ponieważ wymagała ode mnie tylko wrzuci ć warzywa do wody i postawić na gaz, a po godzinie dodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką
Brzuszki Łakomczuszkicytryny i otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Przed otarciem skórki, owoce dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni
kolorowotorcikowonacieramy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Gotowe kawałki układamy na folii aluminiowej i posypujemy płatkami migdałów. Szczelnie zamykamy sreberka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na ok 20 minut. Po tym czasie otwieramy folię na ok 5 minut, by nadmiar wody wyparował. Podajemy na ciepło np z warzywnymi frytkami
Kuchnia w czekoladziesteka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego) 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku skórka z 2 cytryn do sosu: 2 łyżki miodu 2 gałązki świeżego rozmarynu
naRuszcieNastępnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować jabłkowy mus. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć chwilę aż jabłka
Monia miesza i gotujemasła Wykonanie : Z umytych i wyparzonych cytryn zetrzeć skórkę ( tylko żółtą część , biała nadałaby gorzkiego posmaku. ) i wycisnąć sok . Do garnka wbić żółtka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa
Malinowa KawiarenkaKto nie lubi jajek, a z dodatkiem bekonu hmmm idealne. Dzisiaj jajko w koszulce jest idealne dla osób, które uwielbiają jajka na miękko ale wychodzi im
Niezły MłynekPyszna babka z nutką cytryny. Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 szkl mleka2,5 szkl mąki1/2 szkl oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka(...)szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch położyć pokrojoną nektarynkę i posypać płatkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok 45 min . Przed
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKrewetki rozmrażamy i opłukujemy zimną wodą. Następnie mieszamy je z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy krewetki. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat i wykładamy na nie krewetki. Skraplamy je sokiem z cytryny przed podaniem
Aga w kuchnikostkę.Owoce przełożyć do garnka, dodać ksylitol, sok z cytryny i gotować na średnim ogniu aż się rozpuszczą.Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok 1 godzinę. Po tym czasie odstawić powidła do ostygnięcia po czym ponownie smażyć aż zgęstnieją, na końcu dodać rum i wymieszać.Słoiczki i dekielki zalać wrzącą wodą. Do wyparzonych, osuszonych słoików wlewać gorące powidła. Dobrze dokręcić
Ze smakiem i z pasjąśledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej. Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie
Smaki Edytysody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę" pracy... ale efekt końcowy wynagradza cały trud. W rondlu(...)rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około
Świat Ciastagrubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek, cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając- podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku- wystudzićsos beszamelowy- cebulę obrać pokroić w kostkę- w garnku pogrzać masło gdy się już rozpuści(...)tego ser pokrojony w kostkę pamiętając, aby mieszać i gotujemy na małym ogniu- do tego dodajemy wywar warzywny oraz białe wino ciągle mieszamy dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny aby delikatnie przełamać smak- doprawiamy całość solą oraz pieprzem białym- gotowe jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikserem Międzyczasie gotujemy nasz
Basia w kuchnipudrem na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dalej mieszamy. Powstałym kremem smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto. Z biszkoptu II wycinamy kółka i obklejamy je masą cukrową. Elementy łączymy za pomocą lukru lub wody
Pan i Pani Smith w kuchnicytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 100g suszonej żurawiny 1kg rabarbaru + 2 łyżki cukru do jego zasypania 100g płatków migdałów Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier wanilinowy Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki zasypać cukrem i odstawić. Żurawinę zalać gorącą wodą. Po 10-15 minutach odcisnąć z nadmiaru wody
Walijskie Pichcenie