cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:181/266)

Złocisty kurczak 177

lodówce. Zbyt szybko rozmrażane mięso traci soczystość  i wiele cennych składników. Potrawy z niego są suche i mniej smaczne. Przed przygotowaniem drób należy myć krótko w zimnej wodzie. Pamiętajmy, aby przed przyrządzeniem mięso osuszyć, łatwiej będzie się przyrumieniać. Przed pieczeniem odcinamy skrzydła, szyję,  nacieramy przyprawami i napełniamy nadzieniem. Końce nóżek przytwierdzamy do kuperka. W czasie pieczenia tradycyjnego, pamiętać(...)sosem. A teraz przechodzę do przepisu 😊 Składniki: -jeden zgrabny kurczak 1,5 kg -3 cebule -2 łyżki majonezu -2 łyżki keczupu łagodnego -2 łyżeczki musztardy -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka słodkiej papryki -1 łyżeczka curry -sól. pieprz, granulowany czosnek Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy w całości solą i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę

Kulinarne przemyslenia
PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 237

Pyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)suszony)sólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:WARZYWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko

Słodko-Słony Świat Ilony
Lasagne z mięsem mielonym 385

Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu); 300 g startej mozzarelli; Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Kilka(...)drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, przeisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokorojoną cebulę i plasterki pieczarek. Podsmażać, aż pieczarki puszczą wodę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa

Gospodyni Miejska
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 267

nastrój. Żeby nie przedłużać zapraszam do przepisu! (;   Składniki:  Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru  1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz(...)zmielona sól morska  świeżo zmielony pieprz   Sos:  4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej)  szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz  szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół

Symfonia Smaków
Sałata z grillowanym serem halloumi 241

opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor z obu stron. Groszek zalać gotującą wodą i gotować przez 3 minuty - odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie

Stare Gary
Naleśniki z sosem pomarańczowym. 169

Składniki: Ciasto 250 g mąki 250 ml wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie

O kuchni z uczuciem
Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado 186

morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz dodać wody, jeżeli odpowiada Ci bardziej płynna konsystencja. Z podanej ilości składników uzyskasz

Roślinna - blog wegański
Domowe andruty z kremem ajerkoniakowym i dżemem truskawkowym 161

utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Andruty przekładać masą ajerkoniakową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla.  Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Kroić na porcje i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 221

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych

Stare Gary
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 556

godzinę i 30 minut.W międzyczasie ugotowałem buraki w skórkach do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i po lekkim przestudzeniu obrałem je ze skóry, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra. Buraki przesypałem do miseczki. Do innego naczynia wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo

Wyprawy kulinarne
Kalafior pod beszamelem. 199

smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Wykonanie: Kliknij aby powiększyć Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne

Kulinarny karnet Christophera
Dietetyczna kasza jaglana na zielonym sosie! 701

dodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę jak wchłonie cydr, dodaj wodę i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem kolorowym, dodaj liście rukoli. Posyp ziarnami dyni. Podawaj na zielonym sosie ;-) na sos: - 1 dojrzałe awokado - 2 garście rukoli - garść liści melisy i bazylii - sok z cytryny - sól morska w/w zmiksuj blenderem

SMYKWKUCHNI
Sernik cytrynowy z twarogu. 232

masłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min.  Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni

Kuchnia Łukasza
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 293

karmelizowanej marchewki i purée z zielonego groszku.Do sporego garnka wlewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia.Marchewkę obieramy, kroimy pod skosem w plasterki.Groszek i marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut, następnie odcedzamy i oddzielamy od siebie warzywa.Purée z zielonego groszku:Groszek przekładamy do blendera, dodajemy kilka listków mięty, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy. Karmelizowana marchewka(...)marchewkę.Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła.Sos cytrynowy:Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości. W tym czasie na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy, aby sos lekko zgęstniał. Dorsz:Dorsza przygotowujemy wg uznania. Ja smażyłam na patelni

W kuchni Katie
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 325

garnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego.  My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy skórką z cytryny, z drugiej zaś sporządziłyśmy wyśmienitą(...)miało sporo miejsca, by rosnąć), dwa końce związujemy sznurkiem lub gumką recepturką.  Owinięty "tobołek" z ciastem wkładamy do szerokiego i głębokiego garnka i zalewamy je do pełna zimną wodą, dociskamy je lekko do dna i pozostawiamy w wodzie. Proces wyrastania będzie trwał dopóty, dopóki "tobołek" nie wypłynie na powierzchnię (jeśli użyliśmy świeżych drożdży nie powinno to trwać dłużej niż

Symfonia Smaków