cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:192/266)

Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 151

rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka, a twaróg kupny jest z zawartością cukru, spróbuj masy zanim dodasz cukier. Moja masa nie była zbyt słodka więc dodałam około 60 g. 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki  gorącej wody  Masa śmietankowa: Straciatella: 200 ml śmietany kremówki

KreatywnePiny
Śledź smażony w cieście 191

miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć na talerz, podawać skropione sokiem z cytryny z pieczywem i ulubioną surówką. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 429

Dresing: 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru kilka płatków chili 5 listków świeżej pokrojonej mięty sól i pieprz do smaku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , obrać z końcówek, oczyścić ( ewentualnie z łyka) i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżczki soli i szczyptę cukru. Gotować

Gosia gotuje
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 216

wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków  3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki  szczypta cukru  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie

Symfonia Smaków
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 243

Sandacz -  ryba drapieżna z rodziny okoniowatych.... . Do złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi to ryba o dużych walorach smakowych. Charakteryzuje się nietłustym, białym mięsem o smakowicie delikatnej konsystencji. Słowem - przysmak po prostu. Na blogu po raz pierwszy - w mojej kuchni rzadko gości ze względu na swoją wysoka(...)cenę. Tym razem po konsultacjach z Mężem - piątkowy obiad był fest: smażony sandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól mąka + łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia

Kuchnia po mojemu
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 193

misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron(...)dusić na wolnym ogniu przez pięć minut .Do sosu dodać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny i brązowym cukrem  .Podawać klopsiki w sosie curry z ryżem jaśminowym , posypane kolendrą i orzechami nerkowca . Uwaga: Pasty curry są różnej ostrości, w zależności od koloru i producenta. Trzeba

Stare Gary
PĄCZKI TRADYCYJNE 191

spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane z 5-6 łyżkami gorącej wody) opcjonalnie: siekane orzechy włoskie lub kandyzowana skórka pomarańczowa

Słodko-Słony Świat Ilony
Konfitura z truskawek 126

laska wanilii cała - sok z połowy małej cytryny   Wszystkie składniki umieścić w garnku/patelni z grubym spodem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 3h, co jakiś czas mieszając (smażymy bez przykrycia*). Gorącą konfiturę** przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić do wystudzenia. Smacznego! * dzięki temu, że nie przykryjemy konfitury, woda ładnie odparuje i konfitura nabierze konsystencji

CookYourself
Sałatka z krewetkami 265

pieprzem, a także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski wsypać sałatę, obrane i posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki  i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa

Ugotować
Gruszki w polewie czekoladowej 137

łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki  obieramy nie obcinając  ogonka i wydrążamy  od strony szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w  większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada się rozpuści

Smakowite Dania
Majonez wegański, Subway 176

blendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje też musztardę i odrobinę octu). Blenduj/miksuj 5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodaj olej i zblenduj (niekoniecznie tyle, ile w przepisie; sprawdź smak i konsystencję, ewentualnie dolej więcej). Jak zrobić gęste mleko ryżowe? Ugotuj ryż. Umieść go w blenderze i zalej wodą 1,5 cm ponad powierzchnią ryżu. Blenduj na wysokich

Qlinarnie i Qlinarnie
Kawa ! Czyli co musisz wiedzieć by nie zginąć w gąszczu restauracyjnych ofert .... 124

espresso, które jest sporządzone z większą ilością wody. Objętość takiej kawy to ok. 100 - 150 ml ESPRESSO MACCHIATO Espresso macchiato to klasyczne espresso z dodatkiem mlecznej piany, ubitej z tłustego, krowiego mleka. ESPRESSO CON PANNA Jest to espresso z dodatkiem bitej śmietany. . ESPRESSO ROMANO Espresso romano to espresso z dodatkiem plastra cytryny lub z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Cytryna zostaje

smacznieinatemat
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 211

słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki (średniej wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo

Magiczna kuchnia Darii
Ryba po grecku 185

sól - sok z ½ cytryny - mąka pszenna do panierowania ryby Składniki na sos grecki: - 2 marchewki - kawałek selera - pietruszka - 2 cebule - kawałek pora - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka cynamonu - sól - pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) - przecier pomidorowy (kilka łyżek) - kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące

mojewypiekiinietylko
Kandyzowana skórka pomarańczy 195

pomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy. Szczerze mówiąc średnio przepadam za sklepową kandyzowaną skórką pomarańczy. W swoim składzie zawiera głównie cukier, wodę i jeszcze trochę cukru. Myślę, że warto

Mango Papaja