czekoladowe - 14735 przepisów (strona:266/983)

Gorzkie słodkie kwaśne 159

Czekoladowy suflet z cytrynowym musem                           -dla smakoszy i koneserów cytryny                               oraz karmelizowanych cytrusów        Moj ulubiony... najulubieńszy ..... deser!!!!   Bezglutenowy. Jeśli lubicie kwaśne desery i czekoladę(...)propozycja jest specjalnie dla Was! Spód to suflet czekoladowy a wierzch to bogaty mus cytrynowy.  Ozdobiony karmelizowanymi cytrusami.  Jak karmelizować cytrusy znajdziecie  tu- w tym poście Przepis pochodzi z  Moje wypieki Zacznijcie od sufletowego spodu. Przygotujcie tortownicę o średnicy 21-22cm (użyłam wiekszej-26cm-i ciasto jest dużo niższe niż powinno) 4 duże jaja (osobno

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort wiśniówka 218

Mocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy.   Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady.  Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada  i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga  Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze:  1 (około) szklanki  wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa: 400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej i 200 g gorzkiej 73%)  70 g masła 3 łyżki wiśniówki 1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin wcześniej. Do formy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Walentynkowe czekoladki 150

orzechowej dokładnie wymieszajcie łyżką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową miskę na garnku ( garnek musi być dobrze dopasowany, aby para skraplająca się, nie dostała się do masy czekoladowej) Woda w garnku nie może dotykać miski.  Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejsza wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj(...)czekolada   rozpuści się . Foremkę do czekoladek wysmaruj pędzelkiem dokładnie czekoladą- każdą ściankę i każdy zakamarek. Następnie wstaw na 10 minut do lodówki. Ponownie posmaruj środki foremki masą czekoladową i wstaw do lodówki na około 5 minut.  Z masy orzechowej zrób kulki i powkładaj je do środka foremki, lub włóż owoce nap. małą malinę. Zalej dokładnie pozostałą czekoladą

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladki kokosowe 211

silikonowe. Utemperować czekoladę, lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową miskę na garnku (garnek musi być dobrze dopasowany, aby para skraplająca się, nie dostała się do masy czekoladowej). Woda w garnku nie może dotykać miski.  Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejszą wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj(...)rozpuści się . Silikonową foremkę wysmaruj dokładnie czekoladą (użyj do tego celu pędzelka) - każdą ściankę i każdy zakamarek. Następnie wstaw na 10 minut do lodówki. Ponownie posmaruj środki foremki masą czekoladową i wstaw do lodówki na około 5 minut.  Wypełnij je masą kokosową zostawiając miejsce, aby zalać jeszcze czekoladą gorzką. Dopełnijcie dokładnie pozostałą czekoladą. Delikatnie potrząśnij, alby uwolnić powietrze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Banoffe pie czyli moja wariacja 175

banany sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 puszka gotowej masy foffi 50 g masła 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy w proszku  300 ml śmietany kremówki wiórki czekoladowe 2 łyżki (lub mniej ) cukru pudru  Masło i masa toffi powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana kremówka koniecznie schłodzona. Masło ucieramy z masą toffi i kawą rozpuszczalną na puszystą(...)skrapiamy cytryną.  Na podpieczony wykładamy krem toffi, następnie pokrojone w plasterki banany.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy na banany, wyrównujemy i dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort orzechowy z kawą i whisky 506

cukier z prawdziwą wanilią Wierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: brązowy barwnik spożywczy czekoladowe ziarenka kawy kakao do posypania kawa rozpuszczalna 1. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180C przez około(...)wygładzeniu tortu powinno zostać trochę śmietanki, proszę przełożyć ją do foliowego woreczka z metalową końcówką, użyłam końcówki Wilton M1 i na wierzchu tortu wycisnąć rozetki. Każdą rozetkę ozdobić czekoladowym ziarenkiem kawy. 13. Odłożone, uprażone orzechy posiekać i posypać nimi wierzch tortu. Nożem na wierzchu zaznaczyć porcje ( patrz FILM ) i środek tortu posypać odrobiną kawy. 14. Tort orzechowy z kawą

Mała Cukierenka
SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 224

oleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 1 pomarańcza dodatkowo: 3 opakowania herbatników (moje były jasne, w oryginale są  kakaowe) słoik powideł śliwkowych polewa czekoladowa: 125g masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wrzątku W garnuszku  rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy i gotujemy ma małym ogniu(...)piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy powidłami i przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki polewamy przygotowaną polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Paluszki czekoladowe z bakaliami i białą czekoladą 145

najbardziej urodziwych ciasteczek, jakie miałam okazję przygotowywać :) Wyglądają zachwycająco i bardzo pasują mi na baby shower, przyjęcie dla dziewczynki albo na Walentynki. W smaku również bardzo dobre, kruche, czekoladowe, z kawałkami żurawiny i orzechów. Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 225 g mąki pszennej 75 g cukru trzcinowego 10 g cukru z wanilią jajko 50 g suszonej żurawiny(...)orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych polewa czekoladowa lub tabliczka białej czekolady Czekoladę gorzką połamać, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i jajko włożyć do miski. Dodać ostudzoną czekoladę i zagnieść ciasto. Dodać posiekaną żurawinę i orzechy oraz migdały, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować słupki

