cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:160/266)

Zielona sałatka 355

pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz

Z miłości do słodkości
Sałatka ziemniaczana z porem i oliwkami do mięs z grilla 346

jednakowej wielkości kremowych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 por 3-4 korniszony sól i pieprzsok z cytryny mały kubek kwaśnej śmietany mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy łyżka ostrej musztardy posiekana natka pietruszki i koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć

Czerwień i błękit
Grillowany pstrąg łososiowy z cytrynowo - maślanym sosem i karmelizowaną marchewką baby 180

szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu(...)potrząsając rondlem obsmażamy chwilę, aby pozbyć się szronu. Następnie dodajemy wodę, cukier, ocet, sól, pieprz i chilli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu często mieszając aż do zredukowania się płynów. W drugim rondlu rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, szklimy, następnie zalewamy sokiem z połowy cytryny i winem. Gotujemy do redukcji płynów o połowę. Następnie dodajemy śmietankę

Cook&Love
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 114

rondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie nogi, aby nie uciekł. Dookoła niego rozparceluj resztę warzyw, pozostawiając wierzch jego na widoku (musi się przypiec). Skrop całość ćwiartką cytryny. Pozostałe cząstki owocu umieść na wierzchu warzyw wraz z pomidorkami koktajlowymi (razem z gałązką). Zalej wszytko szklanką wina i umieść w piecu. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę(...)Następnie odcedź. Dzięki temu na pewno nie będzie gorzka. Wsyp ją do garnka ponownie, nalej świeżej wody i wsyp łyżeczkę soli. Ugotuj do miękkości, odcedź i wstaw do naczynia żaroodpornego. Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną

Food Square
Domowy Deser 212

orzechów 100g Gorzkiej czekolady  250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest

Chocolate Stop Tempting
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 236

ciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek(...)masłem i oprószoną mąką blachę,Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać

Gorący kąsek
Babka caffe latte 562

cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.) Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.  Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny.  Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao

coolinarnastrefa.blogspot.com
Naleśniki cytrynowe z sicilian lemon curd! Boskie! 160

utrzyj masę. Masa powinna być gęstsza niż na standardowe naleśniki. Masę przelej do butelki po małej wodzie mineralnej. W korku zrób na desce do krojenia, dziurę nożem. Zakręć butelkę na rozgrzaną teflonową patelnię, lej masę tworząc dowolne kształty!Naleśniki przełóż kremem z sycylijskich cytryn!;-))))Śniadanko gotowe

SMYKWKUCHNI
Konfitura z wiśni - tradycyjna 116

Konfitury - owoce usmazone w gestym syropie - to wielka specjalnosc kuchni staropolskiej.Konfitury otrzymuje sie przez gotowanie w gestym syropie calych owocow lub duzych ich kawalkow.Owoce w konfiturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem 147

sól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść liści natki pietruszki, posiekanych garść liści świeżej mięty, posiekanych garść koperku, pisiekanego skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny Przygotowanie faszerowanych pomidorów: Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy pomocy łyżki usuń z pomidorów miąższ i przełóż go do miseczki. Pomidorowe "miseczki" ułóż na dużej blasze wyłożonej(...)lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw farsz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotowanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek. 137

Lidl Polska Sałatka: ogórek małosolny 3 szt- sama robiłam papryka czerwona połowę ryneczek Lidla ruccola 100 g ryneczek Lidla pestki słonecznika podprażone z 3 garście winegret : sok z cytryny połowę ekstra Virgin Olive  sól i pieprz do smaku Dodatkowo: kasza pęczak 1 woreczek fasolka szparagowa żółta 2 garście              Składniki które użyłam(...)według tego co jest napisane na opakowaniu. Krok 4 Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Krok 5 Ogórek małosolny kroimy w kostkę, dodajemy ruccole,paprykę pokrojoną drobno i prażone pestki słonecznika.Skrapiamy sokiem z cytryny oraz ekstra Virgin Olive Oil Spain i doprawiamy solą i pieprzem. Krok 6 Na talerz nakładamy sałatkę kaszę

Różowa kuchnia
Sos holenderski i białe szparagi 132

tutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra wody. Do miski wlać żółtka (powinny być(...)czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 165

ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, sok z cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam(...)Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szparagi z sosem holenderskim 118

ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki(...)zastąpić sokiem z cytryny. Stopniowo i powoli dodajemy gorące masło pozbywająć się piany z wierzchu możemy też wykorzystać już klarowane masło. Podczas ubijania sos zacznie gęstnieć i wyglądem przypominać majonez, jest jednak od niego zdecydowanie lżejszy i ma delikatniejszą formę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy sos jeszcze solą i białym pieprzem. Sosem polewamy ugotowane szparagi wyciągnięte z wody. Do sosu można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fajitas z rybą. 170

dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę

Kulinarny karnet Christophera