Uwielbiam puszyste czekoladowe placuszki. To idealna propozycja na niedzielne śniadanie lub kolacje, a nawet na deser. Podane z moją ukochaną białą czekoladą… no cóż, jak dla mnie radość dla podniebienia. Spróbujcie, polecam. Do przygotowania moich placuszków użyłam mąki puszystej wrocławskiej Lubella . Idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych placków czy naleśników. 18 sierpnia otrzymała wspaniałą paczkę pełną pysznych produktów Lubella
Słodkie okruszkiszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki dobrej jakości kakao w proszku 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki czekoladowych kropelek (50% kakao) 300 g malin 200 g borówek Na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Do posmarowania blachy: Odrobina oleju kokosowego Odrobina mąki Do ozdobienia: Ulubione owoce(...)moim przypadku dorodne maliny i borówki (należy część odsypać) Przepis: Do misy dodajemy mąkę, sodę, cukier, czekoladowe kropelki oraz kakao. Całość mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce mieszamy mleko oraz lekko podgrzany olej kokosowy - tylko w taki sposób aby miał lejącą konsystencję. Mleko z olejem dodajemy do suchych składników i dokładnie je mieszamy. Na koniec dodajemy umyte
Emcia Pichcibananami i czekoladą :) Składniki: 4 dobrze dojrzałe banany 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dropsy czekoladowe lub 50g drobno posiekanej czekolady W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao). W drugiej dokładnie rozgnieść banany widelcem. Dodać jajka i dobrze razem wymieszać(...)żeby połaczyły się z bananami. Następnie wlać olej i też dobrze połaczyć składniki. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
kuchnia doskistrzał w dziesiątkę! Taki dżem przygotowałam w niedługim czasie, z jeżyn zebranych w ubiegłym tygodniu, podczas weekendowego spaceru. Idealny na nadchodzący weekend, na śniadanie jak znalazł! Słodki, owocowy i czekoladowy, z nasionami chia, które sprawiły, że konsystencja dżemu jest idealna, bez żadnych innych dodatków zagęszczających, domowy, najlepszy! Zdecydowanie muszę zrobić ten dżem ponownie! Paluszki lizać! Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia
Moja smaczna kuchniaumiarkowanie, nie przesłodzony. Smakował nie tylko mnie :) RAW ENERGY COCOA & COCOA NIBS DAKTYLE (73%) * ZIARNA KAKAOWCA (18%) * KAKAO (9%) Kakaowy baton z ziarnami kakao. Batonik pachnie mocno czekoladowo. Podczas gryzienia wyczuwalne są ziarna kakaowca, które także można bez problemu zauważyć. Jest dość słodki z intensywnie wyczuwalną goryczką charakterystyczną dla czekolad o wysokiej zawartości kakao. Ma półtwardą konsystencje. Widoczne(...)wyczuwalne. Batonik jest słodziutki, z subtelnym posmakiem kakao. Szkoda, bo myślałam, że doznam jakiejś kokosowej eksplozji smaku, a jednak dostałam coś całkowicie innego. Podsumowując , najbardziej smakował mi baton czekoladowy oraz jabłkowy. Pozostałe niestety nie :( I choć uwielbiam kokos, batony te kompletnie mi nie podeszły. Choć mojej Mamie już tak :) Także zdania są podzielone. Przeglądając o nich informacje natrafiłam
Zdrowie na języku :PDziś klasyka gatunku, proste muffinki czekoladowe z kremem kakaowym. Na szybko, dla zapracowanych mam małych głodomorów :) Ostatnio niewiele mam czasu na cokolwiek, a czasem chciałoby się zjeść coś słodkiego. Te muffinki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, zawsze się udają i dają ogrom możliwości, bo można pokombinować ze smakami i dodatkami. Moje ulubione to właśnie te - czekoladowe z wiśniami w środku
Cakes By KejtLekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam(...)szklanki kakao 3 łyżki oleju 4-5 łyżek coca-coli lub innego napoju gazowanego (może być woda gazowana, ewentualnie zwykła woda) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 250 g czekolady mlecznej 3 duże miękkie gruszki łyżka wody Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie nadal ubijając dosypywać cukier a później
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziałkę, to w tym roku zrezygnowałam z takiego tradycyjnego. Po pierwsze córka świętowała już torcikiem, kilka dni wcześniej w przedszkolu, a po drugie każdy w rodzinie uwielbia sernik czekoladowy, a ja miałam przy nim mniej pracy i mniej stresu, że mógłby roztopić się w upale. Sernik czekoladowo-kokosowy przygotowałam z tego przepisu —>KLIK. Z tą różnicą, że zrobiłam
Mienta blogktóre smakuje cudownie nie tylko na gorąco. Chociaż jest mnóstwo zwolenników ciepłego, rozpływającego się brownie, to ja wolę wersję mocno schłodzoną. To uczucie, kiedy "wbijam" się w tę mocno czekoladową warstwę jest po prostu obłędne. Składniki: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 250g masła 275g cukru 40g kakao 90g mąki pszennej 3 jajka polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao(...)wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Nie będzie
Gotowanie i blogowanieDzisiaj nie będzie fit :P... ... ale będzie pysznie Słodki czekoladowy krem idealny do pieczywa, tortów czy wyjadania łyżeczką! Najlepszy przyjaciel kobiety! SKŁADNIKI: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka sparzyć wrzątkiem. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Mleko ubić i nie przerywając miksowania dokładnie połączyć z czekoladą(...)Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem czekoladowy i ucierać aż masa będzie jednolita. Przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce do dwóch
Pyry na GazDzisiejsze danie to czysta eksplozja smaku i aromatu. Delikatny szpinak z czekoladowym makaronem i do tego dwa sery, idealne połączenie i godne spróbowania. Polecam każdemu wielbicielowi czekolady bo smakuje tutaj wybornie. Makaron czekoladowy ze szpinakiem, gorgonzolą i fetą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepołączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki (). Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i np. polewamy polewą czekoladową. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniasłodkie i soczyste) 1 szklanka mleka 1 laska cynamonu (u mnie ze sklepu eSłoneczko ) 3/4 szklanki płatków ryżowych 11/2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 małe, miękkie ciasteczka (u mnie zbożowe) czekoladowa posypka lub starta czekolada Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem na najmniejszym ogniu gotujemy mleko z laską cynamonu. Następnie dodajemy cukier, mieszamy chwile. Potem wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy, co jakiś(...)pokruszyć ciasteczko na wierzch deseru). Desery wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 5-7 minut (w zależności od piekarnika). Desery lekko studzimy i podajemy jeszcze ciepłe obsypane czekoladową posypką lub startą czekoladą. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki lodów (np. z tego przepisu ). Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie
Słodkie okruszkiWsłuchajcie się w swoje ciało i dajcie mu odpocząć. A czas, jakim są wakacje, jest wręcz do tego idealny! Ja w ramach "przymusowego" odpoczynku zrobiłam dziś dwie babki waniliowo-czekoladowe ;) Babki waniliowo-czekoladowe www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 gram masła 1 szklanka cukru 4 jaja kilka kropel ekstraktu
Kuchnia smaków