cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:170/266)

Krwawe ciasteczka na Halloween 166

cytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki zimnej wody krew: 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 1 kropla zielonego barwika w żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Frużelina jagodowa 128

łyżka soku z cytryny Przygotowanie:    Do garnka wsypać cukier i jagody oraz sok z cytryny. Gotować do rozpuszczenia się cukru (ja nie które jagody rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić żelatynę z 2 łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia. W drugiej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Dodać do jagód, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić

Amatorka kuchenna
Orkiszowa tarta z rabarbarem 134

gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki

Mango Papaja
Spaghetti z „pesto” z roszponki 98

dekoracji. Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni, oliwę, skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w paski szerokości 0,5 cm. Podsmażyć na mieszance masła i oliwy. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze

królestwo garów
Pieczeń cielęca 222

razem. Składniki dla 4 osób: 1 kg cielęciny np. karkówka lub łopatka 4-5 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią sól wg smaku 4 gałązki świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Uformować pieczeń i obwiązać ją sznurkiem (szpagatem). 1-2 łyżki oleju wmasować w mięso. Z gałązek tymianku oberwać

Pełny talerz
Frutti di mare w sosie śmietanowym 270

cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mieszankę frutti di mare. Chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec wlać kieliszek białego wina i dusić pod przykryciem. W międzyczasie makaron ugotować al dente i zahartować (przelać zimną wodą, aby się nie posklejał).  Gdy owoce morza będą już miękkie, dodać śmietanę. Wszystko ze sobą wymieszać, posypać zieloną

Ugotować
Sałatka z buraczków 360

Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w nieco drobniejszą kostkę

Czerwień i błękit
Chłodnik z melona i ogórka 160

blendera i zmiksować. Zmiksowany melon dodać do ogórków i jogurtu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Zupę po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba -  doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, przybrać pokrojonym w kostkę ogórkiem , kawałkami rzodkiewki i listkami

Stare Gary
Zapiekanka z łososiem 229

pieprz, oliwa Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam do osuszenia. Dzielę na dwie porcje.Broku

UgotujmyTo.pl
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 141

U Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem

Food Square
Sałatka z białej fasoli i granatu 174

soli i ½ łyżeczki cukru,Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing:Sok i skórka z połowy cytryny,3 łyżki oliwy,Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu,Łyżka musztardy miodowej,2 fileciki anchois,Kilka listków Bazyli,3 łyżki wody,Sól  i pieprz Cayenne do smaku.Przygotowanie:Składniki dresingu zmiksować blenderem.Warzywa umyć, jarmuż oderwać od nerwów, czubkiem noża

SzczyptaSmaQ
Tort mokka 288

stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać. Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja.  Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie

Kulinarny karnet Christophera
Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem 221

Niektórym szpinak kojarzy ci się z dzieciństwa z brunatną breją o mdłym smaku . Jeszcze innym, w tym mi – ze słynną postacią z bajki : Popeye ;-) Nie

Kulinarne Przeboje
Kuskus z warzywami z parowaru 208

jego poziom, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.Sałatę mini rzymską myjemy.Jak woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy pieczarki i pora do kuskusa, wrzucamy również natkę i szalotkę.   Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołami dalmatyńskimi, polewamy sokiem z połowy cytryny i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek z oregano i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy

Parowar Faceta
Paprykarz z Mięsem Wieprzowym 122

paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: około 500 g mięsa wieprzowego sok z połowy cytryny (około 30 ml) duża szczypta cząbru duża szczypta tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 2 szczypty pieprzu 2 duże papryki czerwone 600 g pomidorów 1 cebula (około 120 g) 2 ząbki czosnku(...)ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia 1/2 szklanki wody (około 125 ml) Link do filmu z przygotowania: Paprykarz z mięsem wieprzowym Przygotowanie: Najpierw przygotuję mięso: Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i przekładam do miski. Następnie dodaję cząber, tymianek, majeranek, pieprz, sok z cytryny i dokładnie mieszam. Miskę z mięsem wstawiam do lodówki

Uwaga Babcia Gotuje
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3344

kapustę i na małym gazie dusić mieszając 15 minut. Nie wlewamy wody bo kapusta ma ją w sobie i w trakcie duszenia ,,puści" jej dość by się nie przypaliło. Pokroić koperek. Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego koperku. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i jeśli trzeba szczypta soli i cukru. Przed podaniem dodać resztę

Buniabaje w kuchni
Chłodnik z botwinki 129

pęczek botwinki 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki sok z 1 cytryny 2 duże jogurty naturalne (lub 1 duży jogurt+maślanka) ugotowane jajka (ilość według uznania) sól, pieprz cukier posiekany szczypiorek do dekoracji Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania

Ugotować
botwinka na wędzonce 117

kostkę ziemniaki, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Zalać ok 1 l wody, dodać ziele, liść laurowy, zioła. Korzenie marchwi, pietruszki a także buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście botwinki drobno pokroić. Do wywaru, dodać marchew, pietruszkę i buraczki. Kiedy zupa zacznie wrzeć dorzucić liście botwinki i sok z cytryny. Gotować aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku na krótko przed

6niebo
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 135

link  do  przepisu  tutaj ) lub 4 plastry świeżej cytryny 8 bardzo cienkich plasterów solonego masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter) 8 cienki plasterków cebuli  pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku solanka - 3 łyżki stołowe soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej wody, aby filet był całkowicie zanurzony folia aluminiowa  Filet zanurzyć w solance(...)pieprzem. Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności: - 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli - 1 część filetu z łososia - pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny) - znowu 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli Całość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetu Parujemy około 15 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śmietankowy tort z owocami lata 641

łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny skórkę otartą z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny Do nasączenia: 90 ml wódki 60 ml soku z cytryny cukier puder do smaku (2-3 łyżki powinny wystarczyć) Do kremu śmietankowego: 500 ml śmietanki kremówki 500 g serka mascarpone 6-8  łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo(...)będzie spód tortu, a dolny - wierzch. Przygotowujemy krem cytrynowy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (1/4 szkl.), odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy skórkę z cytryny, sok, a także ostudzoną (może być letnia) żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Wódkę

Ratunku obiad