opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor z obu stron. Groszek zalać gotującą wodą i gotować przez 3 minuty - odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie
Stare GarySkładniki: Ciasto 250 g mąki 250 ml wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie
O kuchni z uczuciemmorska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz dodać wody, jeżeli odpowiada Ci bardziej płynna konsystencja. Z podanej ilości składników uzyskasz
Roślinna - blog wegańskiutrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Andruty przekładać masą ajerkoniakową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Kroić na porcje i podawać. Smacznego
Gosia gotujeBardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych
Stare Garygodzinę i 30 minut.W międzyczasie ugotowałem buraki w skórkach do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i po lekkim przestudzeniu obrałem je ze skóry, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra. Buraki przesypałem do miseczki. Do innego naczynia wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo
Wyprawy kulinarnesmaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Wykonanie: Kliknij aby powiększyć Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne
Kulinarny karnet Christopheradodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę jak wchłonie cydr, dodaj wodę i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem kolorowym, dodaj liście rukoli. Posyp ziarnami dyni. Podawaj na zielonym sosie ;-) na sos: - 1 dojrzałe awokado - 2 garście rukoli - garść liści melisy i bazylii - sok z cytryny - sól morska w/w zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNImasłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min. Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni
Kuchnia Łukaszakarmelizowanej marchewki i purée z zielonego groszku.Do sporego garnka wlewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia.Marchewkę obieramy, kroimy pod skosem w plasterki.Groszek i marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut, następnie odcedzamy i oddzielamy od siebie warzywa.Purée z zielonego groszku:Groszek przekładamy do blendera, dodajemy kilka listków mięty, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy. Karmelizowana marchewka(...)marchewkę.Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła.Sos cytrynowy:Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości. W tym czasie na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy, aby sos lekko zgęstniał. Dorsz:Dorsza przygotowujemy wg uznania. Ja smażyłam na patelni
W kuchni Katiegarnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego. My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy skórką z cytryny, z drugiej zaś sporządziłyśmy wyśmienitą(...)miało sporo miejsca, by rosnąć), dwa końce związujemy sznurkiem lub gumką recepturką. Owinięty "tobołek" z ciastem wkładamy do szerokiego i głębokiego garnka i zalewamy je do pełna zimną wodą, dociskamy je lekko do dna i pozostawiamy w wodzie. Proces wyrastania będzie trwał dopóty, dopóki "tobołek" nie wypłynie na powierzchnię (jeśli użyliśmy świeżych drożdży nie powinno to trwać dłużej niż
Symfonia Smakówpodłużne biszkopty + krem jaglano-cytrynowy (ale uwaga: bez soku z cytryny i skórki cytrynowej) + rabarbarowy wierzch. Jak go zrobić? Pokroić 6-8 łodyg rabarbaru, zasypać na noc ok. ¾ szklanki cukru. Następnego dnia wymieszać 1 opakowanie budyniu śmietankowego z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować sok rabarbarowy i rabarbar. Gdy będzie wrzał, wlać miks budyniowy
Qlinarnie i Qlinarniepuszka Agar – 3 łyżeczki Sok z cytryny – 100ml Cukier puder trzcinowy – 80g Wanilia – 1 łyżeczka w proszku lub ziarenka z jednej laski Sól – 1/3 łyżeczki Składniki do ozdoby: Sezonowe owoce, starta czekolada, banany… jednym słowem – co tylko chcesz! Wykonanie: Zalej daktyle gorącą wodą na kilka minut. W malakserze zmiel migdały drobno, dodaj odsączone
Blendmanmarynatą z kurczaka. Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem
Martyna Cookskapusta zmięknie, dokładamy ją do wywaru i żeberek, dokładamy razem z wodą w której się gotowała. Dolewamy sok z kapusty i wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem. Próbujemy. Jeśli za mało kwaśna, dolewamy soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie to od biedy sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią
ladykitchenżółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Przykrywamy garnek i gotujemy babkę
Smakowity Blog Kulinarnytagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy
Luźna Kuchniapokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz.Sok z cytryny połączyć z drugą łyżeczką rozmarynu i oliwą z oliwek. Wymieszać i odstawić.Rozgrzać patelnię grillową i położyć na niej wcześniej osuszoną rybę. Grillować z obu stron po kilka minut. Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić
Pasja SmakuSkładniki na 4-5 porcji: 700 g schabu wieprzowego skórka z 1/2 cytryny skórka z 1/2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki tymianku sól, pieprz Chutney jabłkowo-śliwkowy: 1 jabłko Champion 1 jabłko Rubinola 50 g śliwek wędzonych 1/2 szklanki octu spirytusowego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 strączek kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
My Culinary Artnalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć skórę wanilii, sos zmiksować blenderem, ewentualnie przetrzeć przez
SzczyptaSmaQSkładniki: MARYNATA DO RYBY: przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI: flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki
W Mojej Kuchni Lubię