słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty przełożone kremem maślanym. Dodatek kwaśnej śmietany i cytryny nadał mu wyrazistości, karmel i chrupiące bezy… brzmi pysznie i słodko i tak też było. Dla mojego męża za słodko z racji bez za którymi nie przepada. Dla mnie(...)pysznie, lubimy w końcu jak jest słodko. Bardzo Wam polecam. Ciasto ładnie się kroi, prezentuje i na pewno zaskoczy Was smakiem. Składniki: 8 jaj 250 g cukru 4 łyżki wody 150 g mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Made By Mom And Sonłyżka soku z cytryny v 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon lub innej, ulubionej v 3-4 łyżki oliwy v sól i pieprz v mała ostra papryczka lub pół łyżeczki płatków chili Przygotuj: garnuszek deskę do krojenia i ostry nóż miseczkę lub słoiczek do dressingu Zaczynamy od wstawienia wody na kaszę w małym garnuszku. Gdy zacznie(...)miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy z solą, jak widać tutaj. Do niego dodajemy musztardę , sok z cytryny , oliwę pieprz i odrobinę soli , całość dokładnie mieszamy. W piekielnej opcji dodajemy rzecz jasna posiekaną papryczkę . W tej sałatce dressing można dodać od razu, inaczej niż przy sałatkach zawierających warzywa
Bazując na smakułyżek oleju z pomidorów. Wszystko wymieszaj i przełóż do misy. Przygotuj kurczaka: Kurczaka umyj, osusz. Wnętrze kurczaka posól i popierz. Dobrze wypełnij farszem. A otwór zatkaj całą umytą cytryną. Mój kurczak – pomimo wagi 1,8kg miał dość mały brzuch :) Udało mi się wepchnąć tylko połowę farszu. Resztę zapakowałam do dwóch kokilek i przykryłam folią aluminiową. Potem wstawiłam(...)kurczaka. Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól, popierz i posyp łyżeczką papryki w proszku. Następnie rozsmaruj dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia wylej wino oraz mniej więcej 200 ml wody. Dodaj gałązki tymianku, z których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h. Po godzinie zdejmij folię, piekarnik
Moja Delicjacukinią jest bardzo wilgotne. W tym przepisie nie odciskam cukinii z wody. Dodałam jej tyle aby babka była wystarczająco pulchna i wilgotna. Ciasto można upiec na oleju. Ja jednak wolę smak ciasta pieczonego na maśle lub kokosowym oleju. Ciasto jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę
codojedzeniasłoiczka na „zaś”) *jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj do zupy starte jabłko łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżka oleju roślinnego/nie smaży się na oliwie! Przygotowanie: Pomarańczę wyszoruj, sparz gorącą wodą, zetrzyj skórę i wyciśnij sok. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj
greenscarfśrednich buraków 1 duża cebula 1 łyżka mąki masło ocet/sok z cytryny cukier sól Ugotować buraki. Wystudzone obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do małego garnuszka. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć i przełożyć do buraków. Wlać odrobinę wody, wymieszać, podgotować i doprawić do smaku (cukrem, solą oraz octem
Di gotujezimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna
Qlinarnie i Qlinarniezimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 - 2 szklanki suchej kaszy jaglanej mleko do gotowania kaszy sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna
Qlinarnie i Qlinarnieporcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła 1/4 łyżeczki cynamonu 2 goździki Składniki na ciasto naleśnikowe: (6-8 naleśników) 1 niepełna szklanka mleka (240 ml) 1.5 szklanki mąki (225 g) 1 duże jajo szczypta soli niepełna szklanka wody (może być gazowana) Przygotowanie: Przygotować naleśniki: Mleko wlać do naczynia, dodać
Moja DelicjaZobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są
naRuszciepiekarnika, ostudzić MUS WIŚNIOWY - wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył - wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu - mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1 łyżką zimnej wody, wlać do gotującego się musu, energicznie mieszając gotować przez około minutę, zdjąć
Smakołyki Berenikimleko, masło i mąkę, a na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ucierać do momentu aż składniki dobrze się połączą.Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.Wierzch babki nakłuć [ zrobić dziury] w kilku miejscach . Tężejącą
Moje domowe kucharzeniePóźniej dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy. Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę
Sajkofanka smakucukru pudru 200 g zimnej margaryny/masła 2 żółtka 50 ml lodowatej wody wanilia/wanilina Składniki na nadzienie: 100 g mączki migdałowej 50 g brązowego cukru 800 g dorodnych czereśni 100 g cukru 35 g tapioki lub skrobi kukurydzinej( u mnie mączka ryżowa) 1 łyżka soku z cytryny( pominęłam) ziarenka z ½ laski wanili ¾ łyżeczki cynamonu ½ łyżki likieru Kirsch(pominęłam
Mia Cucina SofietaPogoda za oknem nastraja mnie dzisiaj do szaleństwa w kuchni. Tak oto powstała przepyszna sałatka z dodatkiem makaronu #omnomnom. Dodatek oliwy truflowej i łososia to poezja
Magiczne Życie Marty