersja likieru, Baileys Original produkowany od 1974 roku, to nie jest likier ani kawowy (jak Sheridan’s, którego swoją drogą szczerze nie cierpię), ani czekoladowy. To 17% likier wyprodukowany na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey (z destylarni Bushmills) z dodatkiem śmietanki, emulsyfikowany przy użyciu rafinowanego tłuszczu który zapobiega odseparowywaniu alkoholu od nabiału(...)kubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów. Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak. Podobnie do Baileys skomponowany
Karo in the Kitchenarkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką lub.... odpowiedniej wielkości książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście, można piernik polukrować lukrem czekoladowym i pięknie ozdobić, lecz i nie zdobiony na pewno zajmie pierwsze miejsce wśród tradycyjnych świątecznych ciast polskich. Tyle Autorzy, a poniżej uwagi Kryni58 , która ten piernik piekła już wielokrotnie(...)masło i smalec, ciasto dzielę na 2 części, piekę w pierniku w temperaturze 170 - 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Przekładam powidłami, jak się uleży daję na wierzch polewę czekoladową. Pozdrowionka i smacznego Krynia58 Zdjęcie przepisu zamieszczonego w książce Joanny Furgalińskiej " Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji " Książka jest aktualnie dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka prażonych płatków migdałów (ok. 5 g ). Sposób przygotowania 1. Mleko mieszamy z nasionami chia, kakao i odstawiamy na noc do lodówki. 3. Rozgniatamy widelcem banana. 4. Łączymy czekoladowe chia z bananem. 5. Chia przekładamy do pucharka i posypujemy migdałami. Czekoladowy pudding chia jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z nasiona chia), który daje uczucie sytości, - kwasy omega - 3 (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsię z kultowym filmem, jakim jest Charlie i fabryka czekolady, prawda? Muszę Wam powiedzieć, że w fabryce E.Wedel rzeczywiście czekolada leje się strumieniami, a zapach jej jest… niesamowicie czekoladowy, sycący, słodki! Są nawet w tej fabryce dobre elfy – kobiety, które dekorują Torciki Wedlowskie Miałam okazję odwiedzić linię produkcyjną tradycyjnych torcików, a także sama udekorować własne. Muszę przyznać(...)jedną z najstarszych polskich marek. Jej historia liczy około 160 lat. Wszystko zaczęło się od małej cukierni, kiedy to Karol Ernest Wedel założył ją po naukach odbytych w Europie. Czekoladowe specjalności cukierni były wyjątkowe, niepowtarzalne i cenione w Warszawie. Na popularności Wedla chcieli skorzystać fałszerze i podrabiali czekolady, w związku z tym sam właściciel wydał orzeczenie: Od dnia dzisiejszego każda
Kuchnia BazyliiPolewa nie wyszła mi idealna, bo testowałam do niej zakupioną właśnie czekoladę do gotowania, tak więc nie wygląda ładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni. Przepis pochodzi ze strony(...)miodu 1/2 szkl. cukru 50 g masła 3 jajka garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania 3 łyżeczki przyprawy do piernika ulubiony dżem do przełożenia dowolna polewa czekoladowa Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, migdałami i przyprawą do piernika. 2. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. 4. Dodajemy miód wymieszany
Mieszam w GarnkuPyszne ciacha z dodatkiem kawałków czekoladowych cukierków :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada ;) Równie dobrze smakują zaraz po przestudzeniu, jak i na drugi dzień. Fajna przekąska do kawy czy filmu ;) Polecam! Ps. Wielbicieli rysunku, malarstwa czy rzeźbienia, zapraszam na http://www.loveart.pl - dużo ciekawych rzeczy, przydatnych przy tworzeniu artystycznych cudeniek. Fajne wyprzedaże i pomysły na świąteczne prezenty ;) Kredki akwarelowe(...)zestaw farb czasem może okazać się strzałem w dziesiątkę ;) Składniki: 125 g miękkiego masła 75 g cukru 1 jajko 250 g mąki pszennej szczypta soli 150 g cukierków czekoladowych 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sól i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Domowa cukiernia Ewysamym dziele również kupiłam makaron chiński. Taki mskaron bardzo lubię używać do zup pho czy sajgonek. Kosztował jedynie 1.19 zł. Ostatnią rzeczą, którą zakupiłam było mleko sojowe o smaku czekoladowym. Jako, że w żadnej Biedronce nie mogę znaleźć mojego ulubionego mleka czekoladowego postanowiłam wypróbować te z Auchan. Jego cena
wegujemy