masłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min. Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni
Kuchnia Łukaszakarmelizowanej marchewki i purée z zielonego groszku.Do sporego garnka wlewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia.Marchewkę obieramy, kroimy pod skosem w plasterki.Groszek i marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut, następnie odcedzamy i oddzielamy od siebie warzywa.Purée z zielonego groszku:Groszek przekładamy do blendera, dodajemy kilka listków mięty, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy. Karmelizowana marchewka(...)marchewkę.Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła.Sos cytrynowy:Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości. W tym czasie na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy, aby sos lekko zgęstniał. Dorsz:Dorsza przygotowujemy wg uznania. Ja smażyłam na patelni
W kuchni Katiegarnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego. My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy skórką z cytryny, z drugiej zaś sporządziłyśmy wyśmienitą(...)miało sporo miejsca, by rosnąć), dwa końce związujemy sznurkiem lub gumką recepturką. Owinięty "tobołek" z ciastem wkładamy do szerokiego i głębokiego garnka i zalewamy je do pełna zimną wodą, dociskamy je lekko do dna i pozostawiamy w wodzie. Proces wyrastania będzie trwał dopóty, dopóki "tobołek" nie wypłynie na powierzchnię (jeśli użyliśmy świeżych drożdży nie powinno to trwać dłużej niż
Symfonia Smakówpodłużne biszkopty + krem jaglano-cytrynowy (ale uwaga: bez soku z cytryny i skórki cytrynowej) + rabarbarowy wierzch. Jak go zrobić? Pokroić 6-8 łodyg rabarbaru, zasypać na noc ok. ¾ szklanki cukru. Następnego dnia wymieszać 1 opakowanie budyniu śmietankowego z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować sok rabarbarowy i rabarbar. Gdy będzie wrzał, wlać miks budyniowy
Qlinarnie i Qlinarniepuszka Agar – 3 łyżeczki Sok z cytryny – 100ml Cukier puder trzcinowy – 80g Wanilia – 1 łyżeczka w proszku lub ziarenka z jednej laski Sól – 1/3 łyżeczki Składniki do ozdoby: Sezonowe owoce, starta czekolada, banany… jednym słowem – co tylko chcesz! Wykonanie: Zalej daktyle gorącą wodą na kilka minut. W malakserze zmiel migdały drobno, dodaj odsączone
Blendmanmarynatą z kurczaka. Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem
Martyna Cookskapusta zmięknie, dokładamy ją do wywaru i żeberek, dokładamy razem z wodą w której się gotowała. Dolewamy sok z kapusty i wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem. Próbujemy. Jeśli za mało kwaśna, dolewamy soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie to od biedy sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią
ladykitchenżółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Przykrywamy garnek i gotujemy babkę
Smakowity Blog Kulinarnytagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy
Luźna Kuchniapokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz.Sok z cytryny połączyć z drugą łyżeczką rozmarynu i oliwą z oliwek. Wymieszać i odstawić.Rozgrzać patelnię grillową i położyć na niej wcześniej osuszoną rybę. Grillować z obu stron po kilka minut. Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić
Pasja SmakuSkładniki na 4-5 porcji: 700 g schabu wieprzowego skórka z 1/2 cytryny skórka z 1/2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki tymianku sól, pieprz Chutney jabłkowo-śliwkowy: 1 jabłko Champion 1 jabłko Rubinola 50 g śliwek wędzonych 1/2 szklanki octu spirytusowego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 strączek kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
My Culinary Artnalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć skórę wanilii, sos zmiksować blenderem, ewentualnie przetrzeć przez
SzczyptaSmaQSkładniki: MARYNATA DO RYBY: przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI: flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki
W Mojej Kuchni Lubięwiększego znaczenia, bo i tak później będziemy używać blendera).Pestki staramy się jak najlepiej oczyścić z resztek dyni, a następnie płuczemy na sitku (najlepiej ze sporymi oczkami) pod bieżącą wodą. Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion(...)ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową
Zakręcony Widelecodcedzić i w zależności od potrzeb użyć w takich kawałkach lub posiekać. Wodę po namoczeniu można wykorzystać do przyrządzenia potraw. Po kontakcie z ostrymi papryczkami należy zawsze umyć ręce wodą i mydłem. W trakcie pracy z nimi nie wolno trzeć rękami oczu ani innych części ciała, gdyż w przeciwnym razie miejsce kontaktu będzie piekło nas całymi godzinami. Po krojeniu chili(...)się drobne nasionka. Najpopularniejszą odmianą kardamonu jest odmiana zielona ale jest też czarna, o dużo większych strąkach. Kardamon jest słodkawy w smaku, lekko szczypiący i bardzo aromatyczny, z nutą cytryny i eukaliptusa. W kuchni używa się kardamonu w różnych postaciach: całych strąków, strąków rozgniecionych i podprażonych lub też samych nasionek – całych lub utartych. Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej
ClauditteMissCooking