cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:189/266)

LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE 212

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny Ubić 3 białka, dodając cukier na sztywno, miksując delikatnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem, na koniec dajemy olej i sok. Pieczemy biszkopt przez pół godziny w temp. 180st. Wystudzić. Masa cytrynowo-jogurtowa 1/2 litra wody 3 galaretki cytrynowe 1/2 l jogurtu Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody

harrisa
Wyniki konkursu "Skrzat gotuje bez laktozy" 164

Korzenna, rozgrzewająca zimowa herbata Zaczynamy od zrobienia syropu. Składniki: 1 litr wody 1 litr mocnej herbaty 1 litr soku pomarańczowego 2 litry soku jabłkowego 0,5 litra syropu malinowego 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 laski cynamonu 12 goździków 7 ziaren kardamonu 5 gwiazdek anyżu Sok z 1 cytryny Łyżeczka aromatu waniliowego 4 ziela angielskie Pokrojony w plastry kawałek imbiru

Słodkie okruszki
Koktajl malinowy 149

dużo pić, chłodzić się, a najlepiej nie wychodzić z chłodnej wody :) U mnie na dziewiątym piętrze w domu nie ma czym oddychać.  Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje. Składniki 1 szklanka malin 2,5 szklanki mleka cukier według własnego smaku lub miód sok z 1/2 cytryny Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko. Ponownie

O kuchni z uczuciem
Sałatka ze szparagów i truskawek na zakończenie sezonu 143

łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe końcówki i wrzucić do garnka ( można związać) z gotującą się osoloną wodą, dodać tymianek i gotować 6-8 minut od ponownego momentu zagotowania się

Gosia gotuje
Babka gotowana 218

proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego   Sól, pieprz świeżo mielony

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak carry z pomidorkami cherry 172

pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać

Apetyczna babeczka
Tzatziki z botwinką 132

homogenizowany 500 g President 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie: Botwinkę dokładnie płuczemy, odcinamy końcówki, młode łodyżki i liście kroimy w małe kawałki, po czym przez chwilę blanszujemy. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu razem z odciśniętą botwinką

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z białej kapusty 239

pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek

Kulinarny Pamiętnik
Slimaki lubia deszcz 162

zwykłego cukru 50 gr masła miękkiego skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej zwykłej 300 gr mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 75 gr mleka (temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka 50 gr "golden syrup" lub po prostu

Przysmaki Karolki
Barszcz ukraiński 209

miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną(...)ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.Do zupy wlać śmietanę

Świat Domowej Kuchni
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 147

trudniej od ugotowanego. Ja nacinałam ziarenko bobu nożykiem, po czym wyjmowałam nasionko palcami. Może znacie jakąś lepszą metodę? Danie jest bardzo aromatyczne, takie orientalne:) Jogurt naturalny i sok z cytryny doskonale łączy się z korzennymi przyprawami, łagodząc ich smak. Dla mnie jest to dodatek obowiązkowy do tego dania.  Kompozycję przypraw korzennych możecie modyfikować według uznania. Ja zmniejszyłam ilość gwiazdek(...)były jak dla mnie za mocno wyczuwalne w potrawie. Pilaw z bobem, korzennymi przyprawami i grillowaną cukinią inspirowany tym przepisem na 4 porcjeSkładniki: 225 ryżu basmati, namoczonego w wodzie przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu w łupinkach) 2 cukinie, pokrojone w plastry 400 ml bulionu warzywnego 1 cebula

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 160

podpraż orzechy. Pamiętaj, że zostawiając je na ciepłej patelni one cały czas się będą prażyć, czyt. przypalać, więc lepiej przełóż je do miseczki. Daktyle namocz w 100 ml gorącej wody przez około 15 minut po czym zblenduj z bananem, olejem i esencją. Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle(...)folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju roślinnego 50 ml soku z cytryny 100 g rodzynek/suszonej żurawiny Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc

greenscarf
Sernik bardzo kokosowy z białą czekoladą pod kruszonką 210

jajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy. To po to by w trakcie pieczenia parująca woda zapobiegła pękaniu powierzchni sernika i utrzymywała temperaturę pieczenia. Tortownice lub blaszkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką 160

120g serka śmietankowego; 1 cukier waniliowy; kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy;   Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego. Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem

In my kitchen
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 167

oliwa z oliwek duży pęczek kolendry sok z cytryny, chili do doprawienia przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony). Można ośmiornicę sparzyć, zanurzając ją w garnku z wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne.  Głowę ośmiornicy odciąć

Stare Gary
Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 174

Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka z Lawendą 182

Ciasteczka z lawendą to propozycja dla osób szukających nowych, oryginalnych smaków w kuchni.  Lawenda nadaje wypieką niezwykłego, charakterystycznego aromatu, którego nie sposób opisać słowami - trzeba

Słodka Strona
Śledzie z grzybami 141

suszonych prawdziwków4 łyżki olejusólpół cytrynynatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 10-12 godz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego

charlotte gotuje
DŻEM MALINOWY. 207

zagotowuję. Kiedy zacznie masa wrzeć, dodaję sok z cytryny, chwilę gotuję, aby nieco odparować.  Przekładam gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem.  Dla pewności warto spasteryzować - słoiczki włóż do garnka o grubym dnie, wlej do połowy ich wysokości letniej wody i doprowadź do wrzenia. Trzymaj na gazie od chwili zagotowania około

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną 140

Post Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 561

umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Mała Cukierenka
Mały przewodnik szparagowy i białe szparagi ze smażonym dorszem 130

minut w zaleznosci od grubosci.Gotujemy wszystkie rodzaje   szparagow w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masla.Podczas gotowania glowki powinny   wystawac ponad poziom wody(1 lyzeczka soli +1 lyzeczka cukru)2)fioletowe-ten rodzaj ze wzgledu na trudna uprawe jest najrzadziej spotykany.Traktujemy je tak  samo jak biale,czyli obieramy a gotujemy podobnie  jak zielone,czyli(...)oliwa,sokiem z cytryny i tymiankiem.100 g szparagow to zaledwie 18 kcal,dlatego mozna sobie spokojnie pozwolic na bardziej kaloryczny dodatek.U mnie dzis szparagom towarzyszyl dorsz smazony w panierce z kulka ziemniaczanego purre.WLASCIWOSCI ODZYWCZE I ZDROWOTNE SZPARAGOW:Szparag lekarski (Asparagus officnalis L.) to gatunek bylony z rodziny szparagowatych.Mimo niskiej kalorycznosci i zawartosci 95% wody szparagi sa skarbnica witamin i skladnikow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!