orzechów 100g Gorzkiej czekolady 250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest
Chocolate Stop TemptingciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek(...)masłem i oprószoną mąką blachę,Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać
Gorący kąsekcukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.) Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao
coolinarnastrefa.blogspot.comutrzyj masę. Masa powinna być gęstsza niż na standardowe naleśniki. Masę przelej do butelki po małej wodzie mineralnej. W korku zrób na desce do krojenia, dziurę nożem. Zakręć butelkę na rozgrzaną teflonową patelnię, lej masę tworząc dowolne kształty!Naleśniki przełóż kremem z sycylijskich cytryn!;-))))Śniadanko gotowe
SMYKWKUCHNIKonfitury - owoce usmazone w gestym syropie - to wielka specjalnosc kuchni staropolskiej.Konfitury otrzymuje sie przez gotowanie w gestym syropie calych owocow lub duzych ich kawalkow.Owoce w konfiturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść liści natki pietruszki, posiekanych garść liści świeżej mięty, posiekanych garść koperku, pisiekanego skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny Przygotowanie faszerowanych pomidorów: Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy pomocy łyżki usuń z pomidorów miąższ i przełóż go do miseczki. Pomidorowe "miseczki" ułóż na dużej blasze wyłożonej(...)lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw farsz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotowanym
Chilli Czosnek i OliwaLidl Polska Sałatka: ogórek małosolny 3 szt- sama robiłam papryka czerwona połowę ryneczek Lidla ruccola 100 g ryneczek Lidla pestki słonecznika podprażone z 3 garście winegret : sok z cytryny połowę ekstra Virgin Olive sól i pieprz do smaku Dodatkowo: kasza pęczak 1 woreczek fasolka szparagowa żółta 2 garście Składniki które użyłam(...)według tego co jest napisane na opakowaniu. Krok 4 Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Krok 5 Ogórek małosolny kroimy w kostkę, dodajemy ruccole,paprykę pokrojoną drobno i prażone pestki słonecznika.Skrapiamy sokiem z cytryny oraz ekstra Virgin Olive Oil Spain i doprawiamy solą i pieprzem. Krok 6 Na talerz nakładamy sałatkę kaszę
Różowa kuchniatutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra wody. Do miski wlać żółtka (powinny być(...)czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, sok z cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam(...)Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut
Tradycyjna kuchnia Kasiewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki(...)zastąpić sokiem z cytryny. Stopniowo i powoli dodajemy gorące masło pozbywająć się piany z wierzchu możemy też wykorzystać już klarowane masło. Podczas ubijania sos zacznie gęstnieć i wyglądem przypominać majonez, jest jednak od niego zdecydowanie lżejszy i ma delikatniejszą formę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy sos jeszcze solą i białym pieprzem. Sosem polewamy ugotowane szparagi wyciągnięte z wody. Do sosu można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę
Kulinarny karnet Christopherawiększych ciut więcej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki cukru pieprz cytrynowy sól ziołowa wiórki masła Kluseczki kładzione: 2 jajka 2 brykiety mrożonego szpinaku 1/2 szkl. mąki 1 łyżka oleju rzepakowego sól Dekoracja: granat-ziarna świeża mięta truskawki Sposób przygotowania: Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy(...)stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę
Kolorowy PrzepisownikJajko w koszulce, to nic innego jak jako gotowane bez skorupki w wodzie, aż do ścięcia się białka, a żółtko- w zależności od upodobań- może być ścięte albo płynne.Najbardziej znane jest jajko podane na toście, ale możliwości jest wiele, np. jajko na sałatce- bardzo prosta, ale naprawdę przepyszna propozycja.Polecam!* jajko- 4 szt. ( lub w zależności na ile macie chęć(...)główka* pomidor- 2 szt.* ogórek kiszony- 3 średniej wielkości* jogurt naturalny kozi- 250ml* szczypior- pęczek* sok z cytryny- 2 łyżki* przyprawy: pieprz i sólSałatę wymieszać z pomidorami, ogórkiem, szczypiorkiem, jogurtem, doprawić i wymieszać.Przełożyć odpowiednie porcje sałatki na talerzyki.Zagotować litr wody ze szczyptą soli.Jajko pojedyńczo wbić do miseczki/szklanki, a gdy woda zacznie wrzeć szybkim ruchem wlać kolejno jajka
Kraina Miodem Płynącakłopotem w zaopatrzeniu. I właśnie majonez dziś prześwietlimy Zacznijmy od składu: olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy,gorczyca,cukier,sól) jajo kurze (4,3%), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana,żółtko jaja kurzego (1,1%), sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz: E385 Wyjaśnijmy(...)prostu skrobia traktowana jest wysoką temperaturą, kwasem lub w inny sposób, przez co zmieniają się nieco jej właściwości. Po tym procesie uzyskuje na przykład zdolność pęcznienia i wiązania wody. Stosuje się ją więc głownie do zagęszczania produktów. W produkcji spożywczej, do pozyskiwania skrobi wykorzystuje się głównie kukurydzę, ziemniaki, tapiokę, pszenicę i soję. Większość z nas wie, że przynajmniej kukurydzę
NaKońcuJęzykapuszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku słodka wędzona papryka i ostra papryka (niewędzona) 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Przełóż
Qlinarnie i Qlinarnie