cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:177/266)

Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 185

czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru.   Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukru.Przygotowanie:Umyte i odsączone owoce wsypać do wyparzonego słoja, zalać spirytusem

SzczyptaSmaQ
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 215

słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto. Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem

W kuchni Karmel-itki
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 198

pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Umyte śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Na patelnię wsypujemy 3 łyżki brązowego cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy do chwili, aż cukier się dokładnie rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło oraz pokrojone śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy(...)wystudzone tartaletki przy użyciu worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (13). Wstawiamy do stężenia do lodówki. Przed podaniem, wyjmujemy wcześniej z lodówki, nakładamy śliwki i dekorujemy skórką z cytryny.    Tartaletki sernikowe ze śliwkami, to bogactwo smaków i aromatów. Z każdym kęsem nabieramy ochoty na więcej. Delikatna, kremowa masa serowa w połączeniu z wyraźnym i ostrym smakiem śliwek idealnie

mojewypiekiinietylko
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 257

kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem 25 gram świeżych drożdży, łyżkę mąki(...)międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki

Wyprawy kulinarne
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 274

Leniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę oprószyć mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem soli

SzczyptaSmaQ
Tarta z łososiem i szparagami 247

pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem(...)bieżącą wodą i obieracie. Nie zapomnijcie odkroić kawałków o długości 3-4 cm od dołu, to zdrewniałe, łykowate części, nie ma co żałować. Pozostałą część kroicie na 2 lub 3 kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę

GRUBY WAŁEK
sok z platków róży 169

Składniki płatki róży ilość dowolna  sok z cytryny cukier jedna łyżka na garść płatkow Wykonanie  oczyszczone z robaczków i nasion płatki róży przepuścić przez wyciskarkę.Gotowy sok doprawić cukrem i sokiem z cytryny.trzymać w lodówce.....można rozcienczyć wodą i pasteryzować.Ja wolę naturalny.... Smacznego

w mojej kuchni
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 232

smaku solą i cukrem. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą. Ryż jaśminowy zalewamy wodą w proporcjach 2:1 i gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 min. Ryż doprawiamy - curry, przecierem z papryczek, sosem ostrygowym, sokiem z cytryny, czarnuszką i kolendrą. Gotowe curry podajemy z ryżem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 160

Wpadały prosto w olej, aby po kilku sekundach zarumienić się i trafić na talerz. Cytryna i dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby wodą. Michał Kruszona  „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór

Jadło i czytadło
Szaszłyki drobiowe z ananasem 271

przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli.  Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie

mojewypiekiinietylko
ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM 261

kokosowego500 ml mleka 1,5%4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczysok z 1/2 cytrynyłyżeczka cukru sól, pieprz do smaku do podania:ugotowany ryżsuszona żurawinaskórka otarta z pomarańczypłatki migdałów Migdały wrzucam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Po kilku minutachprzelewam zimną wodą i obieram ze skórek.Do rondla wlewam mleko kokosowe i zwykłe. Wrzucam też migdał

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 244

solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Połączyć z cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być ona wyczuwalna oraz złagodzić charakterystyczny gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza.FrytkiZiemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Zalewam zimną wodą i odstawiam. Po kilku minutach wodę odlewam, a ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Buraki faszerowane 207

zachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.  Po upieczeniu

Taste Of My Day
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 312

łyżki posiekanej natki 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Czosnek rozcieramy w moździerzu  z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia. Fasolkę polewamy sosem i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
KONKURS na moim blogu BIG-ACTIVE 265

nich przyrządzimy sami.Składniki na krem: gorzka czekolada 2 torebki liściastej herbaty zielonej z cytryną i pamelo ( u mnie Big-Active) 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 jajka ( mogą być małe ) 5 dag cukru niepełna szklanka śmietany 30 % ( około 150 ml ) Przygotowanie: Do 150 ml wody o temp 90 stopni C wrzucamy torebki z herbatą i parzymy około 3 min, wsypujemy

Proste Potrawy