należą do naszych ulubionych słodkości prawie wcale nie goszczą na naszym stole. Jeśli już coś robię to raczej z delikatną korzenną nutką, którą jeszcze staram się złagodzić dodatkiem polewy czekoladowej. Te proste i szybkie pierniczki bakaliowe są dla nas idealne. Miękkie, nie są suche i z lekką nutką piernika. składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich(...)ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 12-15 minut, funkcja termoobieg. Po wystudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować. Z podanych składników wychodzi ok 30 ciasteczek. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, w środku są miękkie a na zewnątrz lekko chrupiące, na drugi dzień wierzch
Monia miesza i gotujegram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego konfitura truskawkowa Czekoladowa polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 3 łyżki mleka pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej(...)odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek i przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajałyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli ok. 50 g rodzynek (namoczonych we wrzątku a następnie odsączonych) ok. 25 g orzechów włoskich dodatkowo: polewa czekoladowa orzechy do dekoracji wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz rodzynek i orzechów. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy rodzynki i posiekane orzechy, mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką(...)tartą foremki (ok. 9×30 cm). Pieczemy przez ok. 55 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniawszyscy jesteśmy zabiegani wielu z nas szuka wypieków tych najszybszych . Z pewnością nie wszystkim udało się " nastawi ć" świąteczny piernik ale śmiało w ostatniej chwili możecie przygotować pyszny czekoladowy wypie k . Świąteczny murzynek to wilgotne ciasto z nutą korzenną oblane ciemną czekoladą. Jest szybkie, bardzo proste i znika błyskawicznie. Świąteczny murzynek Składniki: 250 g margaryny 125 ml wody(...)dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do suchego patyczka. Odlaną część czekoladowej masy łączymy z gorzką czekoladą podgrzewając. Polewę wylewamy na zimne ciasto, dekorujemy śnieżynkami. Odstawiamy na godzinę do lodówki by czekolada zastygła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody - 50 g orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 ml śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady - 20 g masła Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa. WYKONANIE CIASTO: W garnuszku roztapiamy(...)odkładamy- można zjeść samą. Piernik przekładamy konfiturą pomarańczową każdą warstwę, środkową warstwę dodatkowo grubą warstwą marcepanu. (kostkę marcepanu rozwałkuj wałkiem, podsypując ją cukrem pudrem). Cały piernik oblewamy polewą czekoladową, dość obficie i grubą warstwą. Na wierzch posypałam dodatkowo skórkę pomarańczową. W oryginalnym przepisie piernik przekładamy zagotowaną konfiturą śliwkową, a marcepanem obkładamy cały dokoła, oblewamy dopiero czekoladą i posypujemy orzechami. Wybierzcie
SMYKWKUCHNIstole zaczęło pojawiać się ciasto w kształcie polana. Ale wróćmy do samego ciasta. Pod tą piękną nazwą, kryje się nic innego jak rolada biszkoptowa z kremem- zwykle waniliowym, orzechowym, czekoladowym lub kawowym. Ciasto może występować również w wersji ciemnej, z kakao. Całość obłożona kremem lub polewą czekoladową, w charakterystyczne dla gałęzi wzorki. I tutaj pojawia się klęska mojego wypieku. Zdecydowałam
Mieszam w GarnkuPiękna, własnoręcznie przygotowana czekoladowa bombka z posypką karmelową będzie miłym zaskoczeniem na świątecznym stole. Smak gorzkiej czekolady idealnie przełamuje śmietanka oraz galaretka zrobiona ze słodkiego wina. Dlaczego lubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery? Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe(...)śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 15 małych bezów 0,5 szklanki czerwonego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny Do przygotowania czekoladowej bombki potrzebujemy balonik. Dmuchamy go do średniej wielkości i mocno zawiązujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - wkładamy miskę z czekoladą na garnek z gotująca się wodą . Delikatnie studzimy. Gorąca spowoduje, że balonik
VioletoweKucharzenietalerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć(...)Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 15-18 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce i ostrożnie zdejmować bo rogaliki są bardzo kruche. Roztopić w kąpieli wodnej polewę czekoladową i zanurzyć pół rogalika. Układać na metalowej kratce i odłożyć do stwardnienia
Ala piecze i gotujeBrownie to typowe amerykańskie ciasto, płaskie, bardzo czekoladowe. Z reguły bez dodatków lub z dodatkiem orzechów. Mocny czekoladowy smak warto przełamać kwaskowym smakiem owoców, jak np. malin czy borówek amerykańskich, dodając je do ciasta lub robiąc mus. Czytaj więcej
Pasja tworzeniaczarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła) posiekane orzechy włoskie wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką od miksera. Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką(...)tartą keksówki ( cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami
Domowy Smak JedzeniaDzień dobry! Jeszcze niedawno otwierałam pierwsze okienko w czekoladowym kalendarzu adwentowym, a tymczasem dzisiaj już 19! To już ostatnia prosta świątecznych przygotowań. Zaczynamy lepić uszka i pierogi, gotujemy kapustę z grzybami, zamawiamy świątecznego karpia. Już w sobotę zasiądziemy do wspólnego stołu i będziemy miło spędzać świąteczny czas. Macie już wszystkie świąteczne prezenty? Jeśli jeszcze nie, to sięgnijcie po mój przepis(...)pyszne piernikowe cantuccini! To doskonała alternatywa dla klasycznych pierniczków, aromatyczne, chrupiące, pełne orzechów. Dobrze się przechowują i można je urozmaicić dodatkiem czekoladowej polewy. Idealne do kawy, ale też do herbaty lub grzańca. Ozdobna świątecza puszka, wstążka i ręcznie robiony prezent gotowy! Skusicie się? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćbudyniowego, rozkładamy odsączone owoce, wylewamy tężejącą galaretkę,wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy równomiernie pozostałą część kremu, który przykrywamy drugim ciastem piernikowym. Całość polewamy polewą czekoladową. składniki na polewę czekoladową: 130 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao, kopiate 5 łyżek cukru 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody, gorącej 5 łyżek kwaśnej śmietany wykonanie: Masło, kakao
Domowy Smak Jedzeniasmakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)około 10-15 minut i piernik przełożyć na paterę. Wierzch posypać odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku lub posypać posypką cukrową (dowolnie udekorować). Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Około godziny przed podaniem postawić go w temperaturze pokojowej. Udanych wypieków
Mała Cukierenkakakao 6 jajek 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Delecta 15 dag masła 1 szklanka ciemnego piwa porter Przełożenie: 1,5 szklanki powideł śliwkowych 30 dag marcepanu Polewa czekoladowa Posypka karmel-Decorada Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy(...)wymiarach piernika. Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż na połowę, pierwszy blat ciasta smarujemy połową powideł układamy warstwę marcepanu, smarujemy znów resztą powideł, i przykrywamy piernikiem, dekorujemy polewą czekoladową posypujemy posypką karmelową Decorada. Wynosimy na jakiś w chłodne miejsce aby smaki sobą przeszły. Wesołych Świąt! Wpis dodaję do akcji Przepis na Wypiek...ot tak...Prosto z serca! Trzymajcie
Wanilia i Kardamonmąki ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość(...)upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej na noc). Wystudzony sernik smarujemy równomiernie powidłem śliwkowym i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Zapisz
Domowy Smak Jedzenia