Słodkie inspiracje
Tort czekoladowy z bezą i malinami 162

smakował. Dwa wilgotne, ucierane kakaowe ciasta z chrupiącą bezą przełożone śmietanką i malinami. Śpieszcie się, póki jeszcze są malinki :) Składniki (tortownica o śr. 20 cm) Ciasto czekoladowe (uwaga - wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej) 125 g miękkiego masła 100 g cukru 3 żółtka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao(...)śmietanę i wymieszać, aby składniki połączyły się. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, wykładając dna papierem do pieczenia. Każdą tortownicę wypełnić połową ciasta czekoladowego. Białka ubijać ze szczyptą soli, aż piana będzie tworzyć na swojej powierzchni miękkie wierzchołki. Dalej ubijając dodawać po łyżce drobnego cukru - piana musi być sztywna i lśniąca. Ubitą pianę

Słodkie inspiracje
Brownie z kawałkami czekolady 170

wystudzeniu, a jeszcze lepsze ciepłe, prosto z piekarnika. Składniki 225 g czekolady 70% 225 g masła 175 g cukru 3 roztrzepane jajka 150 g zmielonych migdałów 100 g groszków czekoladowych Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka i migdały, wymieszać. Do chłodnej masy dodać groszki czekoladowe. Ciasto wylać do foremki

Słodkie inspiracje
S'mores brownies 152

wnętrze się rozpuszcza. Mimo, że za marshmallows nie przepadam to pomysł na brownie wyglądające jak s'more akurat mi się spodobał. Spód to chrupiące, lekko słone ciastka, wnętrze - baaardzo czekoladowe ciasto, przykryte piankową chmurką. Jedyne zastrzeżenie to to, że nie znalazłam ich w neutralnym kolorze, tylko w podejrzanie fioletowym... i to w dodatku o smaku truskawki ;) Składniki Spód 10 ciasteczek(...)czekoladę przełożyć do garnuszka i rozpuścić (można to zrobić w mikrofali - jest prościej). Wystudzić. Jajka ubić, dodać cukier, stopniowo i ubijać, aż masa będzie puszysta. Dodać mąkę, wystudzoną masę czekoladową i zmiksować. Wylać na przygotowany spód, piec 30 min. Wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu piankami, piec jeszcze 2-4 min, aż pianki się zrumienią. źródło: klik

Słodkie inspiracje
Tort karmelowo-czekoladowy 129

urodzinowe torty, nie spodziewałam się, że uda mi się tak szybko ze wszystkim wyrobić i już dzisiaj będę miała dla Was gotowy post. Na pierwszy ogień idzie słodki, karmelowo-czekoladowy torcik, udekorowany słodyczami i karmelową polewą. Całość robi się szybko (wystarczy dzień wcześniej upiec biszkopt, a kolejnego dnia ukręcić masę, przygotowując polewę toffiee nawet w tym samym czasie), a jest(...)tutaj - klik Nasączenie 80 ml kawy z ekspresu łyżka cukru łyżka rumu Kawę wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, wystudzić. Dodać rum i wymieszać. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 250 g kremówki łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 250 g mascarpone Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone. Dodawać rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując

Słodkie inspiracje
R.I.P. cake 145

Łatwy przepis na intrygującą i jednocześnie smaczną dekorację stołu na imprezę Halloween'ową. Baza to sprawdzone, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, obłożone nutellowym kremem z mascarpone i udekorowane ciastkami. Składniki (forma 20x20 cm) 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka niepełna szklanka cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao Jajka dokładnie(...)Krem 150 g kremówki, schłodzonej 250 g mascarpone 2 łyżki nutelli 1 łyżka kakao Ubić śmietankę na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Dodatkowo kilka pokruszonych ciasteczek czekoladowych kilka ciasteczek w kształcie nagrobków, z napisem RIP Ostudzone ciasto przełożyć na talerz i udekorować kremem z wierzchu i po bokach. Posypać pokruszonymi ciastkami, wbić w wierzch ciasteczka-nagrobki (jak na zdjęciu

Słodkie inspiracje
Brownie czekoladowo-pomarańczowe z polewą 176

połączenie czekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;) Składniki Brownie 200 g gorzkiej czekolady(...)rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Dodatkowo kilka łyżek dżemu z pomarańczy 75 g gorzkiej czekolady płatki migdałowe Ostudzone ciasto

Słodkie inspiracje
Sernik czekoladowy 181

Pyszny serniczek z gorzką czekoladą, idealny na długie, styczniowe popołudnia. Kremowy, mazisty, na czekoladowym spodzie, idealny w towarzystwie czekolady na gorąco z bitą śmietaną ( tu przepis). Składniki Spód 150 g ciasteczek maślanych 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić, wymieszać z czekoladą. Wbić w dno tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce(...)Masa czekoladowa 3 jajka pół szklanki cukru 700 g tłustego serka śmietankowego 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej 2 łyżki gorzkiego kakao opcjonalnie: 15 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, do polania Jajka ubić mikserem, dodać cukier i miksować, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać serek, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać kakao, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany

Słodkie inspiracje