wędzone pstrągi 4-5 korniszonów 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny 1 łyżka majonezu 3-4 łyżki gęstego jogurtu pół pęczka koperku sól, pieprz Jajka ugotować na twardo z łyżeczką soli. Po ugotowaniu zalać szybko zimną wodą i natłuc, by łatwiej było je obrać. Obrane jajka zetrzeć na grubej tarce, dodać mięso z pstrągów
Czerwień i błękitDodatkowo: gruszki w syropie lub 5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie
Niespełnione zdolności kulinarnelodówce przez noc. Przygotować lukier : 1 cytryna 150 g cukru pudru 1 białko Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody). Schłodzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - jest to bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne
Motylkowa Kuchniagodziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i dusimy na małym ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitypestki 150 g mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego 200 ml mleka sok z cytryny do smaku miód lub syrop klonowy do smaku Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do gładkości. Jeśli konsystencja jest dla Was za gęsta dodajcie wodę lub sok jabłkowy. The post Koktajl z Truskawkami i Awokado appeared first on Made
Made By Mom And SonPieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut. Polewa: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy babkę. Przygotowujemy skorupki. W jajkach delikatnie u góry robimy otwór. Ja delikatnie nakłuwałam nożyczkami i wykałaczką. Skorupki zanurzamy w mocno osolonej wodzie na 30-40 minut. Po tym czasie stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym. Następnie
VioletoweKucharzenieoleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 0,5l jasnego piwa w butelce 1. Olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy. 3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne
Szefowa kuchnicukiniakilka pieczarek 1 duża paprykacebulaGremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatyłyżka octu winnego albo soku z cytryny \4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka mioduWszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny
Bon Appetit MałgorzatyNie przepadam za pstragiem w ogole za rybami slodkowodnymi.Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek.Lada chlodnicza z rybami w moim sklepie zapelniona jest zwykle wieloma gatunkami ryb.Dzis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru3 łyżeczki żelatyny300 ml kremówki 36%Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż żurawina popęka, a cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj przez sito. Odstaw do wystudzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i połącz z żurawinowym musem.Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie powoli dodawaj partiami żurawinowy
Food SquareSkładniki: 2 sztuki udka kurczaka całe, 1,5 litra woda, 1/4 pęczka włoszczyzna, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka gotowane na twardo, 3 łyżki groszek konserwowy, 3 łyżki natka pietruszki, 4 łyżeczki żelatyna, - ile potrzeba cytryna, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony umyte większe udka zagotować, zebrać szumy cedzakiem dodać 2 marchewki, małą pietruszkę i seler, wsypać kucharka i na małym
W Mojej Kuchni Lubiępieprzu cayenne 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych Kuskus: 250 g kaszy kuskus 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu około 5-6 śliwek suszonych sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków
Mania Gotowaniapomarańcza ½ ogórka wężowego ½ owocu granatu Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru pudru Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba
Kulinarny karnet Christopheraowoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Wyszorowane dokładnie cytryny obieramy dość cienko lub ścieramy skórki na tarce. Zalewamy skórki alkoholem i odstawiamy w słoiku na jakieś 2 tygodnie. 10 łyżek cukru wsypujemy do szklanki wody i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru a następnie studzimy. Mieszamy alkoholowe skórki z syropem z cukru i przed
prawdziwe jedzenieDzisiaj na obiad zębacz pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie. Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg zębacza 1 cytryna pieprz , sól, 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj
Smaki Edytywiele godzin i sprawi,że nie mamy ochoty na podjadanie kalorycznych przekąsek.Ponadto przy obfitosci skladnikow odżywczych pozwala jednocześnie zadbac o szczupla sylewtke.Szczególnie dietetyczna jest owsianka przygotowana na wodzie i z dodatkiem sezonowych swieżych owoców,zamiast kalorycznych suszonych.Należe do grupy osob,ktore uważaja,iz mleko jest dobre wyłącznie dla osesków.Zreszta moj organizm od dziecka buntowal(...)blonnika.Warto pamiętac,by przygotowujac owsiankę dodać sok z cytryny,gdyż aktywowany zostaje wówczas kwas fitynowy,ktory hamuje wchłanianie zwiazków wapnia lub podać z jogurtem,który ten brak wyrównuje.Skladniki na 1 porcje:3-4 lyzki platków owsianych200-250 ml wodycynamonmiód lub syrop z agawy2 figigarstka jeżynWykonanie:płatki owsiane zalać wrząca woda i na pyrkajacym ogniu gotować 10-15 minut.Od czasu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość , na kogel-mogel. Powoli dodajemy cukier waniliowy, cynamon, skórkę i sok z cytryny, nadal miksujemy. Następnie dodajemy mąkę
