cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:160/266)

Dietetyczne curry z kalafiorem 173

łyżeczka curry  - pieprz, sół - 2 duże pomidory  - 1 średniej wielkości kalafior  - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego  Przygotowanie :  Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić, w tym czasie ugotować na parze kalafior, obrać pomidory, na patelkę dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory

zdrowa vege kuchnia
Ciasto cytrynowe. Wypieki robione razem z dzieckiem. 175

oliwek, sok z jednej cytryny, ewentualnie starta skórka cytrynowa. Przepis: Dokładnie rozmieszać cukier z 2 żółtkami. Dodać sok z cytryny (i ewnetualnie startą skórkę cytrynową). Dorzucić mąkę i oliwę z oliwek. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco plastyczne dolać odrobinę wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodać białka ubite na sztywną pianę. Całość przełożyć do posmarowanej masłem foremki. Włożyć do piekarnika. Wypiekać

MODA NA BIO
Czy to jeszcze Golden Syrup? 164

czujnie pilnując, by cukier się nie przypalił.Zestawić z ognia.Dolać do rondelka wrzącą wodę (uwaga może pryskać - wrząca woda jest i tak chłodniejsza niż rozgrzany karmel), dosypać pozostałą mieszankę cukrów -waniliowy, biały, trzcinowy (razem 500g), dolać sok z cytryny i pomarańczy.Ponownie postawić na ogień. Rozgrzać, przemieszać, zmniejszyć płomień do minimum i gotować kolejne 45 minut.Po tym czasie przelać

W kuchni wieczorem
Tabbouleh, letnia sałatka 207

małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórka

Kulinarne przygody Gatity
Wrapy z tuńczykiem i warzywami 178

suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.   Składniki:2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek,1/2 główki sałaty.Sos:1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić

Z miłości do słodkości
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 219

gorgonzola garść orzechów włoskich, posiekanych dressing: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś pieczony pod pierzynką z pora 229

łyżka soku z cytryny - oliwa z oliwek Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie miękki dodać ricottę oraz gałkę

Zgrabne Gotowanie
Ciasto banoffee 5902

foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce

Słodkości i nie tylko
Sałatka marokańska. 172

przystanek Maroko i sałatka marokańska. Potrzebne nam będą: sałata, 4 pomidory, połówka cytryny, 250 g ciecierzycy, ser najlepiej kozi, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz. Przygotowanie: Tu potrzebna nam będzie odrobina organizacji, bo ciecierzycę gotuje się długo. No i przede wszystkim musimy pomyśleć o zamoczeniu jej w wodzie na całą noc. Oczywiście można do tej sałatki wykorzystać już gotową ciecierzycę

MODA NA BIO
Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 326

płatków migdałowych2 łyżeczki soku z cytryny2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszkuMasa rabarbarowa:500 g rabarbaru3-4 truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody + 6 łyżek wody60 g cukruMasa śmietanowa:400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki cukru waniliowego2,5 łyżeczki żelatynyKiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie(...)tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już sztywna,  stopniowo dodajemy całą porcję (lub połowę) cukru

Świat Ciasta
Dorsz w migdałach 152

cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Migdały jeśli są w całości zalać gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i obrać ze skórki i pokroić. Jeśli migdały są w płatkach to wystarczy wrzucić(...)gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem z migdałami i posypać natką pietruszki. Drugą połowę cytryny pokroić w ćwiartki i podać

Apetyczna babeczka
Deser lodowy z gorącymi jabłkami 223

cierpliwie poczekać. Składniki: ok 2 małe jabłka garść rodzynek łyżeczka lub dwie soku z cytryny ulubione lody - polecam waniliowe, fajnie komponują się z jabłkami :) bita śmietana, polewa - opcjonalnie Wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w cząstki i przekładamy do garnka. podlewamy niewielką ilością wody, a następnie na małym ogniu dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać.  Według upodobań(...)wpływem temperatury skrystalizuje się, w dodatku będziemy je jeść ze słodkimi lodami i dodatkami, nie potrzebujemy już dodatkowych kalorii. W zamian dla zróżnicowania smaków, możemy dodać trochę soku z cytryny. Gdy owoce są miękkie i gotowe do spożycie przekładamy je na spód naczynia, w którym będziemy  podawać deser. Następnie na wierzch kładziemy lody. Całość przyozdabiamy bitą śmietaną i polewą

Taste Of My Day
Karp zapiekany z grzybami i śmietaną 204

jeżeli  mają ości - usunąć, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć  na bok. Cebulę obrać i pokroić na raczej dużą kostkę. Jeżeli używamy  pieczarek, należy pokroić je na połówki, mrożone grzyby zostawiamy takie jakie są, natomiast suszone należy wcześniej zamoczyć w małej ilości wody aby napęczniały .Na oliwie podsmażyć cebulę  do lekkiego zeszklenia, następnie

Stare Gary
Młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami. Pysznie i szybko. 372

duszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę soli,cukru i majeranku. Gotuje jeszcze chwilkę, parę minut, aby pomidory się nie rozpadły. Na końcu kosztuję i doprawiam kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ice Tea. Orzeźwienie. Mrożona herbata z cytryną i miętą. 834

Wracając do domu marzyłam tylko o kąpieli i szklaneczce zimnego napoju. W zamrażarce czekały zamrożone kostki i schłodzona woda bo upały dają się nam nieźle we

Smaczna Pyza