przesadzić. Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki. SKŁADNIKI: dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli(...)wodą przez 30 do 40 min. do czasu aż ryż w rolkach stanie się miękki. Trudno podać dokładny czas bo zależy to od gatunku ryżu który wybraliśmy. Podawać można na ciepło i na zimno. Dolmaski idealnie nadają się do zapeklowania na zimę na sucho lub w oliwie.Może być olej rzepakowy. Podałam Dolmaski zwilżone oliwą, do tego kawałki cytryny, czarnyme
Sztuka gotowania w/g SamiryKorzenna, rozgrzewająca zimowa herbata Zaczynamy od zrobienia syropu. Składniki: 1 litr wody 1 litr mocnej herbaty 1 litr soku pomarańczowego 2 litry soku jabłkowego 0,5 litra syropu malinowego 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 laski cynamonu 12 goździków 7 ziaren kardamonu 5 gwiazdek anyżu Sok z 1 cytryny Łyżeczka aromatu waniliowego 4 ziela angielskie Pokrojony w plastry kawałek imbiru
Słodkie okruszkidużo pić, chłodzić się, a najlepiej nie wychodzić z chłodnej wody :) U mnie na dziewiątym piętrze w domu nie ma czym oddychać. Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje. Składniki 1 szklanka malin 2,5 szklanki mleka cukier według własnego smaku lub miód sok z 1/2 cytryny Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko. Ponownie
O kuchni z uczuciemłyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe końcówki i wrzucić do garnka ( można związać) z gotującą się osoloną wodą, dodać tymianek i gotować 6-8 minut od ponownego momentu zagotowania się
Gosia gotujeproszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakównich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Sól, pieprz świeżo mielony
Kulinarny karnet Christopherapokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać
Apetyczna babeczkahomogenizowany 500 g President 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie: Botwinkę dokładnie płuczemy, odcinamy końcówki, młode łodyżki i liście kroimy w małe kawałki, po czym przez chwilę blanszujemy. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu razem z odciśniętą botwinką
Kulinarne przygody Gatitypokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek
Kulinarny Pamiętnikzwykłego cukru 50 gr masła miękkiego skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej zwykłej 300 gr mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 75 gr mleka (temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka 50 gr "golden syrup" lub po prostu
Przysmaki Karolkimiękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną(...)ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.Do zupy wlać śmietanę
Świat Domowej Kuchnitrudniej od ugotowanego. Ja nacinałam ziarenko bobu nożykiem, po czym wyjmowałam nasionko palcami. Może znacie jakąś lepszą metodę? Danie jest bardzo aromatyczne, takie orientalne:) Jogurt naturalny i sok z cytryny doskonale łączy się z korzennymi przyprawami, łagodząc ich smak. Dla mnie jest to dodatek obowiązkowy do tego dania. Kompozycję przypraw korzennych możecie modyfikować według uznania. Ja zmniejszyłam ilość gwiazdek(...)były jak dla mnie za mocno wyczuwalne w potrawie. Pilaw z bobem, korzennymi przyprawami i grillowaną cukinią inspirowany tym przepisem na 4 porcjeSkładniki: 225 ryżu basmati, namoczonego w wodzie przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu w łupinkach) 2 cukinie, pokrojone w plastry 400 ml bulionu warzywnego 1 cebula
Chilli Czosnek i Oliwapodpraż orzechy. Pamiętaj, że zostawiając je na ciepłej patelni one cały czas się będą prażyć, czyt. przypalać, więc lepiej przełóż je do miseczki. Daktyle namocz w 100 ml gorącej wody przez około 15 minut po czym zblenduj z bananem, olejem i esencją. Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle(...)folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju roślinnego 50 ml soku z cytryny 100 g rodzynek/suszonej żurawiny Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc
greenscarfjajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy. To po to by w trakcie pieczenia parująca woda zapobiegła pękaniu powierzchni sernika i utrzymywała temperaturę pieczenia. Tortownice lub blaszkę
Sztuka gotowania w/g Samiry120g serka śmietankowego; 1 cukier waniliowy; kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy; Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego. Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem
In my kitchenoliwa z oliwek duży pęczek kolendry sok z cytryny, chili do doprawienia przygotowanie Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną, rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony). Można ośmiornicę sparzyć, zanurzając ją w garnku z wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne. Głowę ośmiornicy odciąć
Stare GaryZielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasteczka z lawendą to propozycja dla osób szukających nowych, oryginalnych smaków w kuchni. Lawenda nadaje wypieką niezwykłego, charakterystycznego aromatu, którego nie sposób opisać słowami - trzeba
Słodka Stronasuszonych prawdziwków4 łyżki olejusólpół cytrynynatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 10-12 godz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego
charlotte gotujezagotowuję. Kiedy zacznie masa wrzeć, dodaję sok z cytryny, chwilę gotuję, aby nieco odparować. Przekładam gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem. Dla pewności warto spasteryzować - słoiczki włóż do garnka o grubym dnie, wlej do połowy ich wysokości letniej wody i doprowadź do wrzenia. Trzymaj na gazie od chwili zagotowania około
W kuchni Karmel-itki