Moniki Smakołykipiersi z kurczaka (1 spora podwójna)mąka do obtoczenia piersi kurczaka1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%cytryna do skropieniasól i czarny pieprzPUREE ZIEMNIACZANE: kilka ugotowanych ziemniaków potłucz, dodając 2-3 łyżki masła i 1-2 łyżki śmietanki kremówkiPrzygotowanie:Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pamiętaj, że zawsze lepiej wrzucić ziemniaki na zimną wodę, bo wtedy ugotują się całe, nie będą(...)Jeśli Ci się bardzo spieszy, możesz pokroić ziemniaczki w kostkę i wrzucić już na gorącą wodę- wtedy na pewno ugotują się równomiernie całe. Wodę solimy już po zagotowaniu - posolona woda zwyczajnie zagotowuje się wolniej. Od pora odetnij zielone części i zostaw białą oraz jasno zieloną. Przekrój wzdłuż na 4 części, umyj dokładnie i posiekaj w poprzek w paseczki
Gotowanie to kochaniełyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory 4 suszone podgrzybki 3 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina 1 kostka miękkiego tofu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli morskiej 1 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej (lub czerstwa albo podpieczona w piekarniku pełnoziarnista bułka zmiksowana w blenderze) 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka tymianku 1 szkl. pokrojonych pieczarek(...)chwilę, aż zmiękną. Wyjmij je, dokładnie odciśnij i pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów wylej na patelnię, podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodaj wino i gotuj około 5 minut, a następnie zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj tofu, sok z cytryny, bułkę tartą, grzyby, przyprawy, suszone pomidory, mleko i oliwki. Na koniec dorzuć
Roślinna - blog wegańskilepszy). W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 2 żółtka. Żółtka trzepiemy trzepaczką. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól
Bon Appetit MałgorzatyZiemniaki ugotowane, wystudzone i ugniecione, z mąką, kaszą, solą i jajkiem na ciasto wyrobione, na paski pokrojone, w wodzie ugotowane, na pesto bazyliowym podgrzane, serem oprószone, pieprzem doprawione, jest propozycją dania jarskiego dla Ciebie koleżanko i kolego :)Składniki:kopytka:400 g ugotowanych ziemniaków,150 g mąki pszennej,1 łyżka kaszy manny,1 jajko,1 łyżeczka soli,pesto z bazyli(...)olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.Na patelni
Moniki Smakołykidręczyć się wyrzutami sumienia za ptysiowe łakomstwo. Tak też zrobiłam. Gdy maluchy się suszyły, przyszła pora na krem. Ale jaki? Nawet nie byłam pewna czy mam w domu cytryny (remont nie sprzyja dbałości o zapas podstawowych produktów). Znów ściąga, tym razem innego autora, ale równie wspaniała. Angielskie wydanie Puddings and Desserts pod hasłem profiterolki podaje do nich przepis(...)łyżek), dodać sok z cytryny - nie za dużo, tak, aby przy ucieraniu uzyskać gładki, ale nie zbyt luźny lukier. Na koniec zabarwić sokiem z jagód i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać jeszcze trochę cukru pudru. KARMEL 1 filiżanka cukru ( pół filiżanki białego, pół ciemnego) 1/8 filiżanki wody Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie
KUCHARNIAsoku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP II Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . grzyby umieść w rondelku i zalej zimną w takiej ilości, aby przykryła grzyby zagotuj wodę z grzybami(...)warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec dodaj
Szybko Szybkowarsmakować. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową z warzywami? Składniki: 150 g (3/4 szklanki) ugotowanego w osolonej wodzie makaronu biawetta, orzo w kształcie ryżu ( al dente) 4 łyżki kukurydzy z puszki 1 duży pomidor 1 ogórek natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pomidora i ogórka myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Z pomidora i ogórka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki, czasami troszkę więcej) sól, pieprz 1 młoda cebulka ze szczypiorem, posiekana 2 łyżki wody Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż całość się zblenduje (ok 1 minuta). Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku dodając sok z cytryny, sól czy pieprz. Na dnie słoika umieszczamy sos a następnie dodajemy bulgur. Na wierzchu dekorujemy pomidorkami. Tak przygotowaną
Szybko Tanio Smacznieprzekąski do 100 kalorii i super smaczne i zdrowe pomysły na łatwe, kolorowe i pyszne wody smakowe! Arbuz i bazylia, granat, imbir i limonka - brzmi smacznie, prawda? Są też pomysły na pyszne i zdrowe herbatki - truskawka, hibiskus i anyż czy koper włoski, cytryna i miód - wszystko wygląda i brzmi pysznie! I przyszedł czas na końcowy zdrowy dział, o którym wspominaliśmy
Plate of Joyrozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę
AZgotuj!osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut
Pyry na Gazpół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy do formy do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W garnku zagotowujemy 3 razy więcej wody niż mamy w szklance kaszy. Stopniowo wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy na najmniejszym ogniu
Mienta blogbędą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Kulinarna rozmowawarzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra
Bon Appetit Małgorzatymałym ogniu ok. 15 minut co kilka minut mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć na desce po dwa liście. Filety z łososia
Kulinarny karnet Christopherawrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść ją w wyparzonych słoiczkach, pasteryzuj od chwili zagotowania wody przez 10-12 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Do obiadu podałam surówkę z marchwi i brzoskwiń - marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy
SMYKWKUCHNI