cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:179/266)

Babeczki choinki 217

ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka kropli soku z cytrynydodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć

Food Square
Dżemik z pigwy 165

zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej,niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakujez twarożkiem.Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie.   Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wsypujemy pokrojoną pigwę i cukier.Na 1 kg owoców ok. 40 dkg cukru

Maminek kulinarny
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 242

przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki

SzczyptaSmaQ
Pączki w kokosowej obręczy 175

opakowanie cukru waniliowego 40 ml spirytusu  sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia marmolada twarda kubek firmy JAMAR (http://jamar.pl/nasze-produkty/przetwory-owocowe/) cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) owoce kansyzowane, czekolada – rozpuscic w kapieli wodnej, kokos Wykonianie- Mąkę pszenną przesiać i zmieszaćz

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz rybny 223

Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić w kawałki. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów

Moje domowe kucharzenie
Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie. 291

czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ulubiony aromat  ( u mnie skórka otarta z cytryna i łyżka soku cytrynowego ) 20 dkg suszonej żurawiny Wykonanie : Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody. Śmietanę ubić na puszystą masę ,ale nie do całkowitej sztywności. Ser ubić z jajkami , dodać

Malinowa Kawiarenka
Torcik andrutowy z jagodami 145

puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i  sok z cytryny. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Wafle przekładać masą czekoladową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę.  Torcik obsypać przez sitko czekoladą

Gosia gotuje
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 192

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając

Luźna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 180

niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :)Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :)Składniki:5 dkg drożdży,3/4 szklanki wody,1 szklanka mleka,ok. 2 szklanki mąki pszennej,3 jajka,2 łyżki cukru,szczypta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki gryczane z musem mango - banan 224

zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banankilka kropel soku z cytryny Podane składniki miksujemy na gładką masę

chwile dla mnie
karnibahar kizartmasi -kalafior panierowany,turecka przystawka meze... 222

Składniki: kalafior 1 większy, sok z cytryny 2 łyżki, sól morska 2 łyżeczki, jajka 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente" - nie może być

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowa mini lasagne. 153

smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać

Kulinarny karnet Christophera
Orientalna sałatka z makaronem ryżowym i wieprzowiną teriyaki 292

cytryny - łyżka octu ryżowego - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - olej kokosowy do smażenia Przygotowania zaczynam dzień wcześniej, od zamarynowania mięsa. Pokrojony w paseczki schab przekładam do miski, dodaję łyżkę sosu rybnego, łyżkę sojowego, łyżke teriyaki i łyżeczkę czosnku. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (optymalnie na całą noc) Makaron ryżowy przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, hartuję zimną wodą(...)dodaję do makaronu. Ogórka i awokado obieram i kroję w paseczki, wędrują do miski i pozostałymi składnikami. Następnie dodaję odsączoną kukurydzę i listki szpinaku pozbawione ogonków. Polewam sokiem z cytryny.  Wszystkie składniki mieszam ze sobą, w razie potrzeby przyprawiam solą (sosy, których użyłam są dosyć słone, więc może nie być takiej potrzeby). Przed podaniem posypuję sezamem i słonecznikiem

Cook&Love