PLACUSZKI Z PŁATKÓW TEFF /przepis własny/ Składniki: 30 g płatków teff 30 g mąki pszennej graham łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka kakao łyżeczka kremu czekoladowego z orzechów ziemnych Chufella 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko łyżeczka naturalnego słodzidła (u mnie Goviosid - glikozydy stewiolowe) Do podania: maliny, figa, tahini jogurt naturalny wymieszany z olejem Sacha Inchi i stewią w płynie(...)Płatki zalać wrzątkiem około 0,5 cm ponad ich poziom i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, słodzidło i wymieszać. Na koniec dodać jajko i krem czekoladowy. Porządnie zmiksować i odstawić na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie bardzo gęste, dodać odrobinę mleka. Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni ok. 3 minut z każdej strony
Poranek na słodkoDomowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDomowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDomowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comalkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników (po 250 g) Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/4 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji 1 do 5 1 litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym(...)wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ja ułożyłam 4 warstwy herbatników w formie o wymiarach 28 x 22 cm. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić na małym ogniu, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji). Polewa nie jest zbyt gęsta po przygotowaniu, ale zastyga wystarczająco w lodówce
BullioProsty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao
BullioBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany
BullioMocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)mikrofalówce (kilka minut w niskiej mocy) lub na małym ogniu w kąpieli wodnej. Dodać do pozostałego kremu i zmiksować. Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Przełożyć kremem czekoladowym. Na wierzchu rozprowadzić odłożony jasny krem. Posypać utartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki. Podawać po co najmniej kilku godzinach
Bulliomieszając do uzyskania jednolitej masy. Mase przekładamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Inne informacje Dodając do masy ok. 50-100 g drażetek czekoladowych uzyskamy wyjątkowo czekoladowe muffiny dyniowo-jabłkowe
Kucharzycapółtłustego twarogu ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 białka 3 jajka ½ szklanki mleka w proszku 1 ½ szklanki mleka 2% 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: Mleczna polewa Pomarańczowe wiórki czekoladowe Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30(...)pieczemy 20 minut.Po tym czasie temp zmniejszamy na 170*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonNowy sezon dyniowy i nowy sernik z cudownie pomarańczowym puree z dynii. Tym razem .dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem i pasiastym wzorkiem. Sernik ma piękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu. Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie(...)ciasta przełożyć do drugiej miski. Jedną część zmiksować z dyniowym puree i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao. Wyregulować gęstość masy dyniowej i czekoladowej dolewając odpowiednią ilość mleka. Masy powinny mieć podobną gęstość. Wylewać na przygotowany spód naprzemiennie - jedną porcję ciasta ciemnego, jedną porcję ciasta żółtego. Gdy będzie dość gęste pomóc sobie trochę łyżką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajo 100 g roztopionego i wystudzonego masła (lub oleju) 1 szklanka mleka 50 g groszków czekoladowych (lub 1 pokruszona tabliczka czekolady) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Jajko miksujemy z masłem i mlekiem. Do wymieszanych składników z mąką(...)dodajemy zmiksowane jajko z masłem i mlekiem. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy groszki czekoladowe i całość mieszamy. Gotową masą wypełniamy foremki do babeczek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 20-25 min w temp. 170 st.C
Z notatnikacukier 3/4 szklanki, przyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki BUDYNIE: budyń śmietankowy 1 opakowanie, gruszki 4 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, śliwki 10 sztuk ŚMIETANA MARCHEWKOWA: śmietana 30 % 330 ml/zimna, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, marchew 4 łyżki/starta, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, cukier, przyprawę(...)łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę
W Mojej Kuchni Lubięlandrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo: tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem(...)miętową masa budyniowo-miętowa (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji) biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową pianka miętowa Boki tortu posmarować pozostałym kremem budyniowo-miętowym. Tort ozdobić posypką czekoladową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić. Smacznego
Kuchnia domowa AniMacie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku
Radość kipiąca uśmiechem.