cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:194/266)

PĄCZKI TRADYCYJNE 161

spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane z 5-6 łyżkami gorącej wody) opcjonalnie: siekane orzechy włoskie lub kandyzowana skórka pomarańczowa

Słodko-Słony Świat Ilony
Konfitura z truskawek 106

laska wanilii cała - sok z połowy małej cytryny   Wszystkie składniki umieścić w garnku/patelni z grubym spodem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 3h, co jakiś czas mieszając (smażymy bez przykrycia*). Gorącą konfiturę** przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić do wystudzenia. Smacznego! * dzięki temu, że nie przykryjemy konfitury, woda ładnie odparuje i konfitura nabierze konsystencji

CookYourself
NAPOJE GAZOWANE - JAKIE SĄ SKUTKI ICH SPOŻYWANIA? 183

substancją" (dużo bardziej, niż np. ocet czy cytryna). Nie czujemy tego ze względu na obecność cukru (tak samo, jak nie czujemy "słodyczy" przez wysoką kwasowość). Po ok. 60 minutach od wypicia napoju kwas fosforowy wiąże ważne pierwiastki, tj. magnez, cynk, sód czy wspomniany wcześniej wapń. Szybko są one wydalane razem z wodą. W ten sposób pozbawiamy się minerałów i odwadniamy

Katsuumi
Sałatka z krewetkami 239

pieprzem, a także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski wsypać sałatę, obrane i posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki  i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa

Ugotować
Gruszki w polewie czekoladowej 119

łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki  obieramy nie obcinając  ogonka i wydrążamy  od strony szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w  większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada się rozpuści

Smakowite Dania
Majonez wegański, Subway 149

blendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje też musztardę i odrobinę octu). Blenduj/miksuj 5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodaj olej i zblenduj (niekoniecznie tyle, ile w przepisie; sprawdź smak i konsystencję, ewentualnie dolej więcej). Jak zrobić gęste mleko ryżowe? Ugotuj ryż. Umieść go w blenderze i zalej wodą 1,5 cm ponad powierzchnią ryżu. Blenduj na wysokich

Qlinarnie i Qlinarnie
Kawa ! Czyli co musisz wiedzieć by nie zginąć w gąszczu restauracyjnych ofert .... 100

espresso, które jest sporządzone z większą ilością wody. Objętość takiej kawy to ok. 100 - 150 ml ESPRESSO MACCHIATO Espresso macchiato to klasyczne espresso z dodatkiem mlecznej piany, ubitej z tłustego, krowiego mleka. ESPRESSO CON PANNA Jest to espresso z dodatkiem bitej śmietany. . ESPRESSO ROMANO Espresso romano to espresso z dodatkiem plastra cytryny lub z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Cytryna zostaje

smacznieinatemat
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 188

słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki (średniej wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo

Magiczna kuchnia Darii
Ryba po grecku 162

sól - sok z ½ cytryny - mąka pszenna do panierowania ryby Składniki na sos grecki: - 2 marchewki - kawałek selera - pietruszka - 2 cebule - kawałek pora - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka cynamonu - sól - pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) - przecier pomidorowy (kilka łyżek) - kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące

mojewypiekiinietylko
Kandyzowana skórka pomarańczy 177

pomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy. Szczerze mówiąc średnio przepadam za sklepową kandyzowaną skórką pomarańczy. W swoim składzie zawiera głównie cukier, wodę i jeszcze trochę cukru. Myślę, że warto

Mango Papaja
Ryba po grecku 102

Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg z curry Bombaj. 143

mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić do odparowania

Kulinarny karnet Christophera
Rogale z farszem makowym 139

drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku,  wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień, (woda w maku powinna tylko lekko mrugać). Śmietanę

Apetyczna babeczka
Ziemniaczki z parmezanową skórką 139

posiekanego 1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny około 1/2 szklanki parmezanu sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 220°C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Ziemniaki gotować przez około

Blondynka Gotuje
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 272

sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej bazylii i sok z jednej cytryny. Całość za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem do naczynia około 2 łyżek oliwy. Sałatę rzymską porwałem w małe kawałki w włożyłem(...)zamarynowaną wcześniej polędwicę. Polędwicę podsmażałem przez około minutę, następnie ją odwracając. Zabieg ten powtórzyłem czterokrotnie - ze wszystkich stron. Po wstępnym podsmażeniu polędwicy dodałem na patelnię około 100 ml czystej wody i zmniejszyłem ogień. Patelnię przykryłem pokrywką. Polędwicę dusiłem na małym ogniu z każdej strony przez około 20 minut - co 5 minut odwracając mięso. Po tym czasie, kiedy woda z patelni

Wyprawy kulinarne
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 154

witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich. Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 duże jabłko, u mnie odmiany

Moja pasja smaku
Ekologiczna żywność od Biona :) 171

innych dań. Możesz rozpuścić go z wodą i otrzymasz mleko kokosowe! Jedynie jakie mam zastrzeżenie to takie, że bardziej preferowałabym aby produkt ten znajdował się w słoiczku, bo jakoś foliowe opakowanie mi tu nie pasuje i jest mało praktyczne :( SOK Z BURAKÓW  Składniki: sok z buraków (częściowo lakto sfermentowane), sok z cytryny  Sok z buraków jest naturalnym źródłem

Zdrowie na języku :P
Pappardelle z anchois 130

skórkę od cytryny oraz sok z tej cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz rukolę, szczyptę peperoncino.Wszystko razem zmiksuj i wyłóż na patelnię, dodaj pozostałe dwie łyżki oliwy. Podczas gdy makaron zacznie się gotować, Ty na małym delikatnym ogniu podgrzewaj naszą papkę, którą opcjonalnie delikatnie dosól.Przed odcedzeniem makaronu odlej odrobinę wody, do podlania w razie potrzeby sosu. Papardelle

Pasje Jolki
Lody,lody....niskokaloryczne truskawkowe i chałwowe na bazie jogurtu 157

Na letnie upalne dni nie ma nic lepszego niz lody.Niezastapiony smak maja wlasnie te domowe. Bardzo proste w wykonaniu i o ilez lepsze niz te kupne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem 144

połówki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, aż będzie miękka.  W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.  Gdy brukselka i makaron gotują się, siekamy obrany ząbek czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto

Moja smaczna kuchnia