cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:151/266)

Tort na moje urodzinki :) 234

przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady(...)cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam możemy na tym poprzestać i takim kremem przełożyć bezy, a możemy dodać jeszcze sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Wtedy musimy na jakiś czas (do zgęstnienia) wstawić masę do lodówki i dopiero wtedy składać tort. Na sam koniec przygotowujemy polewę. Żaroodporną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, a w niej połamaną

Ratunku obiad
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 197

cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy(...)litr wody, który potem w miarę kolejnych godzin gotowania,będziemy na bieżąco uzupełniać. Wszystko dokładnie mieszamy i rozprowadzamy ze skórką z dna garnka, doprawiamy solą i gotujemy około pół godziny na niedużym ogniu. Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko

Kuchenna Kontrrewolucya
Tabbouleh z komosą ryżową 136

dużego owocu granatu sól, pieprz Przygotowanie: Komosę płuczemy zimną wodą, następnie gotujemy w 2 szklankach wody przez 15 minut. Odcedzamy na sitku i wsypujemy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wraz z sokiem dodajemy do komosy razem z szalotką oraz sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekane zioła, przyprawy i oliwę. Wszystko razem mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Optymistyczne śniadanie z newellą 185

małą ilością wody (tak by się nie przypalał owoc - zagotowujemy owoc kaki z wodą i połową łyżki miodu na 5min. W między czasie rozbrajamy ananasa i wykrawamy jadalną część i kroimy ją w paski odkładając do miski2/ Do gotującego się owocu kaki dodajemy odrobinę soku z cytryny i ściągamy z ognia, obieramy avocado i kroimy w półksiężyce i również odkładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 187

kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy  Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe  kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy(...)kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo

mojewypiekiinietylko
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 173

głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam(...)pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz do podania: świeży chleb schłodzone białe wytrawne wino Przygotowanie: Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do zimnej wody. Cebulę kroję w piórka, przekładam do miseczki, zalewam białym octem

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczny barszcz biały 244

Składniki: 1 kg surowej, białej kiełbasy dobrej jakości; Słoiczek chrzanu tartego (180 g); 2 litry zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 2 czubate łyżki majeranku; 5 ziaren pieprzu; 5 ziaren ziela angieslkiego; 3 liście laurowe; 1 łyżka vegety; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 200 g wędzonego boczku; 2 duże cebule; 1 łyżka mąki pszennej; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)boczek i razem podsmażyć. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą kiełbasę, obrane ząbki czosnku, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż kiełbasa stanie się miękka. Ugotowaną, miękką kiełbasę wyjąć z garnka, a do zupy dodać chrzan, majeranek oraz podsmażoną cebulę z boczkiem. Gotować razem

Gospodyni Miejska
Wytrawny sernik ze śledziami 158

Spód 200 g chleba, u mnie żytni 70 g rozpuszczonego masła Nadzienie 3 listki żelatyny 150 g crème fraîche 100 ml ubitej śmietanki 1 łyżeczka soku z cytryny 6 łyżek drobno pokrojonego poru 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę 100 g śledzia w occie, drobno pokrojonego Dekoracja 2 jajka ugotowane(...)Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Uformuj cienki spód na dnie formy. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Po 20 minutach odciśnij wodę i rozpuść żelatynę lekko podgrzewając. Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę

codojedzenia
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 199

mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam i odstawiam na bok. Brokuła płuczę pod bieżącą(...)wodą i gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 2-3 minuty od chwili zagotowania się wody (dla zachowania soczystego koloru i jędrności). Cebulę obieram, drobno siekam, a obrany czosnek przeciskam przez praskę. Szklę na niewielkiej ilości oleju, następnie wlewam śmietankę, wrzucam brokuła podzielonego na małe różyczki. Mąkę rozprowadzam w mleku, dodaję do pozostałych składników, ciągle mieszając (jeśli obawiasz się grudek

W kuchni Karmel-itki
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 153

Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Impasto(...)cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego

