cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:176/266)

Sałatka ze szparagami i pieczonym burakiem 364

przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat 3-4 gałązki szczypiorku Kulka mozzarelli Skórka otarta z  ćwiartki cytryny Świeżo mielony pieprz Do polania: olej lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć(...)końcówki i kroimy na około 2cm kawałki. Nastawiamy osoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Czekamy, aż zacznie wrzeć. Wrzucamy szparagi i gotujemy około 2-3 minut, tak by były al dente. Na duży talerz wykładamy sałaty, układamy buraki i szparagi, oprószamy pieprzem. Układamy pokrojoną mozzarellę, ścieramy odrobinę skórki z cytryny, rozrzucamy posiekany szczypiorek i skrapiamy olejem. Jeśli ktoś woli wymieszane

Kolizje Smaków
Owoce morza z czarnym makaronem 199

mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym ogniu(...)cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Po chwili do naczynia przekładamy makaron

Taste Of My Day
Małże z pesto 127

około 50ml oliwy      sól, pieprz      2 łyżka startego parmezanu      2 ziemniaki      liście sałaty      cytryna     pół małego ogórka świeżego Przygotowanie:      Robimy sos:  bazylię, natkę pietruszki, pół pomidora bez skórki i pestek wrzucamy do malaksera, dodajemy 2 ząbki czosnku (wcześniej przecisnęłam(...)ziemniaki, małże wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Gotujemy około 3 minut aż muszle otworzą się. Małże wyciągamy i wyciągamy z muszel (kilka zostawiłam do ozdoby w muszlach). Ugotowane ziemniak obieramy i kroimy w kawałki, ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu układamy sałatę, ogórek, ziemniaki i małże. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny o polewamy sosem pesto

Amatorka kuchenna
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 175

lepszy).  W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 2 żółtka. Żółtka trzepiemy trzepaczką. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik piernikowy 156

Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki

wyzwania kuchenne
Pasta z wędzonego pstrąga z jajkiem i korniszonami 179

wędzone pstrągi 4-5 korniszonów 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny 1 łyżka majonezu 3-4 łyżki gęstego jogurtu pół pęczka koperku sól, pieprz Jajka ugotować na twardo z łyżeczką soli. Po ugotowaniu zalać szybko zimną wodą i natłuc, by łatwiej było je obrać. Obrane jajka zetrzeć na grubej tarce, dodać mięso z pstrągów

Czerwień i błękit
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 188

Dodatkowo:   gruszki w syropie  lub  5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik Krakowski 150

lodówce przez noc. Przygotować lukier : 1 cytryna  150 g cukru pudru 1 białko ​ Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody). Schłodzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - jest to bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne

Motylkowa Kuchnia
Dżem truskawkowy z rabarbarem 115

godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i dusimy na małym ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Koktajl z Truskawkami i Awokado 123

pestki 150 g mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego 200 ml mleka sok z cytryny do smaku miód lub syrop klonowy do smaku Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do gładkości. Jeśli konsystencja jest dla Was za gęsta dodajcie wodę lub sok jabłkowy. The post Koktajl z Truskawkami i Awokado appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 145

Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut. Polewa: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy babkę. Przygotowujemy skorupki. W jajkach delikatnie u góry robimy otwór. Ja delikatnie nakłuwałam nożyczkami i wykałaczką. Skorupki zanurzamy w mocno osolonej wodzie na 30-40 minut. Po tym czasie stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym. Następnie

VioletoweKucharzenie
Kurczak pieczony na butelce z piwem 383

oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 0,5l jasnego piwa w butelce 1. Olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy. 3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne

Szefowa kuchni
Szaszłyki z włoską gremolatą 163

cukiniakilka pieczarek 1 duża paprykacebulaGremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 138

łyżka octu winnego albo soku z cytryny                           \4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka mioduWszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny

Bon Appetit Małgorzaty
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 149

Nie przepadam za pstragiem w ogole za rybami slodkowodnymi.Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek.Lada chlodnicza z rybami w moim sklepie zapelniona jest zwykle wieloma gatunkami ryb.Dzis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zimowy sernik z żurawiną 154

cukru3 łyżeczki żelatyny300 ml kremówki 36%Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż żurawina popęka, a cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj przez sito. Odstaw do wystudzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i połącz z żurawinowym musem.Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie powoli dodawaj partiami żurawinowy

Food Square