cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:187/266)

Arbuzowe smoothie 323

takie upalnie dni jak dziś. Ponieważ zawiera dużo wody, jest bardzo orzeźwiający. Dlatego też idealnie nadaje się do przygotowania smoothie i koktajlów. Dzisiejszy przepis jest idealny na upały, bardzo dobrze gasi pragnienie a dodatkowo jest pyszny :) ARBUZOWE SMOOTHIE (porcja dla 1 osoby) - 500 g arbuza - pół banana - łyżka soku z cytryny - kilka kostek lodu Z miąższu arbuza wydłubać pestki, pokroić

Zgrabne Gotowanie
Cynamonki- Cinnamon rolls 188

szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70 g roztopionego i ostudzonego masłaNadzienie:1/4 kostki roztopionego masła50 g cukru białego50 g cukru brązowegokilka łyżeczek cynamonuPolewa z lukru:¾ szklanki cukru pudruprzefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę(...)wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier

Mia Cucina Sofieta
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 206

białka z przygotowanych 6 białek do masy serowej z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zmielić wiórki kokosowe, aż powstanie gęsta masa. Do przygotowanego żółtka dodać łyżeczkę wody i rozmieszać razem. Do miseczki dodać wszystkie przygotowane składniki i dokładni wymieszać. Pozostawić masę do lekkiego spęcznienia na około 5 minut.Pieczenie:Wyłożyć formę papierem do pieczenia - zarówno(...)stewii w pudrze1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado500 g serka twarogowego chudego Emilki (dostępny w Netto)1 łyżeczka spirulinyPrzygotowanie:Przygotuj połówkę awokado. Wydrąż zielony środek i skrop go sokiem z cytryny. Dokładnie rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj 2 łyżki stewii i serek twarogowy. Dokładnie wymieszaj całość za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodaj łyżeczkę spiruliny i dalej miksuj

Eat Shrimps
Pierniczki glazurowane na święta 196

skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy  cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można

kgwjanczewo
Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym 163

ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki) 5-6 łyżek oliwy  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco

Codziennik Kuchenny
Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką. 7916

galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej wody dobrze wymieszać i odstawić do leciutkiego stężenia. W osobnych miskach ubić mleko skondensowane, do jednego dodać galaretkę z limonką, a do drugiego galaretkę truskawkową.Dobrze wymieszać mikserem  i odstawić do lekkiego stężenia. Do wysokiej blaszki przełożyć biszkopt, lekko go nasączyć herbatą z cytryną, następnie wyłożyć piankę z galaretką czerwoną, chwilę poczekać

Sama słodycz i szczypta chili
Truskawki w szampanie 194

wodą i odstawić do napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić. Odmierzyć szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką

Pyry na Gaz
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami 913

doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy

VioletoweKucharzenie
Stek ze szparagami 184

łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno posiekanych igieł rozmarynu pieprz świeżo mielony do smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Steki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy

My Culinary Art
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 160

rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka, a twaróg kupny jest z zawartością cukru, spróbuj masy zanim dodasz cukier. Moja masa nie była zbyt słodka więc dodałam około 60 g. 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki  gorącej wody  Masa śmietankowa: Straciatella: 200 ml śmietany kremówki

KreatywnePiny
Śledź smażony w cieście 199

miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć na talerz, podawać skropione sokiem z cytryny z pieczywem i ulubioną surówką. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 436

Dresing: 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru kilka płatków chili 5 listków świeżej pokrojonej mięty sól i pieprz do smaku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , obrać z końcówek, oczyścić ( ewentualnie z łyka) i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżczki soli i szczyptę cukru. Gotować

Gosia gotuje
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 227

wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków  3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki  szczypta cukru  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie

Symfonia Smaków
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 251

Sandacz -  ryba drapieżna z rodziny okoniowatych.... . Do złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi to ryba o dużych walorach smakowych. Charakteryzuje się nietłustym, białym mięsem o smakowicie delikatnej konsystencji. Słowem - przysmak po prostu. Na blogu po raz pierwszy - w mojej kuchni rzadko gości ze względu na swoją wysoka(...)cenę. Tym razem po konsultacjach z Mężem - piątkowy obiad był fest: smażony sandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól mąka + łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia

Kuchnia po mojemu
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 207

misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron(...)dusić na wolnym ogniu przez pięć minut .Do sosu dodać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny i brązowym cukrem  .Podawać klopsiki w sosie curry z ryżem jaśminowym , posypane kolendrą i orzechami nerkowca . Uwaga: Pasty curry są różnej ostrości, w zależności od koloru i producenta. Trzeba

Stare Gary