La grande e la piccola cuoca
Placki ziemniaczane po Litewsku 358

jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz(...)razie potrzeby można dodać mąki , gdy uważamy że zbyt rzadkie lub wody gdy za gęste . Na koniec doprawiamy pieprzem , odstawiamy . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z cebulą . Wkładamy wszystko do jednej miski , dodajemy przyprawy ( sól,cukier,wyciśnięty czosnek,pieprz) skrapiamy sokiem z cytryny, wbijamy jajko , mąkę i dokładnie mieszamy . Smażymy na rozgrzanym oleju

Ogrodnik w podróży
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 181

łyżeczki suszonych drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Konfitura z czerwonej cebuli: 250 g czerwonej cebuli 50 g cukru 50 ml octu balsamicznego 200 ml czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałązka tymianku łyżka oliwy sól Dodatki: ser camembert orzechy pekan kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Konfitura z czerwonej cebuli(...)Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Pizza:  Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy mikserem, aż składniki zaczną łączyć się

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 116

cienkie paseczki, a następnie obgotować 2-3 razy zmieniając wodę. Dzięki temu straci ona goryczkę.Łososia posmarować oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem. Położyć na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) i smażyć 3-4 minuty z każdej strony aż ładnie się przyrumieni.Następnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée(...)Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki można wrzucić do miski z wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia). Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i posypujemy czarnuszką. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy

Food Square
Tarta cytrynowa. 184

kobieceporady.pl Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią

zadanie-gotowanie
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 103

karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się

Wielopokoleniowo
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 99

karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się

Wielopokoleniowo
‘Owsianka’ bez płatków ;) 117

Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę; w ten sposób otrzymujemy mleko bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę

Wegańska kuchnia orientalna
Pasta z awokado, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 193

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek  fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę

kulinarnyswiatdomi
Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym 136

śmietanki kremówki 36 % 1/2 szklanki cukru sok z połowy cytryny 3 łyżeczki żelatyny w proszku Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy  malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość miksujemy na gładki przecier. Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę

Chocolate Muffin Blog
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 158

Wyobraźcie sobie, że nigdy nie jadłam kurek i szczerze przyznam, że wcale nie byłam zainteresowana ich smakiem, aż do dnia, kiedy teściowa przyniosła mi sporą porcję

Kraina Miodem Płynąca
Toskański placek świąteczny 157

siekamy na grubą kostkę.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały,  kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z  przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym

Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 162

Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 346

Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku.Dzi

Ostra na Słodko
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 187

szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka  ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie:Ubijamy żółtka, cukier, sok z cytryny, syrop różany i sól w dużej metalowej misce.Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (pamiętamy, aby dno miski nie stykało się z powierzchnią wody). Trzepaczką mieszamy jaja do czasu aż zgęstnieją i staną się kremowe (mieżąć temp

Malinowe Pocałunki
filety z flądry z pieprzem smażone... 137

Składniki: 1 kg filety flądry, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka sól, 2 łyżki pieprz czarny grubo mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia filety z flądry dobrze opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym i przed włożeniem do maki skropić je cytrynowym sokiem do reklamówki wsypać około 1 szklanki mąki i wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z krewetkami w maśle i czosnku. 177

zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucamy na patelnie. Smażymy bardzo krótko. W międzyczasie gotujemy makaron.Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przekładamy

Miksturownik
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 168

maksimum smaku i aromatu.  Dzięki dyni i żurawinie sałatka ma słodkawą nutę, a orzechy i farro nadają jej orzechowy smak. Całość wieńczy nitka cytrynowej oliwy i skórka z cytryny, którą często dodaję dla uzystania dodatkowej świeżości. Niewątpliwą zaletą tego typu sałatek jest to, że można przygotować je wcześniej( farro i dynie przygotowałam wieczorem),  a przed podaniem połaczył(...)piekarniku dynigarść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich,  parę czarnych oliweksól, skórka z cytrynyoliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie  gotujemy 15 minut  w osolonej wodzie.  Ugotowane farro odcedzamy na sitku,  przekładamy do większej miseczki, polewamy łyżką oliwy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia

Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 192

wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie  płuczemy w zimnej wodzie.  Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę

Mia Cucina Sofieta