tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jaja z cukrem miksujemy tak długo
Moniki SmakołykiMozzarella Cala natka pietruszki Jeśli chcemy papryczka chili jedna Sos: 7 łyżek maggi pieprz i sok ze świeżej cytryny z połowy Sposób: Kroimy wszytko w krążki , plastry itp Drobno siekamy Pietruszkę Pomidory w oleju odsączamy na sitku nie płukamy woda!!! Wszytko ładnie mieszamy i dodajemy sos Podajemy najwcześniej 15 min po zalaniu sosem
Viola cooks with passionmąki Sos truskawkowy: 500 g truskawek 2 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sos: truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki.Owoce przełożyć do garnka,zasypać cukrem,wlać 2 łyżki wody i sok z cytryny.Gotować na małym ogniu,aż puszczą sok i nieco zgęstnieją,pod koniec dodać 1 łyżeczkę
Niespełnione zdolności kulinarneCezar Składniki: 2 porcje Sałatka 3 liście jarmużu 3 kromki chleba, u mnie na zakwasie 1 puszka tuńczyka z wody 1 pomidor Sos 1 duże żółtko 3 płaty sardeli (anchois) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu 1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista 1 łyżeczka suszonego oregano 125 ml dobrej oliwy
codojedzeniaSkładniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową
Be Fit Be Strongłyżki cukru) 140g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko (dla bezjajecznych wystarczy dodać 1-2 łyżki zimnej wody) 500g rabarbaru (nie więcej!) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki miodu (bądź cukru) 0,5 łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny ziarenka z jednej laski wanilii bułka tarta Mąkę przesiać i dorzucić do niej zimny tłuszcz, posiekać drobno, po czym rozetrzeć
Przepysznik - BLW i nie tylkowieczorem powinnien wypić herbatę z tego zioła. Jak ją przygotować? 2-3 łyżki zalać 1 litrem wrzącej wody (w zależnosci od intensywności pożądanego smaku). Jedną porcję herbaty można zaparzyć dwukrotnie. Zaparzać 2-5 min . Można pić z dodatkiem cytryny i miodu. W celu uzyskania pożądanych efektów, zaleca się picie czystka regularnie, codziennie. Efekty odczuwalne mogą być nawet po tygodniu
chili & sugarżelatyny 250 g cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Czereśnie zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Garnek postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok. Pogotować przez około kwadrans. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie wlać odrobinę gorącego soku z czereśni i wymieszać. Przelać
Sto kolorów kuchnigładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek. Smacznego
Moniki Smakołykigarść liści boćwiny 100 g sera feta 100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek wrzucić do goracej osolonej wody i ugotować do miękkości, odsaczyć z wody i ostudzić. Na półmisku ułożyć umytą rucolę i liście boćwiny. Na nich
Gosia gotujeKarnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie
Malinowe PocałunkiŚwięta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę, ciągle w pełni sił, i
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytrynowej4 ziarenka kardamonu4 goździki2 łyżki brązowego cukru.1l wodyprzygotowanieŚliwki umyć, pozbawić pestek.Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować aż śliwki będą miękkie a kompot nabierze dobrego smaku i głębokiego koloru. Dosłodzić i doprawić sokiem z cytryny wg własnego smaku. Smacznego
Stare Garypęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze to w szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład
Codzienna kuchnia niecodziennaczerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz czarny W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę
Proste Potrawy